Slingers onder de naaimachine

De afgelopen weken ben ik helemaal losgegaan op allerlei gebogen lijnen, slingers, cirkels en bochten. Ik hintte al even naar een nieuwe cursus waar ik aan was begonnen in mijn vorige blogje, hier. Dit was de eerste “Locomotion” training die Ricky Tims organiseerde afgelopen juni. Inmiddels ben ik bezig met de afwerking van die quilt met een facing (of beleg) ipv gewone bies. Dit was weer een periode van iets nieuws proberen. En vooral van stap voor stap aan de hand worden genomen om de nieuwe vaardigheden op te doen.

Simpel was het moeilijkst

We zijn begonnen met een A4tje en de opdracht: teken maar wat lijnen (okay, met iets meer uitleg dan alleen dat). Na wat gepriegel koos ik voor het ontwerp hieronder. Het advies was om vooral niet moeilijk te doen en niet te proberen om het iets voor te laten stellen. Omdat dit een techniekstudie was en niet zozeer de volgende prijswinnende quilt hoeft te worden, was het advies om het simpel te houden.

pentekening - ontwerp met gebogen lijnen

Mijn grootste uitdaging zat in dat woord: simpel. Ik vind het erg lastig om alle ideeën rustig te laten zitten en eerst te focussen op de kern van de techniek. Ik had toch met het trekken van wat lijnen een idee over een landschap met een waterval. En dan aan de ene kant iets met rotsen/bomen en aan de andere kant een lappendeken van landbouw en wat bomen.

Stofkeuze

De kans was erg aanwezig dat de quilt een probeersel zou worden met lijnen die niet goed op elkaar aansluiten, teveel/te weinig naadtoeslag op plekken of bibberig genaaide kromme lijnen. Prima, want het is een oefening om beter te worden. Maar dan misschien niet met m’n lievelingslapjes. Die lapjes die bij elkaar liggen omdat ze zo mooi passen en iets bijzonders moeten worden. Ik heb uiteindelijk gekozen om mijn verzameling batik stoffen aan te spreken.
stofkeuze - georganiseerde chaos

Heerlijke kleuren waar je goed contrast mee zichtbaar kunt maken en met wat knip en naaiwerk kon ook de verschillende vormen uit de lapjes halen. Maar ik heb niet heel veel batik lapjes en eigenlijk ook niet voldoende in die kleuren voor dat landschap. Loslaten dus zodat ik inderdaad kon focussen op de techniek.

Puzzel van gebogen lijnen

Nadat ik het ontwerp had vergroot was onze volgende stap om alle onderdelen in de gekozen stof op maat te knippen en op hun plek te spelden, zodat Ricky Tims nog advies kon geven om evt. iets te veranderen om een lijn duidelijker te krijgen. Dat was ook weer een moment van erop vertrouwen dat het ooit goed in elkaar zou komen.
stofkiezen in progress

Gewoon in elkaar naaien

En als dan al die vormen in stof klaar liggen, blijft er niets anders over dan gewoon twee op elkaar te leggen en vast te naaien. Ricky Tims heeft dat heel goed uitgelegd en laten zien. En hoe eng ik het ook vond: alle patroon onderdelen zijn zonder spelden gewoon met de naaimachine gestikt. De eerste paar weliswaar heeeeeel langzaam, maar gaandeweg ging het steeds makkelijker.
zonder spelden naaien van gebogen lijnen

kruispunten bij gebogen lijnen

Blij met bijna perfecte kruispunten – zonder spelden!

Eindresultaat

Bij het starten van ons ontwerp hebben we duidelijke grenzen gekregen voor dit eerste werkstuk, zodat de top binnen de looptijd van de cursus (3 weken) ook in elkaar zou kunnen zitten. Daarna heb ik op m’n gemak gekeken hoe ik de verschillende onderdelen wou doorquilten zodat het leuk uit zou komen bij alle gebogen lijnen. Het blauw heb ik gequilt met kolkend en stromend water in gedachten…

Gaanderweg werd ik meliger en heb ik mij bijvoorbeeld uitgeleefd met wat tractorsporen en vlakken om landerijen na te doen :-)

En dit is ‘m dan in het geheel geworden:

Het was heel leuk om weer met hulp van een online cursus iets geheel nieuws te proberen en zo ideeën op te doen voor weer nieuwe projecten. Volgende quilt gaat weer de traditionele kant op: even iets achter elkaar weg naaien en daar van genieten. Dit was ook de eerste quilt waar ik bijna blind met kleuren aan de slag ben gegaan. Door mee te kijken naar wat de andere cursisten deden zag ik al snel dat ik een kans had laten liggen: ik had veel bewuster om kunnen gaan met balans en het kleurenwiel. Maar voor een techniekstuk heb ik er erg veel lol aan beleefd.

Tommy

In andere blogs heb ik vaak foto’s geplaatst van mijn kleine helper bij het quilten: katertje Tommy. Helaas heb ik eind juni afscheid van Tommy moeten nemen. Vaak wordt bij het afscheid van huisdieren de metafoor van een regenboogbrug gebruikt die ze oversteken. Met alle (voor mijn doen zeker) bonte kleuren en waterval geef ik deze quilt de naam “Tommy’s Brug” mee. Ter ere van m’n kleine helpertje.

Katertje Tommy op een quilt

dag Tommy

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *