De natuur is zooooo gastvrij

Hoe gastvrij is de natuur?

Eigenlijk is dat helemaal geen vraag. Dat is een zekerheid. Onze natuur is heel gastvrij.
Waar zullen we eens beginnen….

De zwammen 

Het zijn de opruimers van de natuur, ze leven in een symbiose met bomen en voorzien dier en mens van eten.

De vliegenzwam  (rood met witte stippen, die van kabouter spillebeen) groeit ondergronds samen met de wortels van de bomen. Zij wisselen water en suikers uit, dus beide hebben hier voordeel van. De zwam zul je altijd in de beurt van bomen vinden. En de vliegenzwam zit vooral onder berken, eiken en dennen.

De berkenzwam dat is het bijzondere tafeltje dat je ziet op dode berkenzwammen, zoiets als een trappetje naar boven. Dat is voor de kabouters om erin te klimmen. De berkenzwam  maakt ruimte voor andere bomen; zo gauw een boom vol berkenstam zit, gaat de boom langzamerhand dood.

 

Korstmossen

Vooral hoog in de bergen  kun je de mooiste korstmossen zien, daar waar de lucht zuiver is. Helder gekleurde mossen op de bomen of de bodem.
Korstmossen op bomen zijn een goede graadmeter voor de zuiverheid van de lucht. In gebieden met veel autoverkeer en industrie komen meer stikstofminnende korstmossen voor. De gele korstmossen die zo ontstaan vallen heel erg op.

Trekvogels

Wij hebben zomergasten, die weer vertrekken in de herfst, zoals de boerderijzwaluwen Die helemaal naar Zuid-Afrika vliegen.
Bij mij in de buurt is  er ’s zomers een groep flamingo’s, die in de herfst ook weer vertrekken. In Mauritanie zagen we ze weer staan.
En wij hebben wintergasten, die hier juist komen om te overwinteren; zoals kolganzen die uit Siberie bij ons komen overwinteren

De vogelnesten

De vele nesten en nestkastjes die we in Nederland zien, geven aan hoe graag we vogels een plek willen geven. Als je de ruimte hebt, maak je ‘s winters al gauw een voerdertafel. Voor je eigen plezier en die van de vogels.

 

Insecten

We zijn ons ondertussen bewust dat insecten heel belangrijk zijn voor het behoud van onze natuur, onze biodiversiteit. Sommige gemeentes hebben hun beleid voor groenstroken langs de wegen hiervoor aangepast. Steeds vaker zien we organisaties oproepen om minder pesticides te gebruiken. Wij hebben ook al een Insectenhotel in je tuin; jij ook?

foto gezien bij https://www.naturetoday.com/nl/nl/home

 Vlinders

Conny de Pree (de maakster van ons beeldmerk) Heeft zich laten inspireren door een vlinder in haar tuin en zij schrijft:

‘De hele zomer door en nu ook nog in de vroege herfst kan ik in onze achtertuin enorm genieten van de bijen en de witte vlindertjes die langer of korten de lavendelstruik bezoeken. De lavendel blijft lang bloeien en dat is heel fijn voor die diertjes en misschien ook wel voor de lavendel.

Dit vind ik een mooi voorbeeld van gastvrijheid om in een beeld uit te drukken. Ik ga ermee aan de slag.’

 

En nog meer inspiratie…

Een meelifter

stap maar achterop

 

De kramsvogel komt lunchen

Kijk om je heen en zie hoe gastvrij onze natuur is.  Maak een foto en laat dat je inspiratie zijn voor een quilt over Gastvrijheid. Wat je zoekt ligt altijd dichtbij….
En dan gaat dit bericht niet eens over de gastvrijheid onder water.

Liesbeth Wessels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *