TEN jubileum quilt, Marjolein den Boer

Kun je wat voor op kantoor maken?

“Kun je niet wat maken voor hier op kantoor, een eigen ontwerp?” Zo begon in oktober vorig jaar het traject dat naar een jubileum quilt leidde. Ons bedrijf zou in februari 2025 haar 15-jarig bestaan vieren. Hoe leuk zou het zijn om ter ere van dat jubileum iets te hebben dat door een collega speciaal is gemaakt? Nou, ik vond dat heel leuk natuurlijk. Maar ik besefte mij ook dat mijn collega’s misschien niet goed wisten wat ze eigenlijk vroegen. Enkelen hadden wel ‘es een keer een quilt gezien die ik had meegenomen naar kantoor, of wat foto’s van AFFO’s. Maar daar bleef het wel bij. Zaak om goed door te spreken wat men verwachtte.

Ontwerp briefing

Ik had 3 factoren die ik als input kon meenemen voor het ontwerp:
• De bedrijfskleuren uit de net vers vernieuwde huisstijl
• De identiteit en kernwaarden van het bedrijf
• De afmeting, zodat de quilt in de hal aan de muur zou passen

bedrijfskleuren naast elkaar

kleurenpalet

Daar voegde ik zelf aan toe de gekozen vorm: 3”blokken, zoals Terry Rowland gebruikt in haar colourwash quilts (zie mijn vorige blog voor meer uitleg, hier). Hieronder nog even een reminder hoe die blokjes door haar worden opgebouwd.

Terry Rowland 3 inch block layout with scraps

De quilt zou ongeveer 150/160 breed bij 110cm hoog moeten worden en zo kwam ik uit op een grid om mee te werken van 20 blokjes breed bij 14 blokjes hoog. Om de kans op teleurstelling achteraf te beperken besloot ik om eerst mijn ontwerp op papier uit te werken en dat verhaal in een vertrouwde kantoorvorm te gieten: een powerpoint presentatie. Dan kon de directie op basis daarvan een GO of NO GO geven. Lekker herkenbaar, maar erg grappig om zoiets creatiefs eens in zo’n zakelijk jasje te verpakken.

Thema vertalen naar beeld

In de ziel van ons bedrijf staat het begrip Verbinding. Eén van de manieren waarop zich dat bij ons uit is in het samenstellen van teams. Dit heb ik als uitgangspunt gebruikt voor mijn ontwerp: een groep mensen, verbonden in een team opstelling.
Maar dan passend binnen de beperking van de 3” blokken. Het zijn te grote vlakken om ze als een pixelquilt in te delen. Om meer ruimte te maken voor wat ik nodig had heb ik daarom een extra element toegevoegd aan de vorm: schuine lijnen in een hoek van 45 graden. Het bedrijfslogo is een kruis in een hoek van 45 graden, en in de nieuwe huisstijl was gekozen om veel driehoeken te gebruiken als ontwerpelement. Dat kon ik goed koppelen zo. Om nog wat meer speelruimte te hebben heb ik ook lijnen in een hoek van 30 graden toegevoegd. Die lopen niet van hoek naar hoek, maar van hoek naar halverwege het blok.

schema met beschikbare ontwerp elementen voor de quilt; Terry Rowland blok en lijnen van 45 of 30 graden

Beschikbare elementen: Terry Rowland blok en lijnen van 45 of 30 graden

Vorm en kleur

Met veel geprobeer en geklieder op eerst een lege ondergrond en daarna op een grid van 20×14 vakken vormde het beeld van een abstracte vorm om een persoon weer te geven: als een driehoek, waarbij het hoofd in de punt zit en dan schuin naar beneden via de schouders af verder loopt. Dat proces liep, kort samengevat zo:
ontwerp verloop van losse silhouetten, een groep, abstractere silhouetten en verder versimpeld naar driehoeken op een grid.

