Met de magie van quilten

Een vluchtelingen kamp in Uganda nieuw leven geven

 

 

De kracht van het internet is dat je over de hele wereld mensen kan verbinden met hetzelfde quilt project. Je hebt zelf misschien ook weleens meegedaan aan een quilt-a-long en daarmee mensen leren kennen uit een ander land. 

Het is de intentie van Kick Ass Quilts die internationale verbinding te faciliteren en door middel van het promoten van duurzaam quilten mensen aan het quilten te krijgen die er anders misschien nooit aan begonnen waren. 

Een voorbeeld daarvan is de SSPI in Uganda. Dat is een organisatie gerund door Congolese vluchtelingen die in het semi-permanente vluchtelingenkamp Nakivale wonen. De SSPI zet zich in voor een gezonde, milieuvriendelijke leefomgeving in het kamp. Daarnaast willen zij het bewustzijn verspreiden over het belang van duurzaamheid en het zorg dragen voor je omgeving door middel van kunst. 

Via Instagram en het Comfort Blanket Project hebben we elkaar leren kennen. Ze haakten aan op de visie van Kick Ass Quilts om met quilten oude kleding en afgedankt textiel om te zetten in voorwerpen om betekenis en schoonheid toe te voegen aan je huis en leefomgeving. 

Als eerste project hebben ze meegedaan aan de mini memory quilt, het maken van een quilt-a-long compleet met certificaat! Inmiddels hebben ze de smaak van het quilten stevig te pakken en zijn ze bezig met de sampler quilt lessen. In dit blog vertel ik je er graag over hoe het gegaan is met het maken van een memory quilt. 

 

 

Een quilt van het shirt van een vrouw die ver weg woont

Een memory quilt is gemaakt van stoffen die wat voor je betekenen. Als eerste workshop is dit een goede manier om deelnemers te laten proeven aan de magie van een quilt.

Moise Sarick, de voorzitter van de SSPI, laat met zijn verhaal over zijn memory quilt heel goed zien wat de waarde van zo’n quilt kan zijn.

Zijn quilt is gemaakt met een shirt dat zijn vrouw voor hem gekocht heeft. Hij vertelt dat het een erg belangrijk shirt voor hem was, zeker omdat zijn vrouw nu in Amerika woont en hij in Uganda zit. Helaas hadden mieren het shirt gesloopt en hij kon het niet meer dragen. Maar het shirt weggooien kon hij ook niet over z’n hart verkrijgen. Dus hij is erg blij dat hij geleerd heeft een quilt te maken van het shirt zodat de herinnering aan de zorg van zijn vrouw altijd bij hem is

 

 

Hoe gaat dat, quilten in Uganda?

Het leuke aan duurzaam quilten op mijn manier is dat het goed werkt in de context van Uganda. Het is een eenvoudige manier van quilten, want duurzaam quilten gaat voor mij over het hergebruiken van materiaal en over het werken met zo min mogelijk materiaal. 

Gewapend met een zak oude kleding en restjes van kleermakers, een schaar, ruitjespapier, naalden, draad en spelden kan je al een prachtige quilt maken!

 

 

Hoewel ze wel aangeven dat ze nu wel heel weinig materiaal hebben. Ze hebben bijvoorbeeld maar 2 scharen voor 14 mensen. We hopen daar verandering in te kunnen brengen zodra er meer sponsors zijn voor het project. 

De mensen van de SSPI zijn in ieder geval ook verknocht geraakt aan quilten! Ze zeggen zelf dat het een fantastische combinatie is, omdat het voldoening geeft door het leren van een technische vaardigheid, het ontspant. Daarnaast is het een manier om het afvalprobleem in Nakivale te verminderen en het is mogelijk een manier om wat geld te verdienen voor levensonderhoud. 

 

 

Vervolg van de duurzaam quilt beginnerscursus in Uganda

Inmiddels zijn ze bezig aan de sampler quilt. Met deze quilt leren ze de basis technieken toe te passen in een groter quilt ontwerp. Ook leren ze 4 extra patronen waar ze mee kunnen variëren. 

Het is geweldig om te zien hoe snel ze het quilten oppakken en hoe snel ze al hun eigen variaties van de quilt patronen maken!

 

 

De ambitie is om met de magie van quilten van vluchtelingenkamp Nakivale een duurzaam thuis te maken voor alle 140.000 mensen die er wonen! En als we allemaal een steekje bijdragen, dan geloof ik dat we dat gaan redden, Elk gered kledingstuk is een stapje in die richting. 

Elke keer als ik weer foto’s krijg van een nieuwe quilt sessie, zie ik de passie die uit het werk straalt. Ze zijn in Uganda goed op weg zijn om een duurzame, welkome, wereld voor iedereen te maken met de magie van quilten!

 

 

Rianne Doller (Kick Ass Quilts)

 

4 antwoorden
  1. Moise Sarick zegt:

    Thank you for sharing our stunning efforts in creating sustainable future through the transformation of scraps into memory quilts.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *