Een verfhappening: t-shirts verven

Mijn vier kleinkinderen (2 van 10 en 2 van 12) willen weer graag een eigen t-shirt verven. Ze vinden het juist leuk om het samen te doen. Een soort neven-nichten dag. We plannen het op vrijdag na Hemelvaart dan zijn de kleine neefjes (van 3 en bijna 1 jaar) er ook bij. Een gezellige happening die nog completer wordt met de lekkere dunne flensjes van opa Wim.

Om dit te realiseren heb ik  witte katoenen (basis) t-shirts gekocht in de passende maten. Op You Tube had ik ooit dat prachtige filmpje gezien van Nienke de Lange over Geode’s verven. Bekijk het maar, dan wil je ook beginnen.
You Tube filmpje van Nienke de Lange
Gelukkig heb ik alle basis kleuren procion klaar staan. Dus kan het feest beginnen.

Voor de kinderen vereenvoudig ik dit tot het maken van torentjes. Plooien maken is voor hen al een nieuw begrip. Ze proberen het op de voorgestelde manier te doen. Extra lesje over de mastworp (een knoop waarmee je het touwtje vasttrekt) wordt ook meegenomen. Ze gaan aan het werk. Een torentje in het voorpand, iets bij de mouwen. En minstens 2 torentjes op het achterpand. Aantrekken is een rekbaar begrip, dat zie je ook terug in de resultaten.

Ieder kiest de eigen kleuren. Floor kiest voor groen, turquoise en blauw. Jonas van bijna 3 doet wat Floor doet.

De andere jongens gaan hun eigen gang, veel geklets maar dan zijn er toch 2 t-shirts met “torentjes”. Ook zij kiezen voor groen en blauw, en ze vinden de kleuren van Floor mooi, dus turquoise mag er ook bij. Daan wil middenblauw, Ties wil donkerblauw.

 

De kinderen druppelen met een pipet het helgroen en het turquoise op hun shirt. Zo bepalen ze hoeveel ze van welke kleur willen. De een is voorzichtig, de ander heel royaal met groen. Ieder kind heeft een eigen (yoghurt) beker waar het t-shirt inzit.

Doutze (10 jaar) heeft een heel eigen keuze, paars, paars en paars. Dat brengen we in overleg terug tot lichtpaars (roze is niet bespreekbaar) en donkerpaars. Floor had nog een t-shirt meegebracht waar een lelijke bruine vlek in zit van een knoopje dat afgegeven heeft. Dat wil ze ook in het paarse bad; maar zij kiest voor roodpaars.

Als de torentjes gekleurd zijn, gieten we samen de donkere kleur onderin de yoghurtbeker en zetten de bekers weg in de zon.

Tussendoor worden de vissen en schildpadden gevoerd, wordt er toneel gespeeld en gedonderjaagd. De twee oudste kinderen helpen opa in de keuken bij het klaar maken van het pannekoekbeslag en Ties blijkt een meester te zijn in het opgooien van pannekoeken.

 

Als iedereen naar huis is, maak ik snel de overige verf op. Twee lappen van 1 meter bij 1.50 gaan in een bakkie. (Tray dying) Ze worden erin geplooid en in gefrutseld. Bij de een gaat er groen en turquoise in en in de andere bak, rood en paars en blauw. De volgende dag heb ik twee prachtige lappen.

Ik ben dol op verven. En doe het graag op warme dagen. Waarom op warme dagen verven ?

  • Omdat verf sneller droogt en beter hecht bij temperaturen boven de 25 graden (dit geldt voor procion, en gelijksoortige verven).
  • Je kunt het heerlijk buiten doen in de open lucht, geen last van rotzooi in huis!!
  • Omdat het leuk is om te doen, juist ook met je (klein)kinderen.

Dus gebruik het mooie zomerweer en plan je eigen verfhappening.

Liesbeth Wessels

3 antwoorden
  1. Antoinette zegt:

    Leuke invulling voor een vrolijk vakantiedagje bij oma! Eerst t-shirts scoren. Dankzij het duidelijke filmpje van Nienke en jou verhaal erbij komt de rest vanzelf wel.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *