Het ontstaan van de beeldmerkquilt voor project Rhapsody

Een interview van de Tentoonstellingscommissie met Eva Verhagen

Dit blogbericht is geschreven naar aanleiding van een telefonisch interview met Eva Verhagen, de maakster van de beeldmerkquilt van het project Rhapsody.

Wat was je reden om mee te doen aan project Rhapsody?

Het onderwerp sprak mij niet meteen aan maar ik vind het wel leuk om mee te doen met een project. Zo heb ik ook meegedaan met Imagine a Bird en met de Bobbins. Het experimenteel bezig zijn en minder met traditioneel bezig zijn trekt mij ook en de laatste jaren werk ik alleen maar machinaal.

Binnen mijn clubje quilters uit Westervoort, waar ik al 30 jaar mee samen werk, was er ook belangstelling voor dit project. En uiteindelijk hebben wij ook lappen met elkaar uitgewisseld en zijn er nog 2 inzendingen vanuit ons groepje van vier. Ook heb ik gebruik gemaakt van, door mijzelf, natuurlijk-eco geverfde paarse lappen (links en rechts op de foto).

Hoe ben je te werk gegaan?

Het was al snel duidelijk dat ik voor het Juweeltje zou gaan want ik werk liever met vierkantjes dan met driehoeken. Ik ben gestart met tekenen op ruitjespapier en mijn keuze kwam uit op blokjes van 8 x 8. Daar ben ik lang mee bezig geweest en na veel gepuzzel had ik een resultaat waar ik redelijk tevreden mee was.

Werktekening

 

De driehoekjes aan de zijkanten, boven- en onderkant heb ik op het laatst nog toegevoegd.

Het resultaat zonder de letters

Is dit resultaat ook de uiteindelijke quilt geworden?

Nee, ik heb de quilt meegenomen naar mijn groepje en iedereen vond hem mooi maar ikzelf vond hem nog vrij saai. Ik had nog een doos met oliepastels liggen en daar ben ik woorden mee gaan schrijven, die gekleurd, uitgeknipt gefotografeerd, afgedrukt op transferpapier, op stof gestreken, weer uitgeknipt en op de quilt bevestigd. Nu vond ik het een traditioneel patroon maar op een moderne manier verwerkt. Hier en daar nog een paars bolletje geplaatst en toen was ik behoorlijk tevreden met het resultaat. En ik ben helemaal verguld dat mijn quilt uitgekozen is als beeldmerkquilt.

En dan is dit het uiteindelijke resultaat:

Beeldmerkquilt Rhapsody, door Eva Verhagen

 

De Beeldmerkquilt van project Rhapsody

Door Nelleke Meinders, namens de tentoonstellingscommissie

De Beeldmerkquilt van project Rhapsody

Met veel plezier kunnen wij bekendmaken dat de beeldmerkquilt voor project Rhapsody is gekozen!
Uit de vele prachtige inzendingen is na zorgvuldige overweging de quilt van Eva Verhagen, getiteld Paars Juweeltje, geselecteerd. Geen gemakkelijke keuze, want deze quilt vertegenwoordigt Rhapsody op al onze tentoonstellingen én prijkt binnenkort ook op een speciale banner.

De quilt heeft een afmeting van 67 bij 104 cm. Voor het maken van Paars Juweeltje gebruikte Eva onder andere ecologisch geverfde stoffen en kleurde zij de letters met wateroplosbare oliepastels. Het ontwerp is geïnspireerd op een van de zeven patronen van het project: het Four Patch-blok Juweeltje.

Hieronder de prachtige foto van de beeldmerkquilt, gemaakt door Harry Roelands.

‘Paars Juweeltje’ Eva Verhagen

 

Wat een schitterend resultaat, Eva!

We zijn ervan overtuigd dat deze quilt vaak te bewonderen zal zijn en hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen op de tentoonstellingen waar Paars Juweeltje en de andere schitterende inzendingen te zien zullen zijn.

De eerste gelegenheid daarvoor is de TexHanDa in Den Bosch op 11, 12 en 13 september. Kom vooral langs!

 

Patchwork & Quiltdagen 13, 14 en 15 februari 2025

Door: Conny Dienske

Quiltersgilde op de Patchwork & Quiltdagen

Wat een geweldige beurs! We hebben enorm genoten. Als Quiltersgilde mochten we tijdens de Patchwork & Quiltdagen de Patriazaal in de Broodfabriek in Rijswijk vullen – en dat hebben we geweten! Alle Bobbins kregen een mooie plek, net als de quilts van Connected in Red, Imagine a Bird en de Nederlandse Flower Power quilts.

Een enorme dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Er is keihard gewerkt, en de tentoonstellingscommissie heeft er ontzettend veel tijd in gestoken. Maar het resultaat was overweldigend!

Natuurlijk mogen we de andere tentoonstellingen en alle standhouders niet vergeten. Het was een feest om over het beursterrein te slenteren – overal was iets moois te zien! De standhouders hebben enorm hun best gedaan, en veel bezoekers liepen rond met goedgevulde tassen. Er was zoveel te bewonderen dat je ogen tekortkwam, ook bij de andere tentoonstellingen. Stuk voor stuk waren ze in één woord geweldig!”

Maar deze beurs zit er weer op. Voor het Quiltersgilde is de volgende beurs de TexHanda in Den Bosch, op 11, 12 en 13 september. Daar zal de tentoonstelling Rhapsody te zien zijn – iets om naar uit te kijken! Maar eerst mogen we genieten van de lente en de zomer.

Onderstaand een impressie van de verschillende tentoonstellingen. Kijk ook het fimpje gemaakt door onze ‘huisfotograaf’ Harry Roelands tijdens het opbouwen op woensdag.

Onderstaand per tentoonstelling een paar foto’s en korte toelichting.

Bobbins

In 2024 vierde het Zwitserse Quiltersgilde zijn 35-jarig bestaan met een bijzonder project! Leden van de European Quilt Association (EQA) konden een bobbin (klos) kopen. Het was de bedoeling 35 thematische vierkantjes te maken van 10 x 10 cm, die volgens een bepaalde volgorde aan de klos werden bevestigd. In Nederland was het enthousiasme groot: meer dan 150 bobbins gingen naar Zwitserland! De andere deelnemende landen zijn Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Noorwegen, Polen, Zweden, Oostenrijk, Letland, Canada, België en Denemarken.

De bobbins werden eerst tentoongesteld op de Algemene Tentoonstelling van het Zwitserse Quiltersgilde en gingen daarna op tournee. Na Zwitserland volgden Italië (Genua), Frankrijk (Elzas) en nu Nederland, waar alle 368 bobbins te zien waren. Vervolgens reizen ze verder naar Spanje (Granada), Italië (Verona) en Oekraïne (Kiev).

 

Connected in Red

Van 12 tot en met 15 september 2024 werd in Saint-Marie-Aux-Mines en omliggende dorpjes in de Elzas voor de 29ste keer een Europese Quiltbijeenkomst gehouden. De EQA is een associatie van quiltverenigingen in 20 Europese landen. Jaarlijks komen vertegenwoordigers van de quiltersverenigingen bijeen. Zij wisselen onder meer van gedachten over gezamenlijke Europese tentoonstellingen met een thema. Leden krijgen hierdoor de kans internationaal te exposeren.

Het Nederlandse Quiltersgilde was dit keer uitgenodigd een expositie te houden. Onze bijdrage was de tentoonstelling van quilts gemaakt voor Connected in Red. De leden die mee wilden doen kregen in januari 2024 een fat quarter van dezelfde rode stof toegestuurd. Voorwaarde was dat er een quilt werd gemaakt van 80 x 100 cm en dat een stukje van de stof werd verwerkt op de voorkant van de quilt. Er zijn 70 quilts gemaakt. In de Elzas was slechts plaats voor 56 quilts. Tijdens de handwerkbeurs in Groningen in november 2024 was de volledige tentoonstelling voor het eerst te zien in Nederland en nu dus alle 70 tijdens de Patchwork & Quiltdagen.

 

 

Imagine a bird

De EQA uitdaging voor 2024 had het thema vogels. In het kader van het 35 jarig bestaan van EQA is gekozen voor een maat van 35 x 35 cm en in de quilt moest een stukje emerald groen worden verwerkt. Deze kleur staat internationaal voor een 35-jarig jubileum. Het thema was vrij te interpreteren waarbij een bestaande vogel als uitgangspunt kon worden genomen maar ook een denkbeeldige, geheel of gedeeltelijk afgebeeld, alleen of in een groep. Een thema dat de Europese quilters aansprak en bijna 500 quilters namen de uitdaging aan, waarvan 62 Nederlandse.

Ook deze quilts gingen op rondreis door Europa. Gestart in de Elzas in september 2024, door naar België, Finland en Duitsland. Gezien het grote aantal werden er twee collecties van gemaakt. De collectie met daarin alle Nederlandse inzendingen was nu in Rijswijk te bewonderen.

 

 

Flower Power

De EQA uitdaging van 2023 had het thema Flower Power. Een thema met veel variatie om uit te putten. De typische flower power periode of de veelzijdige kracht van bloemen kan op vele manieren worden weergegeven.

De vorm van de quiltjes moest rond zijn met een diameter van minimaal 25 cm en maximaal 40 cm. Alle technieken en materialen waren vrij rekening houdend met het feit dat ze op rondreis zouden gaan en dus met elkaar verpakt worden en in dozen verstuurd. De quiltjes zijn inmiddels tentoongesteld in België, Finland, Hongarije, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Spanje, Griekenland en nu waren de Nederlandse inzendingen te zien in Rijswijk.

 

Het Quiltersgilde

De make & take tafel was een groot succes; veel bezoekers maakten enthousiast een klein handwerkje. Ook de infostand werd druk bezocht en veel leuke, gezellige gesprekken vonden plaats.  De mooie kaarten vonden gretig aftrek. Was je op zoek naar een speciale kaart die op de beurs was uitverkocht? Tijdens de regiodagen zijn er ook kaarten te koop, dus vergeet dan niet even te kijken.

En last but not least – we zijn ontzettend blij dat we meer dan 70 nieuwe leden mochten verwelkomen!

En toen was het alweer zaterdagavond 17 uur

Het einde van een prachtig evenement. Om precies 17.00 uur klonk de omroep: ‘Het beursfeest zit erop!’ Tijd om aan de slag te gaan. De tentoonstellingen werden afgebroken, de make & take tafel opgeruimd en de infostand leeggehaald.

 

Patchwork en Quiltdagen Rijswijk

Door de Tentoonstellingscommissie Nelleke Meinders en Edith Verdegaal

De voorbereidingen

Voor de Patchwork-en Quiltdagen zijn er grootse plannen om uit te voeren. Het Quiltersgilde mag een hele hal vullen met maar liefst 3 grote tentoonstellingen en 1 kleinere:
• Connected in Red, de 70 resultaten van een uitdaging uitgeschreven door het Quiltersgilde en al te zien geweest in de Elzas en in Groningen;
• Imagine a bird, de EQA-challenge van 2024, nog niet eerder in Nederland te zien geweest;
• Alle 396 Round bobbins ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het Zwitserse Quiltersgilde en deze zijn ook nog niet eerder in Nederland te zien geweest
• De Nederlandse inzendingen van de Flower Power challenge. Die zijn al op een aantal plaatsten in Europa te zien geweest. In 2023 in Ierland, Hongarije en België. In 2024 waren ze in Spanje en in Duitsland op de Algemene Tentoonstelling in Moers. Daarna zijn de quiltjes naar Frankrijk verstuurd waar ze in juni te zien waren en in oktober werden ze in Oostenrijk geëxposeerd. Nu eindelijk ook in Nederland.

De organisatie

Na een overleg met de beursorganisatie, waarbij Jobina de Boer de tentoonstellingen regelt en Angèle van Leeuwen alle andere organisatorische zaken, kregen we een plattegrond mee van de Patriahal die we mogen inrichten.
En ja dan ga je als tentoonstellingscommissie aan de gang. Gelukkig wel met ondersteuning van Inge, Marjolein en Conny. Allereerst hebben wij een indeling van de zaal gemaakt; welke tentoonstelling komt waar te hangen en is daar genoeg ruimte voor? Dat was niet zo heel moeilijk. Maar dan! Hoe gaan we de Bobbins ophangen?
Angèle had al een basisidee meegegeven maar ook dan rijzen er vragen op. En tussendoor kunnen we tijdens het ophangen niet even iets wijzigen of een bobbin opnieuw bevestigen want ze hangen héél hoog. En er komt dus ook een hoogwerker aan te pas om alles op te kunnen hangen.
Daarom hebben we een proefopstelling bedacht en gemaakt. Bij Edith op zolder in het trapgat. We redden nog niet de 3,5 meter maar hadden nu wel een idee hoe dik de houten latten moeten worden zodat ze niet doorbuigen. Nu alleen nog maar alle bobbins uitpakken, op land sorteren en de ophangtouwtjes checken.

De indeling

De indeling voor de quilts van Connected in Red maken we weer aan de hand van de foto’s en dan kunnen we alle quilts op volgorde leggen zodat het ophangen heel snel gaat.
De Flower Power quiltjes worden op tule gespeld zodat ze mooi bij elkaar hangen.
Voor de Imagine a bird quiltjes gaan we nog even puzzelen want er zijn binnen de Nederlandse inzendingen 2 quiltgroepjes die hun quiltjes graag bij elkaar willen zien hangen. Bij de buitenlandse tentoonstellingen kon dit niet gerealiseerd worden. Maar wij gaan ons best doen om dat wel voor elkaar te krijgen.
Tijdens de tentoonstelling lopen er Angels rond en daarvoor liggen de handschoentjes fris gewassen te drogen om straks mee te gaan naar Rijswijk.


Zien we jou straks in Rijswijk?

We zijn dus al aardig op weg met de voorbereidingen voor deze megatentoonstelling.
De kaartverkoop voor de Patchwork- en Quiltdagen is van start gegaan. Je vindt alle informatie over de beurs, de vele workshops en de standhouders via deze link
Wij hopen je te zien bij deze bijzondere tentoonstelling, je mag het eigenlijk niet missen!

De Elzas iedere september het walhalla voor quilters

Door: Christine Paris

De Elzas iedere september het walhalla voor quilters

Dit jaar ben ik mijn eigen quilt maar achterna gereisd. Toch eens gaan zien hoe dat hangt bij zo’n grote expositie waar ons gilde, en wij dus allemaal ( de makers van de 70 quilts voor deze tentoonstelling ) onze inbreng hebben mogen leveren.

Ik was ruim op tijd ter plaatse dus ook gelegenheid voor niet quilt activiteiten. Maar ook ruimte om mijn kaartje/armbandje op woensdag al bij de toeristeninfo te halen.
Er werd toen in St Marie au Mine nog hard gewerkt. Borden hingen er al, men reed af en aan naar de verkoop hal om de kramen te vullen. Maar er liepen ook al dames met tassen waar duidelijk snijmatten in zaten en andere quilt spullen. Waar herken je de quilter aan in den vreemde ??? vroeg ik me toen af, ik had daar dus al een invulling bij.

Bij mijn eigen activiteit van die dag trof ik een engels stel; die ook geschuild voor de regen, ook het mijnmuseum deden. Ze vroegen zich af wat er te doen was met die vaandels over Patchwork in St. Marie? Was er een markt ? Had ik er wat van gezien? Ze boften ik had dus net die uitgebreide brochure bij me.
Dit quiltfestival was ze onbekend; zij bleek ook quiltster te zijn wilde na mijn uitleg en het bekijken van de brochure ook de eerste dag, donderdag maar een dagje van dat festival doen. Ik heb haar man ook aangeraden mee te gaan; waarom niet samen? Er zijn toch op zoveel verschillende manieren naar een quilt te kijken? Hij had zeker belangstelling als je het ook op de computer kon ‘ontwikkelen’. Ben benieuwd of ik ze de komende dagen nog tegen kom.

Inmiddels zit mijn eerste dag erop, veel meer gedaan dan ik verwacht had en weer hele mooi dingen gezien.

Natuurlijk begonnen bij ons eigen Quiltersgilde, waar ik als bijna eerste bezoeker hartelijk ontvangen werd door Marjolein van der Eijk en Henriette Balten.
Ze waren duidelijk blij daar te zijn met zoveel fraaie quilts rond het thema Connected in Red. Ik kan me dat helemaal voorstellen het zag er fraai , fris en vrolijk uit en hoe divers heeft iedereen dat lapje rood verwerkt! Genieten.

Ik ben daarna met de fiets op pad gegaan. Wat is er weer veel fraais te zien, ik heb genoten van de quilts van Verginie Peter, waar de quilt van Amoer Amoer, Amoer, Joie Lumiere Paix, een fraaie interactie was met de textiel in dit kerkje. Puur toeval zei ze.

En wat te denken van al die vogels, die na de oproep van de EQA, European Quilt Assosiation onder het thema Imagine a Bird zijn ingestuurd. Deze komen ook naar Nederland dus dan kan iedereen die niet deze reis kan maken, begin volgend jaar in Rijswijk mee genieten. Ik ga dat dan zeker ook weer doen.

Ik heb nog een dag voor de boeg, ben benieuwd wat dat weer voor inspiratie gaat geven.
Er volgen vast nog meer berichten, in blogs of social media, geniet mee.

 

Het Quiltersgilde gaat al weer over de grens, op naar De Elzas

Door: Henriëtte Balten en Marjolein van der Eijk

De 29ste Europese Quiltbijeenkomst in de Elzas en het Quiltersgilde is er bij

Van 12 tot en met 15 september werd in Sainte-Marie-Aux-Mines en nog 3 omliggende dorpjes in de Elzas voor de 29ste keer een Europese Quiltbijeenkomst gehouden. Dit jaar waren wij, het Nederlandse Quiltersgilde ook uitgenodigd om een expositie te houden.

Onze bijdrage

Onze bijdrage was de tentoonstelling van de quilts gemaakt voor Connected In Red. Leden die mee wilden doen kregen in januari van dit jaar allemaal een fat quarter van dezelfde rode stof opgestuurd, voorwaarde was dat er een quilt werd gemaakt met een afmeting van 80 bij 100 centimeter en dat (een gedeelte van) deze stof op de voorkant werd gebruikt. Dit leverde in totaal 70 quilts op waarvan er 56 mochten worden opgehangen in de Elzas, dit leidde tot het volgende avontuur.

De reis

Op 10 september vertrokken we al vroeg richting Elzas, immers het was vanaf Dordrecht, ons gezamenlijke vertrekpunt nog ruim 600 kilometer. Gelukkig ging de reis heel voorspoedig en na een korte stop, omdat het navigatiesysteem van de auto aangaf dat het tijd was om te stoppen voor koffie, waren we om half 4 op de plaats van bestemming. We hebben ons daar gemeld bij de organisatie en kregen onze spullen. Daarna gingen we ons appartement zoeken, dat was ongeveer 40 kilometer buiten Sainte-Marie-aux-Mines. Nu is in Nederland 40 kilometer niet zo ver, maar waar we niet aan gedacht hadden was het hoogteverschil. We moesten een beste bult over, 931 meter. En aangezien je niet recht omhoog kunt betekent dit heel veel haarspeldbochten.

Het opbouwen

De volgende dag gingen we langs een iets langere weg maar met veel minder bochten op weg naar Sainte-Croix-aux Mines, want daar was onze expositie. Nadat we alles hadden uitgeladen en op de plek gelegd kwamen er, oh wonder, twee mannen met ladders die voor ons alles op de goede hoogte gingen ophangen.

 

Vervolgens hebben we alle kaarten met de namen van de makers en de titels van de werkstukken bij de quilts gehangen en onze tafel ingericht.

De Tentoonstelling

De tentoonstelling was van donderdag  tot en met zondag, vier hele dagen. Het was gezellig druk op donderdag, vrijdag en zaterdag was het erg druk en zondag was het heel rustig. De bus uit Nederland was donderdagavond gearriveerd. Naast de mensen uit de bus was er ook veel aanloop van andere leden die op eigen gelegenheid waren gekomen. We hebben ook nog vijf nieuwe leden in kunnen schrijven en heel veel kaarten verkocht. Er is van de ingezonden quilts een nieuwe collectie kaarten gemaakt die in november ook in Groningen te koop zijn. Ook is er een banner gemaakt van de beeldmerkquilt, hier een foto met de maker van deze quilt Femke Kunnen-Jacobs.

Van de quilts zijn diverse opnamen gemaakt die nog geplaatst zullen worden, ik wil wat sfeerplaatjes tonen van het “randgebeuren” om te laten zien waarom het bijzonder is om een tentoonstelling in een ander land te hebben.

Naast ons pension in het dorp waar we logeerden

In de ochtend langs de wijngaarden op weg naar de expositie.

De volgende foto’s zijn een kleine sfeertekening van de lunch en het hele gebeuren eromheen waarbij het hele dorp meewerkt.

 

Het zit erop

Het was een hele ervaring en moe maar voldaan zijn we maandag weer terug naar Nederland gereden.

 

Een haan uit Californië

Op bezoek in de Elzas

Het begon allemaal met mijn zoektocht naar een leuke vogel voor de ‘Imagine a Bird’ uitdaging van de EQA. Ik kwam een ontwerp tegen dat mij erg aansprak en vroeg toestemming aan de ontwerper uit Californië. Die gaf mij groen licht met het verzoek om een foto te sturen als de quilt klaar was. Zo heb ik mijn eerste ‘rooster’ gemaakt. Hij hing mooi tussen de 520 andere vogels tijdens het Carrefour du Patchwork Europeen in Val d’Argent. De hele verzameling was zeer indrukwekkend!

Connected in Red

Toen mijn eerste haan goed gelukt was kwam de oproep voor de tentoonstelling met het rode lapje. Zou het mogelijk zijn om de haan in groter formaat te maken? Nogmaals vroeg ik Adam G. of ik zijn ontwerp mocht gebruiken, maar dan in 80×100 centimeter. Ik hoorde in mijn omgeving nog wel quilters zeggen dat ze het overdreven vonden om nog een keer permissie te vragen. Maar ik vind dat de normaalste zaak van de wereld. Je gebruikt iets wat een ander bedacht heeft, dan vraag je of je dat mag. Punt, geen discussie.

De achtergrond heb ik eerste helemaal gepatcht en gequilt. Daarna met flisofix de delen van de haan erop geplakt en rondom vastgestikt.

Tijdens de show in de Elzas had mijn ‘Rooster 2.0’ heel veel belangstelling. Ik ging haast naast mijn schoenen lopen!

 

Veel gedaan en gezien

Samen met Hilde heb ik veel gedaan en gezien de afgelopen editie van het festival in de Elzas. Een wandeling door de bossen in de regen, lekkere taartjes gegeten in Selestat, workshop van Ina Statescu, stadswandeling door de dahliatuin. Hieronder een impressie van onze activiteiten.

 

Volgend jaar weer!

Het appartement is al weer geboekt voor volgend jaar.

Maandag was geen goede dag om de was weg te werken….

Rose-Anne de Haan

Het Quiltersgilde op de TexHanda in ‘s-Hertogenbosch

De Miniatuurquilt tentoonstelling

Vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september was het Quiltersgilde aanwezig met de tentoonstelling van Miniatuurquilts en de infostand op de TexHanda (Textiel en handwerkdagen) in ‘s-Hertogenbosch. Het was de laatste mogelijkheid de Miniatuurquilts in het echt te bewonderen nadat ze eerst te zien waren op de Patchwork & Quiltdagen in Rijswijk en op de Patchworktage in Moers (Duitsland). Nu gaan ze allemaal terug naar de makers.

De organisatie bood ons de mogelijkheid om op woensdag ‘op te bouwen’. Daar hebben we graag gebruik van gemaakt. We waren een van de weinigen die van deze mogelijkheid gebruik maakten en hadden alle ruimte. De volgeladen auto’s konden tot letterlijk voor de tentoonstellingswand en infostand gereden worden. Ideaal.

 

 

De nieuwe tentoonstellingscommissie, Nelleke Meinders en Edith Verdegaal liepen er tegen aan dat de stalen bovenrand van de tentoonstellingswand, die bestond uit hangend zwart doek, te breed was voor de haken. Gelukkig was de organisator behulpzaam met haken waaraan de ‘eigen’ haken bevestigd konden worden maar dat duurde wel even. Geduld is een schone zaak. Dat is lastig als je wilt doorpakken. Toen de haken er waren konden ze als een speer aan het werk. Om 17 uur moest de klus geklaard zijn want dan sloot de hal. Het is gelukt, niet helemaal zoals graag gewild maar dat kon niet anders. Natuurlijk hingen op de beursdagen de kaartjes met de namen van de makers bij elke quilt. Chapeau dames! Op naar de tentoonstelling Connected in Red tijdens de Handwerkbeurs in Groningen 14 tot en met 16 november (Martini Plaza).

De beursdagen

De dagen zijn voorbij gevlogen. De make en take tafel is alle drie de dagen vrijwel volledig bezet geweest. Ongekend. Heel erg leuk. De eerste twee dagen wilde iedereen een vouwwerkje maken en de laatste dag was ook het naaldenboekje in trek.

Ook de infostand had niet te klagen over belangstelling. Leuke gesprekken, ook veel beginnende quilters en waar we natuurlijk altijd heel blij van worden: 23 nieuwe leden kunnen verwelkomen!

 

En dan is het ineens zondagmiddag 17 uur

Het zit er op. We kijken terug op heel geslaagde dagen. Enorm veel dank aan iedereen die heeft meegeholpen. Jullie inzet en steun maken echt het verschil.

Nieuwe tentoonstellingscommissie

Wat gaat de nieuwe tentoonstellingscommissie doen?

Waarschijnlijk is het bij een aantal al bekend maar er is een nieuwe tentoonstellingscommissie die bestaat uit; Nelleke Meinders en Edith Verdegaal.

Edith

In deze blog zal ik e.e.a. over mijzelf, Edith, vertellen. Ik ben al jaren met Nelleke bevriend. Zijn op allerlei gebied creatief geweest en hebben ongeveer 10 jaar geleden het quilten en aanverwanten ontdekt. In december met werken gestopt na jaren in de kinderopvang actief te zijn geweest. Dus nu meer tijd voor hobby’s. Ben nog steeds op ontdekkingstocht op quilters-gebied, ik vind zo veel leuk. Doe ook geregeld verschillende workshops. De vraag om samen met Nelleke de nieuwe tentoonstellingscommissie te worden kwam op een goed moment.

Vanaf april-mei zijn wij bij de tentoonstellingscommissie betrokken. Moeten nog een hoop ontdekken over het reilen en zeilen binnen het Quiltersgilde, maar al doende lukt het ons. Ook hopen wij snel met eenieder kennis te maken. Misschien al wel bij de eerste tentoonstelling die wij mogen inrichten. Namelijk de tentoonstelling van de miniatuurquilts in Den Bosch op 13, 14 en 15 september.

 

In een volgende blog zal Nelleke zichzelf voorstellen.

Thematentoonstelling Noord Zuid

Voor het jaar 2025 zijn er ook weer een aantal toonstellingen ingepland maar wij willen jullie specifiek wijzen op de thematentoonstelling Noord Zuid in oktober 2025 in Groningen.

 

Het inschrijfformulier hiervoor staat nu al op de website.  Info thematentoonstelling Noord Zuid

Doe vooral mee en als je quilt al klaar is stuur dan een foto mee. Wie weet komt jouw quilt dan als beeldmerk in de media.

 

Groet en tot ziens,

Edith Verdegaal

Nieuwe kaarten! Tentoonstelling ‘Connected in Red’

Door Marjolein van der Eijk

Nieuwe kaarten!

In een eerder bericht (blog 18-6-24) over de 70 ingeleverde quilts voor de tentoonstelling “Connected in Red” heb ik al verteld dat er ook van 24 van die quilts kaarten zouden worden gemaakt.

Toen Harry Roelands alle quilts had gefotografeerd hebben we samen gekeken welke daarvoor geschikt waren. Vanwege de afgesproken maat van 0.80 bij 1.00 meter zijn de quilts deze keer allemaal rechthoekig. De kaarten van het Quiltersgilde zijn altijd vierkant. Voor de voorkant van elke kaart moest daarom een mooi detail uit de quilts worden gezocht. Dat was vooral een taak voor Harry.

Toen die klus was geklaard zijn de maaksters van de quilts aangeschreven en is Harry begonnen met het maken van de detailfoto’s voor de kaarten.

We hebben via email nog af en toe overlegd over bepaalde foto’s maar uiteindelijk was er een mooie serie van 24 geschikte detailfoto’s.

De USB stick met de foto’s van alle quilts, de details en de bijbehorende tekst heb ik vervolgens bij de drukkerij gebracht.

Toen was het wachten op de proefdruk, altijd spannend!

 

Proefdruk bekijken en aanpassen

Toen de eerste proefdruk klaar was ben ik samen met Harry bij de drukkerij geweest om die te beoordelen.

Op verschillende computerschermen hebben foto’s soms ook een andere kleur, zijn lichter of donkerder en dat kun je dan mooi vergelijken. Sommige foto’s zijn daarna nog wat aangepast.

De tweede proefdruk was op een paar kleinigheden na helemaal goed en toen kon het drukproces beginnen! 

Het moment dat de dozen met kaarten en enveloppen kunnen worden opgehaald bij de drukkerij vind ik wel feestelijk, zoveel kleur in de auto!

Aan het werk

Eenmaal thuis heb ik alle dozen uitgeladen om de kaarten voor de quiltsters in enveloppen te doen. Als van je quilt een kaart wordt gemaakt krijg je als dank twintig van je “eigen” kaarten.

Om beschadiging tijdens het verzenden te voorkomen pak ik de kaarten in plastic folie in. Ze kunnen dan in de grote envelop niet verschuiven.

De adressen had ik al  geschreven dus de kaarten werden met 20 enveloppen in de juiste grote enveloppe geschoven.

De hele stapel heb ik bij de post gebracht en inmiddels zijn de kaarten hopelijk onbeschadigd bij iedereen afgeleverd.

Van elke kaart heb ik ook 50 exemplaren in dozen gedaan die meegaan naar de Elzas in september. Daar hopen we voor het eerst veel van deze nieuwe serie te verkopen.

Het restant is samen met de dozen met enveloppen in Nijkerk gebracht en heeft een plek in de kast waar ook nog kaarten van de vorige keer, van de ATT, staan.

Zowel in Groningen in november dit jaar, in Houten in januari 2025 als in Rijswijk in februari 2025 zullen alle kaarten te koop zijn.