Algemene Tentoonstelling

23 mei 2019

De Algemene Tentoonstelling

Eens in de 2 jaar organiseren we een grote algemene tentoonstelling waar onze leden hun quilts kunnen laten zien. De tentoonstelling is op wisselende locaties, die goed bereikbaar zijn. Naast de quiltexpositie van ongeveer 200 quilts, is er ook een aanbod van verschillende quiltwinkels.  In samenwerking met de winkels wordt er een route georganiseerd, waarbij mooie quilts in de winkels zijn te bewonderen.

De Commissie Algemene Tentoonstelling (Gerrie Schoonebeek en Gerty van Oene)  organiseert samen met een groep vrijwilligers uit de regio dit evenement. Door het hele land zijn veel vrijwilligers betrokken bij de organisatie.

Wanneer ?
De tentoonstelling is aan het begin van het quiltseizoen, meestal in september. De voorbereidingen beginnen al een jaar daarvoor met het zoeken naar een geschikte locatie. Het thema proberen we een jaar van te voren bekend te maken, zodat iedereen de tijd heeft om een quilt te maken.
Tot begin februari  is het mogelijk  een themaquilt aan te melden, voor de poster en de boekenleggers. Een hele eer als jouw quilt daarvoor wordt uitgekozen. De aanmelding van de quilts kan tot begin mei.

Quiltexpresse haalt en brengt de quilts

Quiltexpresse haalt en brengt de quilts

Afhankelijk van de beschikbare ruimte in de kerk, worden rond de 200 quilts geselecteerd die kunnen hangen. Er kunnen soms 2 , soms 3 grote kruizen komen voor de hele grote quilts.
Een onafhankelijke selectiecommissie bestaande uit drie personen  beslist welke quilts op de tentoonstelling komen te hangen.
Deze selectie gebeurt op basis van de foto’s, en is anoniem.

Op verschillende plaatsen in het land worden de quilts ingezameld, en vervolgens naar ons kantoor in Nijkerk gebracht. Op de maandag voor de tentoonstelling worden de quilts naar de kerk gebracht, waar de tentoonstelling is.
Dit gebeurt door de Quiltexpresse.
Tijdens een tentoonstelling van het Quiltersgilde worden geen honden toegelaten.

 

 

Het laatste nieuws is dat de Algemene Tentoonstelling in 2020 gehouden wordt in Nijkerk. Het thema is dan ‘Ontmoeting’.  Lees hier meer.


Helaas gaat de Algemene Tentoonstelling van 2019 niet door.

Het Quiltersgilde is net als veel verenigingen onderhevig aan verandering en dat noodzaakt ons mee te gaan met onze tijd.

Tot nu toe werd jaarlijks begin september de Algemene Tentoonstelling georganiseerd; in 2018 voor de 35ste maal. Hoewel we de jaarlijkse tentoonstelling een succesvol evenement kunnen noemen, heeft het bestuur toch besloten hieraan een andere invulling te geven.

De Algemene Tentoonstelling is nooit kostendekkend geweest, maar de laatste jaren komt onze begroting te veel onder druk te staan. Afname van het ledenbestand brengt minder contributie binnen. Het huren van locaties en alle daaraan verbonden kosten stijgen jaarlijks. Door de vele evenementen op handwerk- en quiltgebied, loopt het aantal bezoekers terug. Onder andere door vergrijzing van het ledenbestand is het steeds moeilijker vrijwilligers te vinden die de arbeidsintensieve en complexe organisatie van dit evenement mogelijk maken. Wij willen dit evenement graag organiseren met behoud van de kwaliteit die jullie van ons gewend zijn.

Ondanks de vele inspanningen is het niet gelukt in 2019 een betaalbare vorm te vinden voor de Algemene Tentoonstelling. Met pijn in het hart hebben wij daarom besloten de Algemene Tentoonstelling in 2019 niet te laten plaatsvinden. Wij willen dit jaar gebruiken om te onderzoeken hoe wij het concept van de Algemene Tentoonstelling nieuw leven kunnen inblazen. Wij denken hierbij aan een andersoortige locatie [geen kerken], een andere invulling en wellicht een andere naam. Ook de frequentie van eenmaal per jaar zal waarschijnlijk wijzigen naar eenmaal per twee jaar. De bedoeling is dat we in 2020 terugkomen met een mooi evenement!

Excuses voor alle leden die reeds bezig zijn met het maken van een quilt met het thema ‘Ontmoeting’. We nemen dit thema mee naar 2020!

Het thema ‘Ontmoeting’ verschuift naar volgend jaar.

Lees de nieuwsbrief


Quilts gehangen in Deventer 1

De eerste foto’s zijn te bekijken. Het zijn de posterquilt, de quilts van de selectiecommissie, en de themaquilts. De volgorde van de quilts is gelijk aan de volgorde in de catalogus.
Als je op de quilt klikt, zie je de hele quilt met de bij behorende naam van de maker en de titel van de quilt.

Het laden kost even tijd, Het gaat om ongeveer 58 foto’s gemaakt door Leny de Jong


Quilts gehangen in Deventer 2

De tweede serie foto’s.  Het gaat hierbij om de helft van de Algemene quilts. Het gaat om 78 foto’s gemaakt door Leny de Jong.


Quilts gehangen in Deventer 3

De derde serie foto’s.  Het gaat hierbij om de  tweede helft van de Algemene quilts. Het gaat om  foto’s gemaakt door Leny de Jong.


Quilts gehangen in Deventer 4

De vierde serie foto’s. Het gaat hierbij om  de quilts van Quilten Speciaal 14. Het zijn 24 foto’s gemaakt door Harry Roelands.

X