Ontwerp

En wanneer ik het dan invul met kleuren uit ons bedrijfspalet en koppel aan de Terry Rowland blokjes wordt het ontwerp zoiets:

ontwerp TEN jubileumquilt door Marjolein den Boer

Ontwerp TEN jubileumquilt

De punten staan voor de teamleden. Ze overlappen elkaar en beïnvloeden elkaars kleuren om verbinding uit te stralen. Met de kleureffecten kan ik ook transparantie inbrengen en met de verschillende vormen van alle middenstippen doe ik ook nog iets met diversiteit. Gelukkig herkende de directie het verhaal in het ontwerp en kreeg ik een GO om het uit te voeren.

Stoffenjacht

Dus ging ik op stoffenjacht. Alle kleuren kregen een nummer en om genoeg afwisseling in de verschillende blokken te krijgen richtte ik mij op zo’n 7 variaties per kleurgroep. Om nog wat extra accenten te krijgen ben ik zelfs aan het stofverven geslagen.

Verzamelde stoffen in 10 kleurgroepen

10 kleurgroepen

Design wall

Om te helpen met het bij elkaar houden van de verschillende blokken heb ik mijn design wall aangevuld met kassastroken om de kolommen en rijen aan te geven. Per blok van 4 heb ik schilderstape geplakt. En om handig te kunnen mikken met de verschillende kleuren heb ik met spelden draden gespannen om de lijnen van het ontwerp aan te geven. Om bij het kantoorthema te blijven: een soort spreadsheet dus.

En toen ging het ineens heel hard. Ik had veel tijd in de voorbereiding gestopt om de stoffen te groeperen. Na een voorzichtig begin met een paar losse blokken, kwam er al gauw een soort lopende band op gang met handig stof snijden, middenstukjes toevoegen en dan achter elkaar in elkaar zetten. Even op maat snijden en hop – op de design wall.
Ik wilde met de schuine lijnen beginnen, maar dat kon pas wanneer ik zeker wist waar ik elk blokje wilde hebben. Met steeds meer vlakken gevuld was het goed te zien welke blokjes omgewisseld of verschoven moesten worden voor de mooiste vlakverdeling. Zo werd duidelijk dat bij de rechter blauwe punt de overlap onderin niet mooi in beeld kwam. Die was links te donkerblauw ipv meer violet.

Schuine lijnen

Toen ik eenmaal tevreden was over een kleurvlak begon ik met de schuine elementen in het ontwerp. Eerst dacht ik nog dat ik die allemaal als foundation piecing zou moeten maken om de lijnen mooi strak te krijgen. Uiteindelijk heb ik dat alleen voor de blokken gedaan waar er 4 kleuren bij elkaar kwamen. Voor de overige blokken heb ik met een malletje gewerkt om een vierkant blok op maat te snijden. Dan de andere kleur eraan vast en het gehele vierkantje weer op maat snijden.

Quilten en bies

De quiltlijnen heb ik simpel gehouden. Ik volg de driehoeken en op sommige van de overlappende kleuren lopen de lijnen ook door zodat je daar een kruispatroon krijgt. In de creme blokken heb ik her en der in de ditch wat lijnen gequilt zodat daar wat kruisverbanden ontstaan.
Voor de bies heb ik gekozen om de kleuren in de lijn mee te laten lopen. Het was wat gepriegel om alles goed door te laten lopen in de juiste hoeken, maar ik ben tevreden met het resultaat. Mijn collega’s gelukkig ook. Tijdens een kwartaalmeeting heb ik de quilt inmiddels gepresenteerd als een bijna AFFO. Daar had ik ook een mooi stukje gras in de zon om een buitenopname te maken.

TEN jubileum quilt, Marjolein den Boer

TEN jubileum quilt

Ik ga nog even broeden op een naam en een mooi ontwerp voor het label. Dan gaat er nog een tunneltje aan en kan de quilt aan de muur. Maar voor het zover is mag hij nog even bij mij blijven hangen op de designwall.

En wat zal ik dan ‘es doen met de restjes. Wat onderzettertjes maken? Een kussenhoes? Daar ga ik nog lekker even voor puzzelen.
Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *