Hoor de wind waait door de bomen

Hier in huis … hangt een mooie quilt

Zou de goede Sint wel komen, nu hij ‘t weer zo lelijk vindt?

Nou, ik denk dat hij wel komt als hij ziet wat voor moois er achter de voordeur hangt.

Ja gewis dan kwam hij wel, ja gewis dan kwam hij wel…

Hoe zat dat ook al weer met?

Volgens Wikipedia is Sinterklaas, die we ook wel kennen als Sint-Nicolaas, de Sint of de Goedheiligman, de hoofdpersoon van het sinterklaasfeest dat op 5 december in Nederland wordt gevierd. Er wordt verondersteld dat de viering van Sinterklaas is gebaseerd op het leven van bisschop Nicolaas van Myra, een Griekse heilige die in de derde eeuw na Christus in Lycië in Klein-Azië leefde. Zijn sterfdag was op 6 december 342. Wikipedia beschrijft hoe hij beschermheilige van kinderen werd, daarna een tijdje als kinder “boeman” werd beschouwd (denk aan het gebruik van de roe of het in de zak stoppen van kinderen …) en weer terug veranderde in een kindervriend.

Oproep

Onze oproep op Facebook voor foto’s van Sinterklaas quilts heeft geleid tot maar liefst 15 reacties, sommige met foto’s van meerdere quilts of werkstukken.

De quilts hieronder zijn allen gebaseerd op hetzelfde patroon. Alle belangrijke hoofdfiguren uit het Sinterklaas verhaal staan erop: Sinterklaas natuurlijk, zijn Piet en de schimmel “Amerigo”. Ook zien we het dak waarop alle spannende activiteiten plaatsvinden. De staf van Sinterklaas, de zak met kadootjes en de pepernoten hebben ook een plaatsje gekregen op de quilt. De quilt links is gemaakt door Janke Abma – van der Valk. Ingeborg Bijl heeft de middelste quilt gemaakt en Miranda van Dijk -Kamstra de quilt aan de rechterkant. De quilt van Miranda is getiteld: “zie de maan schijnt…”.

 

 

Joke van Vliet-van Es gebruikte een combinatie van patchwork en borduren voor haar quilts. De quilt links met het rode borduurwerk heet “nostalgie” en de quilt rechts heet “Sinterklaas; omdat deze traditie niet verloren mag gaan”.

 

 

De quilts van Griet Ananias (links), Bea Disseldorp (rechts) en Liesbeth Wessels (onder) laten Sinterklaas van zijn goede kant zien…  :-)  . Liesbeth maakte een Welkom quilt en hangt daar in de Sinterklaas tijd het Sinterklaas quiltje in. Een goed idee! (denk ook aan Kerst, Pasen, etc).

 

 

 

De staf en de mijter verwijzen terug naar de bisschop Nicolaas van Myra, waarop het Sint Nicolaas feest gebaseerd is. Het zijn geliefde attributen om te quilten en we zien ze terug bij de quilts van Jannie van der Dussen (links) en Lenie Houweling (rechts). Op de quilt van Lenie zien we ook de witte schimmel van Sinterklaas. Traditioneel heet de schimmel “Amerigo”, maar tegenwoordig “Ozosnel”. De quilt van Jannie heet: “Sinterklaas” en de quilt van Lenie is getiteld: “Amerigo Sinterklaas quilt”.

 

 

Else Brandt-Van der Glas heeft ons 3 foto’s van haar quilts opgestuurd. De middelste is een heel bijzondere, een Pieten hanger. Het tafelkleed (linker foto) en het quiltje (helemaal rechts) zijn gemaakt naar aanleiding van een tekening van haar zoon.

 

Jeannette van Helvoort heeft haar quilt ook zelf ontworpen. Zij liet zich onder andere inspireren door kleurplaten voor kinderen. Elk blok beeldt een Sinterklaas liedje uit. De liedjes die zij heef gebruikt, staan op de achterzijde van de quilt op het label. De naam van de quilt is: “Vol verwachting klopt ons hart” – Sinterklaasliedjesboek. Jeannette geeft haar quilts ook een Engelse naam i.v.m. familie en vrienden in het buitenland: “The Saint Nicolas Songbook”.

 

 

Het is leuk om te zien hoe een patroon op verschillende manieren en met verschillende kleuren stoffen verwerkt kan worden tot een quilt. Een kussen (links) en een quiltje (midden), beiden gemaakt door Ingrid Hartgers. Dezelfde motieven kun je ook terugvinden in de quilt van Ans Sproet (rechts).

 

Tot slot hieronder een quilt van Geke Proper-Musch, getiteld “Sinterklaas” (links).  Wilma Wijns heeft de quilt op de middelste foto gemaakt. De titel van deze quilt is: “Hij komt, hij komt”. De Sinterklaas op de foto helemaal rechts is gemaakt door Margreet Michel-Verkerke. Het is natuurlijk eigenlijk geen quilt, maar een Sinterklaas pop.

 

Hiermee sluiten we het onderwerp Sinterklaas quilts voorlopig af. Hartelijk bedankt voor de inbreng: de foto’s van de mooie quilts en andere werkstukken! Andere quilters kunnen hier weer inspiratie uit opdoen voor hun eigen quilt.

In december verwachten we een soortgelijke oproep te doen voor Kerst quilts.

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.