Hele fijne en gezellige feestdagen gewenst

Een beetje tijd om te quilten tijdens de kerst?

De komende dagen zijn voor iedereen anders. Sommigen krijgen het huis vol met familie of vrienden. Anderen zijn voor het eerst zonder een geliefde of voelen het gemis tijdens de feestdagen meer dan anders. Het bestuur van het Quiltersgilde wil toch iedereen fijne en gezellige feestdagen toewensen. En misschien blijft er tussen alle bezigheden door wat tijd om een kerstproject, groot of klein, ter hand te pakken. Daar kun je veel plezier aan beleven.

Ter inspiratie het verhaal van Ans over haar Dear Jane in kerstkleuren

‘Kerst Jane’

Ruim twee jaar geleden kreeg ik van een goede bekende  negen meter rode en vijf meter groene stof met een gouden sterretje, kerststoffen. Eerder kreeg ik van haar al eens een koffer vol Liberty stoffen. Ze was gestopt met patchworken, kwam er niet meer toe, geen puf, de leeftijd…

En wat doe je dan met al die stoffen….? ? Ze bleven liggen.

Ruim twintig jaar geleden kreeg ik van mijn schoonfamilie het ‘Dear Jane’ boek. Ook dat bleef toen liggen: het leek me ingewikkeld, al die verschillende blokken, veel werk, enz. Misschien herkenbaar?

Tot ik in het voorjaar van 2021 bedacht dat de rode en groene stoffen die ik gekregen had misschien wel geschikt zouden zijn voor een ‘kerst Jane’. Het boek werd afgestoft en een grove berekening zei me dat ik voor de middelste 169 blokken wel genoeg stof zou hebben…

Aan de slag dus!

De blokken allemaal uit het boek gekopiëerd, uitgeknipt, en ieder nieuw blok dat ik wilde maken, knipte ik op dat moment zo zuinig mogelijk uit de stoffen. De eerste 100 blokken gingen als een trein want ik maakte de makkelijkste eerst (alles met de hand)! Daarna kwam de klad er een beetje in, de zin werd wat minder, maar uiteindelijk waren de blokken klaar. Van de groene stof had ik nog een stukje van 5 x 5 cm over….

Wat te doen met de sashings? Met rood werd alles te rood, met groen te groen. Quiltshop Leur bood uitkomst en had beige stof met een gouden stippeltje, precies goed!

In februari van dit jaar was ik toe aan het sandwichen.

En daarna aan het quilten. Ook toen weer een keuze: met rood, groen of gouddraad? De laatste viel heel snel af: ooit quiltte ik een grote quilt door met gouddraad en dat werd een drama: steeds een kapotte of een gedraaide draad. Nooit meer!!

Vanaf februari ging ik dus aan het quilten en weer was de eerste tijd het enthousiasme groot. Met elk gequilt blok werd het geheel levendiger. Maar naarmate de weken voorbij gingen en de temperatuur steeg, werd de zin ook minder. Zat ik daar hartje zomer en met hoge temperaturen aan een kerstquilt te werken… Na een dipje heb ik de turbo erop gezet en op 13 oktober, anderhalf jaar na de start, was hij echt af.

Hij meet 1.80 x 1.80 meter en past precies op de muur bij de eetkamertafel. Daar mag hij met kerst hangen!!

Ans Kouwe-Ickenroth

Blog Quiltersgilde december 2022

Zoekfunctie op de website

Weet je dat je op onze website kunt zoeken naar bijvoorbeeld ‘Kerst’?  Bij het vergrootglas (zie foto hieronder) typ je ‘kerst’ in en dan krijg je een lijst met berichten over allerlei kerst onderwerpen. Wie weet zit er iets bij waar je mee aan de slag wil gaan. Je kunt natuurlijk ook ‘Pasen’, ‘lidmaatschap’ of ‘tentoonstelling’ intypen. Probeer het maar eens, er staat een schat van informatie in onze blogberichten en op de rest van de website.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *