Quiltinspiratie voor de maand juli

Juli, een maand vol quiltinspiratie. De meest voorkomende alternatieve benaming is Hooimaand.  Die naam werd gegeven door Karel de Grote. Klinkt wat vreemd, want hooi ligt al opgestapeld. Zeer oude naam: vennemaand. Venne-fenne betekent weide. Opdat het jaar goed zal zijn, moet het in juli warm zijn.

Bijzondere Feestdagen: Kies je dag!

01-07: Keti Koti: Surinaamse nationale feestdag [dag van de vrijheden] feestdag ter herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Naam stamt uit Sranantongo en betekent: Ketenen Gebroken.

01-07: Nationale Komkommerdag

07-07: Dag van het Sprookje

19-07: Hoveniersmaandag; dag waarop het jaarloon gegeven werd. Start van het kermisseizoen

19-07: Nijmeegse Vierdaagse

20-07: Offerfeest, volgens islamitische kalender

Mijn inspiratie in juli

Sprookjes zijn prachtig om te vertellen. Een hele verzameling sprookjesboeken heb ik ondertussen in mijn bezit. Sprookjes blijven fascineren. Weet je nog dat dagje uit als kind? Hoe blij kun je zijn als je in de Efteling door het Sprookjesbos loopt. De dag van het sprookje is natuurlijk mijn inspiratiebron deze maand. Wist je dat het getal 7 een sprookjesgetal is en dat 7 juli [07-07] daarom benoemd is tot dag van het Sprookje? Sprookjes zijn een geweldige inspiratiebron voor quilters. ‘Sprookjes’ was in september 2020 het onderwerp voor een expositie die vanwege Covid-19 helaas niet doorging. Al mijn ideeën voor die expositie deel ik nu met jullie in deze quiltinspiratieblog.

Sprookjes als inspiratie

Voor het project ‘Presenteer met boek’ koos ik Roodkapje als ‘mijn‘ sprookje. Sunbonnet Sue in rood-witte stofjes met als borduurtechniek ‘stip veranderen’, leverden in 2015 voor de expositie ‘Rood’ vanuit een groepswerk een flink aantal ‘Roodkapjes’ op die ik mocht houden. Deze heb ik nu definitief in een quilt verwerkt waarbij ik in redwork de naam Roodkapje in een aantal talen heb geborduurd.

De wolf en de zeven geitjes

Uit de Gouden Reeks boekenserie las mijn moeder de ‘De wolf en de zeven geitjes’ voor. Voor dit sprookje combineer ik opnieuw borduren met patchwork. Een tafereel uit het sprookje met daaromheen een rand hexagonen wordt mijn tweede inbreng.

Presenteer ‘Quilt met boek’ was voor Carla Aukes aanleiding om de sprookjes ‘Zwaan kleef aan’, ‘De zes broers’ én ‘De Wonderlamp’ in haar eigen persoonlijke stijl te verwerken. Wil Kuysten koos een sprookjesverhalenbundel van Grimm en borduurde daaruit sprookjes met paginanummer op speldenkussentjes.

 

 

Toveren en sprookjes

Toveren heeft iets magisch. Harry Potter, heksen, feeën, ze toveren wat af. Helemaal gefascineerd was ik vroeger van die kauwgomballen die alle kleuren kregen. Dat was voor mij magisch. Al die kleuren door elkaar. Rondom toverballen heb ik twee groepsquilts bedacht [januari 2020]. De eerste is de zuurstokroze toverballen quilt: ‘Zuurstok is mijn lievelingskleur’ is geïnspireerd op ‘Pie and Tarts’ van Sue Daley.

Blokken van één grote cirkel in het midden en kleine cirkels in de hoeken vormen een quilt. Het kleurgebruik maakt dat sommige ballen groter lijken dan andere. Ook lijkt er geen systeem in het naaien te zitten. Dit is er echter wel degelijk. Door twee bij elkaar passende stofjes te kiezen in de kleur roze tot zuurstokroze ontstaat een zoet/zuur-toverbal-effect. Al die punten en rondingen verwerken is een hele kunst, maar de vele kleuren roze maken het voor mij een feestje. Als je zoekt op dit patroon zie je vele verwerkingsopties.

De tweede groepstoverballenquilt is geïnspireerd op werk van Nancy Bardach. Daarover meer bij een blockpatroon in serie zetten. Van beide ideeën geef ik bewust slechts het patroon als inspiratie en geen foto’s. Je kunt hier je eigen kleuren in gebruiken.

 

 

Inspiratie van het internet

De workshop Tovertegels , ook wel Magic Tiles genoemd, geeft een mogelijkheid om met snelle snij- en naaitechnieken blokken tot een quilt te vormen. Door de twaalf verschillende stofjes op een bepaalde manier te draaien en te naaien is ieder blok van dezelfde vorm maar kent geen enkel blok twee dezelfde stofjes. Als dat geen toveren is…!

Arnout Cosman maakte in 2009 zijn quilt Toverballen .

De prachtige prinsessenjurk van Assepoester werd het uitgangspunt voor een groepsquilt waarin 20 jurkjes zijn verwerkt naar een idee van Pinterest. Op een gegeven, witte ondergrond van 10 x 10 cm maakten de deelnemers een jurkje. Dat mocht met een stofje, kantje en knoopje in dezelfde tinten. Elk jurkje werd een plaatje en is daarom in een lijstje gezet.

Tips

Dit keer een aantal tips gericht op het onderwerp van deze maand: Sprookjes. Verder kijken naar hoe anderen een onderwerp oppakken. Nieuwe inzichten zorgen ervoor dat je je blijft vernieuwen. Niet namaken, maar inzetten om tot vernieuwing te komen. Want kant en klaar voorbeelden geven doe ik liever niet. Lees en laat je inspireren door deze tips.

Lees de Quiltersgilde-blog ‘Alice in Wonderland’ van Petra Brueren. Zij neemt je stap voor stap mee in haar maakproces van deze sprookjesquilt. Heel bijzonder hoe zij goede patchworktechniek combineert met fantasierijke oplossingen.

Bekijk ook de Sprookjesmantel ‘Once upon a Time 2020’ van Marijke van Welzen. Zij maakte een sprookjesmantel voor de tentoonstelling in het Textil und Rensportmuseum in Duitsland. In Handwerken Zonder Grenzen nr. 225 staat een artikel hierover op pag. 22-25: Veelkleurige Eenheid.

In het tijdschrift Vezel nr. 2 2021 staat op pag. 44 een artikel van Marion Karremans-Burger over Kunst waarin textiel en fotografie elkaar ontmoeten. De weergave van bloemen is door de gecombineerde manier van werken zo sprookjesachtig prachtig!

Blij ben ik weer met een Nieuwsbrief van het Quiltersgilde vol acties. Door alweer een nieuwsbrief realiseerde ik me dat ik mijn prioriteiten-wensen-bucket-list moet bijwerken.

Een blockpatroon in serie zetten.

Door een prachtige quilt van Nancy Bardach kwam ik op het idee voor de tweede toverballengroepsquilt. Klik op  en zoek in de rij van haar werk op de serie ‘Abstraction in Motion’. Je ziet dan 21 quilts waaronder bovengenoemde quilt ‘Oh! Rock’a My Soul!’; “Spotlight brightens dancers’ skirts as they swirl across the stage. They recede in spatial perspective and into darkness”.

Zoek bij haar overzicht ook bij ‘New York’: de quilt ‘Bravo! Brava!’. Haar werk is mooi. Ik vond het zelfs zo mooi dat ik het op mijn manier, met een beetje toveren, heb uitgewerkt tot een quillow. Een aantal quiltvriendinnen naaiden stroken en verwerkten hun eigen strook tot een cirkel. De restanten paars verwerkte ik tot de toverhoed van Harry Potter, die ik op de achterkant naaide. Daardoor kon de Quilt tot Quillow omgetoverd worden.

Werkwijze

Maak een nieuwe strook stof van 90 cm. breed en 25 cm. hoog. Gebruik daarvoor allerlei regenboogkleuren: rood, geel, oranje, paars, blauw en groen. Snij stroken van 90 cm. breed en wisselende hoogte en naai deze aaneen. Zo ontstaat een strook van 90×25 cm uit bv. groene stofjes. Snij om en om ‘taartpunten’ uit de strook. Zet deze daarna met de punten weer aan elkaar. Daardoor ontstaat een cirkel. Dit zet je weer in een effen, bij mij zwart, ‘frame’. Waardoor je uiteindelijk een zwart vierkant hebt met een toverbal erin.

Tot slot

Met heel veel plezier zijn we, in september 2019, begonnen aan het thema Sprookjes voor een expositie in september 2020. Op onze eigen manier hebben we hieraan gewerkt.

 

Wil Kuysten, Sprookjes van Grimm

Al deze verwerkingen vind ik waardevol. Een groepsquilt, een themaquilt of een quilt in je eigen persoonlijke stijl kunnen exposeren doet goed. Vooral de gedachte het niveau van exposeren nog lang niet te hebben, maar het uiteindelijk toch samen te doen heeft mij altijd de drive gegeven om ideeën voor samenwerken te bedenken. De expositie ging niet door. Voor mij was dat toen de aanleiding om deze quiltinspiratiemail te starten. De ideeën en inspiratie deel ik nu rondom de dag van het sprookje in deze elfde quiltinspiratiemail. In augustus volgt alweer de laatste Quiltinspiratieblog van deze reeks rondom het thema ‘Vieren’.

Voor nu kijk ik uit naar die laatste Quiltinspiratieblog voor de maand Augustus. Want ook daarvoor heb ik ideeën die ik graag weer met jullie deel.

Een zomer met weer meer vrijheden en contact is waar we allemaal naar verlangen. En dat gaat vast ook lukken. In ieder geval wens ik jullie een fijne zomermaand en veel leesplezier!

Tot in augustus 2021.

Groetjes, Joke van de Kracht.

1 antwoord
  1. Petra Brueren zegt:

    Wat een heerlijk blog om te lezen… sprookjes op dit moment helemaal mijn ding. Dank je wel voor de verwijzing naar mijn blog en de mooie omschrijving🥰
    Grtzjes Petra Brueren

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *