Driehoeken snijden uit vierkanten

Hoi, hier ben ik weer, Gerie. Een flinke lap tekst, de volgende keer wordt korter. Ik hoop dat je toch de hele tekst vol kan houden, op het eind wordt het gemakkelijker met de foto’s erbij. En gewoon doen, stap voor stap, dan wordt het al doende wel duidelijk. Kom je echt niet uit de tekst, dan kun je gewoon alleen de foto’s gebruiken natuurlijk.

Om dit blogbericht te kunnen bewaren, kun je HIER de pdf ervan downloaden.

Uitleggen

Dit keer wil ik jullie graag vertellen over het snijden (of knippen) van driehoeken uit vierkanten. “Gerie, dat weet toch iedereen wel”? Ja, dat zou je denken, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Dus dacht ik, ik ga het even uitleggen. Of nee, dat is eigenlijk niet helemaal waar. Ik ging eigenlijk een blok maken voor de Moderne Round Robin van dit jaar. En daar had ik 3 formaten Half Square Triangels (HST) voor nodig.


Dat zijn van die vierkanten, die uit 2 driehoeken bestaan. Die kun je snel maken door 2 vierkanten op elkaar te leggen, een diagonaal te tekenen en aan beide kanten van die diagonaal een naadtoeslag te naaien. Doorsnijden (of knippen) op de getekende diagonale lijn en voilà, 2 vierkanten, elk bestaande uit 2 driehoeken. (Het snijden van de HST’s leg ik in de volgende blog uit.

Rekensommetjes

Door die diagonaal worden de vierkanten iets kleiner dan de twee vierkanten waar ik mee begon. Probleem. Gelukkig is daar een oplossing voor, een simpel rekensommetje. Voor mijn blok had ik echter niet alleen meerdere formaten nodig, maar ook meer dan 2 van die HST’s.

Nou had ik natuurlijk meerdere keren 2 vierkanten op elkaar kunnen leggen, het verhaal van hierboven met dat eenvoudige rekensommetje kunnen doen, maar nee. Ik wist dat er ook een simpel rekensommetje was voor vier HST’s tegelijk en ik dacht dat er dan ook wel een simpel rekensommetje voor 8 van die HST’s tegelijkertijd zou zijn.

Maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. Het rekensommetje bleek namelijk niet bedoeld te zijn voor HST’s, maar voor het snijden van driehoeken uit vierkanten. Uiteraard wilde ik wel een rekensommetje voor HST’s, dat moest er ook zijn, dus ik aan het zoeken op internet. Niet te vinden. Wel allerlei cheatsheets (spiekbriefjes) dus tabellen met maten, als je een vierkant van zo groot wil, moet je je beginvierkanten zo groot snijden (of knippen) maar de maten die ik voor mijn blok nodig had, zaten daar natuurlijk net niet bij.

Daarom wil ik gewoon een rekensommetje, dan kan ik de blokken aan mijn quilt aanpassen, in plaats van andersom. Veel fijner. Ik ben aan de gang gegaan met wat ik wist, heb ruim 88 vierkanten in diverse maten gemaakt en heb uiteindelijk mijn jongste zoon om raad gevraagd. Dat had ik dus eerder moeten doen, dat had me zo 80 vierkanten gescheeld. Maar goed. Ik ben eruit. Ik heb een werkend rekensommetje voor HST’s met 2, 4 en zelfs 8 HST’s tegelijkertijd. En dat wilde ik in dit blog uitleggen. Maar dat is heel veel uitleg, dus ik dacht ik doe het in twee stukken. En dan begin ik voor de verandering eens bij het begin.

Waarom?

Eerst de sommetjes die behoren bij het snijden van driehoeken uit vierkanten. Je kunt denken ”wanneer heb je dat ooit nodig”? Nou, stel je voor, je bent enthousiast begonnen aan een ‘block of the month quilt’ maar na vier blokken heb je het al gehad. Je loopt al vijf maanden achter, de quilts van de andere deelnemers zijn al bijna klaar en je hebt er helemaal geen zin meer in. (Ik ben toch zeker niet echt de enige?) . Dan kun je een mooie ninepatch van je vier blokken maken, aangevuld met 5 “effen” vierkanten. Die 5 aanvulvierkanten kun je dan mooi doorquilten. Het formaat van die 5 vierkanten is niet zo moeilijk, die worden net zo groot als de blokken die je al had. Je kunt van die vierkanten ook nog HST’s maken, ook leuk. Of vierkanten maken van 4 of 8 driehoeken. Dan kun je de rekensommetjes goed gebruiken. Of misschien wil je de ninepatch “on point” maken. Dan moet je de lege vakken aan de zijkanten en in de hoeken met driehoeken vullen.


Aan het werk

Ik neem als voorbeeld steeds een blok van 10 centimeter. Die 10 centimeter is dan de maat van het vierkant dat je uiteindelijk ziet en hebben wilt in de quilt. Dus voor een vierkant van bijvoorbeeld 10 centimeter, snijd (of knip) je een vierkant van 10cm + 2x de naadtoeslag.

Wil je blokken, bestaande uit twee driehoeken, of heb je twee halve blokken (driehoeken, dus) nodig in je quilt, dan moet je vierkanten diagonaal door snijden (of knippen). Hiervoor snijd (of knip) je steeds een vierkant van 10cm + 3,5x de naadtoeslag.

Wil je blokken, bestaande uit vier driehoeken, of heb je vier halve blokken nodig in je quilt, dan moet je de vierkanten twee keer diagonaal doorsnijden (of knippen). Hiervoor snijd (of knip) je steeds een vierkant van 10cm + 5x de naadtoeslag.

Wil je blokken bestaande uit acht driehoeken, of heb je 8 halve blokken nodig in je quilt, dan moet je de vierkanten 2x diagonaal doorsnijden én twee keer door het midden, horizontaal en verticaal.

Hiervoor snijd (of knip) je steeds een vierkant van 10cm + 9x de naadtoeslag.

Ingewikkeld

Dit was erg ingewikkeld om op te schrijven, ik hoop dat het helpt met de foto’s erbij. Je ziet waarom ik het in tweeën heb gedeeld, want om nu ook nog het uitrekenen en snijden van de HST’s te laten zien, wordt teveel van het goede. Op de foto’s kun je zien welke zijden van de driehoeken recht van draad zijn, dat is ook belangrijk om in de gaten te houden. Soms zijn dit de korte zijden (bij twee en bij acht driehoeken tegelijkertijd) en soms zijn dit de lange zijden (bij vier driehoeken tegelijkertijd).

Veel succes met uitproberen.

Gerie Lammers

4 antwoorden
  • Gerie zegt:

   Hoi Janine, ik vond eerst ook alleen de eerste sommetjes maar aangezien er snijtrucjes waren voor meer driehoeken uit 1 vierkant, dacht ik dat daar ook formules voor moesten zijn. Het kostte wat denk-en snijwerk maar het is gelukt. In juni komt het tweede deel, formules voor HST’s op het blog.

   Beantwoorden
 1. Hilda zegt:

  Bedankt Gerie! We hadden het er al even over bij de Meet & Greet en ik wist het ook al zo’n beetje, maar het is wel goed om het opgeschreven te zien en terug te kunnen vinden, met foto’s en al. Het is bijna net zoals ouderwets koffie zetten met een filter: een schepje koffie per kopje en een voor de pot; nu is het bij een blok: per snijmoment een naadtoeslag en een naadtoeslag erbij tellen voor het geheel. Zo probeer ik het te onthouden, hahaha.

  Beantwoorden
  • Gerie zegt:

   Hoi Hilda, ja, het was gezellig bij de meet en greet. Ik vertelde toen al over deze formules maar vooral ook over de formules voor de HST’s. Dat werd teveel info voor 1 blog, dus dat deel komt in juni aan de beurt op het blog.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *