Patroon tekenen met potlood en lineaal

Lekker ouderwets

“Hoe maak jij toch jouw patronen voor de quilts?”, dat is een vraag die ik vaak krijg. Gewoon, lekker ouderwets, met potlood en lineaal op een groot vel papier A1 formaat. De gum maakt overuren totdat ik het gewenste patroon getekend heb. Dit geeft mij de mogelijkheid op ware grootte te zien wat het uiteindelijke lijnenspel gaat worden. Voor dit patroon hoefde ik maar een-achtste van het patroon te tekenen omdat dit zich in totaal 8 keer zal herhalen tot een totale quilt van 2×2 meter. Met behulp van Freezer paper breng ik de onderdelen van het patroon over op de stof.

 

Patroon getekend op papier met Freezer paper mallen erop bevestigd

Stofjes uitzoeken

Voor deze laatste quilt was de stofkeuze best een lastige, voor de 5 hoofdkleuren wilde ik een donkere en een lichte variant met ook nog een kleurverloop. Omdat ik met nogal bonte stoffen werk, was het best zoeken naar de juiste combinatie. Terwijl ik de eerste stroken stof ging snijden was ik er nog steeds niet zeker van of dit het was waar ik naar op zoek was. Dan is het werken met een ontwerp muur (design wall) van een quilt tussenvoering tegen een hele lege muur ideaal! Eenmaal goedgekeurd zijn alle onderdelen aan elkaar genaaid. Geweldig hoe door het kleurgebruik een optisch relief effect ontstaat!

 

Can you do the Fandango?*

Deze quilt heb ik in de ditch gequilt. Ik heb heel lang getwijfeld of ik een overall quilt design zou toepassen maar volgens mij heeft dat bij gebruik van deze kleurijke stof geen meerwaarde. De bies heb ik omgeslagen naar de achterkant, zie foto. Terwijl ik met deze quilt bezig was dacht ik na over welke naam ik deze quilt zou geven, ik wilde iets met Fan doen maar er kwam niets naar boven. Toen ik deze vraag stelde op Instagram kwamen de leukste namen voorbij zoals: Summer Fire, Starlight, the Big Bang, Fireworks, Spectrum, Singing in the Sun, Caleidoflower, Magic Candy Wand, Lollipop City, Sweet Skyscrapers, Fanfold, Fantasia en….. Fandango! Dat is-em! Fandango is een variatie op de Flamengo en past helemaal bij deze quilt!

De ophang sleuf zit erop en deze quilt is net op tijd klaar voor mijn show tijdens de European Patchwork Meeting & Textile Arts in het oude kerkje van Liépvre in de Elzas volgende week!

 

Zie ik je daar?

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

*Can you do the Fandango? komt uit de tekst van Bohemian Rhapsody van Queen

2 antwoorden
 1. Mien Boerekamp-Sleutels zegt:

  Niet alleen een prachtige quilt maar ook een boel namen die eventueel een inspiratie kunnen zijn voor nieuwe quilts. dan wordt het eerst de naam en daar een ontwerp en stoffen bij zoeken.
  Deze zal “dansen” in St Marie aux Mines .

  Beantwoorden
 2. Yolande Breijinck zegt:

  Als het er simpel uitziet, zoals deze geweldige quilt, zegt dat heel veel over hoe goed het gemaakt is! Zoveel talent, nolidge,nohow, kleurgevoel én geduld! Heel heel mooi!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *