Kerstkaart

Voornemens van een (bijna) quiltster

Als ik iets het afgelopen jaar (opnieuw) geleerd heb, dan is het wel dat voornemens voor het nieuwe jaar maken vrij zinloos is. Zelden heb ik zoveel voornemens gehad bij de start van een jaar, zelden is het zo anders gelopen. Je zou denken daar begint ze dan ook niet meer aan maar ik kan het toch niet laten. Daarom (opnieuw) heb ik er  toch een paar gemaakt voor 2021 en de voornemens die betrekking hebben op het quilten wil ik hier graag met jullie delen. Mijn overige voornemens houd ik maar wijselijk voor me.

Eerste voornemen

Als eerste heb ik me voorgenomen om nu eindelijk eens goed te leren quilten want dat is niet mijn sterkste kant. Ik kan tops bedenken, uittekenen, kleuren matchen, geen probleem maar dat doorquilten…pfff, da’s toch een vak apart.

Uiteindelijk is het een kwestie van doen,  focussen en me niet laten verleiden door nieuwe ideeën. Weet ik wel maar toch kan ik me er altijd moeilijk toe zetten. Vaak ben ik ook bang dat ik de quilt verknal. Zo heb ik mijn quilt voor verpleegkundige Natasja (zie blog) nog niet aan haar kunnen overhandigen. Ik heb de sprong in het diepe (zo voelt het echt) nog niet heb durven nemen. Dat gaat veranderen. ‘Geen tijd’ is momenteel echt geen excuus en het staat nu zwart op wit.

Tweede voornemen

Mijn tweede voornemen neem ik mee uit het afgelopen jaar. Toen had ik me al bedacht dat ik wil gaan ontdekken hoe ik/we nu toch jongere mensen warm kan/kunnen krijgen voor het fantastisch werken met textiel en dan natuurlijk ook voor het quilten. Ik was er wel al mee gestart maar heb het ook weer laten liggen. Uit de laatste uitgave van het Quiltnieuws begreep ik, dat niet alleen ik bezig ben met dit thema.

Behalve dat het voor het voortbestaan van de vereniging belangrijk is, zou ik het heel jammer vinden als deze vaardigheden verloren zouden gaan. Makkelijk is het niet om die doelgroep over de streep te trekken. Gebrek aan tijd speelt natuurlijk een grote rol maar wellicht ook onbekendheid met de vele mogelijkheden die het te bieden heeft.

Leuk voorbeeld

Onlangs vond ik in het Australische online-tijdschrift Making Modern een eenvoudig, modern patroon van een kussen. Dat leek mij nu echt een voorbeeld van wat zou kunnen aanspreken. Met toestemming van de ontwerpster, Sarah Scott, heb ik het patroon inmiddels vertaald en het kussen gemaakt. In het nieuwe jaar ga ik op ‘pad’ om mensen hiervoor te enthousiasmeren. Ben nog aan het brainstormen over hoe dat te realiseren want dat is momenteel toch wat ingewikkelder. Heeft iemand van jullie ideeën, ervaringen etc. hierover, die zij/hij met mij willen delen, heel graag. Laat maar weten.

Kerstquilt 2021

Kerstboom

Ondertussen ben ik bezig met het maken van een kerstboom-quilt. Ik ga er gewoon van uit dat we volgend jaar weer met de hele familie Kerst kunnen vieren. Om ruimte in de huiskamer daarvoor te maken, m.n. ook voor onze kleinzoon, leek me zo’n kerstwandkleed wel een mooi alternatief. Als ik me nu goed aan mijn eerst genoemde voornemen houd, kan ik jullie volgend jaar een fantastisch gequilte kerstboom presteren….daar ga ik voor.

Kerstkaart

Kerstkaart

Rest mij nog mijn kerstkaart met jullie te delen. De achtergrond van de kerstboom is gemaakt van een van de blokken die Claudia Pfeil  ons in maart van dit jaar leerde. Hoe inspirerend haar lessen via Facebook ook waren, die quilt ga ik niet afmaken dus de blokken hebben op deze manier een mooie bestemming gekregen.

Zorg goed voor elkaar en jezelf, tot volgend jaar.

Monica van Leent-Bergkamp

1 antwoord
  1. H.Z. de Wit - Gerding zegt:

    Je tweede voornemen heeft ook al enige tijd mijn belangstelling. Vorig jaar was ik op de tentoonstelling in Birmingham en heb uitgebreid gekeken en gesproken met mensen van the youngish quilters, een subgroep van het Britse quiltersgilde. Interessante dingen gebeuren daar! Het is heel direct, betrokken en hands on. Een uitwisseling van kennis en info is wel degelijk mogelijk, sterker nog het wordt zelfs gewaardeerd en ik heb me indertijd afgevraagd waarom dat niet al gebeurde binnen het Europese samenwerkingsverband van quilters. Ook hier in Eindhoven zijn er wel kansen en aanzetten volgens mij. Bij de vorig jaar geopende naaimachine winkel van Inge in Eindhoven zijn tal van initiatieven om kinderen te leren naaien op een heel speelse manier. Ik volgde er een cursus free motion quilten en raakte aan de praat over wat de kinderen gemaakt hadden. Er is best wel belangstelling om contact te leggen met het quilten en quilters. Er zijn vast veel meer plaatselijke mogelijkheden met scholen, buurthuizen en centra voor kunstzinnige vorming. Het lijkt me van wezenlijk belang voor de toekomst van het gilde en ik zou er op zich wel aan bij willen dragen. Het zou jammer zijn als zoveel kennis en kunde verloren gaat tenslotte. Misschien is het goed om een werkgroep te starten vanuit het gilde om te zien wat mogelijk is en aan de slag te kunnen gaan op dit gebied in diverse regio’s.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.