Textielfestival – een maand later… een jaar later

Een jaar later ?

Is het alweer een maand geleden dat we de onheilstijdingen rondom het Coronavirus in volle omvang tot ons binnendrongen? Aanvankelijk konden we het niet geloven en dachten we dat in mei de lucht wel weer opgeklaard zou zijn. Maar het liep anders en inmiddels is duidelijk  dat evenementen in elk geval tot 1 juni verboden blijven.

Op het moment dat dit tot je doordringt, sta je eerst stil bij al het werk wat verzet is in het land, door de verenigingen, de textielkunstenaars en groepen, de vrijwilligers in de organisatie. Met de finale zo in het zicht, zo goed voorbereid dat we nagenoeg klaar waren, is het verschrikkelijk moeilijk om het besluit te nemen het evenement voor nu af te lasten.

En om al het werk, alle bijdrages recht te doen, was er ook maar 1 echte oplossing: uitstellen. Dat betekende overleg met de Pieterskerk, kan het misschien in het najaar, of nog beter volgend jaar in dezelfde week? Ook daar werd meegewerkt aan de oplossing door een gepland evenement te verschuiven.

De reacties

Er waren vijf musea die een museum masterclass hebben ‘gehost’ en een eindexpositie hadden gepland. Ook zij, en de masterclass studenten, hebben hun volle medewerking gegeven aan uitstel voor een jaar.


De bladen en de redacties die met ons op weg waren in de gezamenlijke communicatie reageerden begripvol en blijven een jaar langer over het festival schrijven.

De leveranciers, de arts & crafts, de workshop docenten, de exposerende groepen en kunstenaars, de textielroute exposanten, iedereen bleef aangesloten (op een enkele uitzondering na door andere verplichtingen in 2021).

Dan een andere belangrijke factor, de financiële kant, wat doen de fondsen die steun hebben toegezegd? Daarin zijn we nergens teleurgesteld, alle fondsen hebben hun toezegging verlengd met een jaar, hoe fijn is die zekerheid!

En last but not least, alle mensen die zich al ingeschreven hadden voor een (dag of inloop)workshop of tickets in de voorverkoop hadden gekocht: slechts een enkeling annuleerde. Veel mensen stuurden warme berichtjes, iemand schreef:

Sterkte met al het extra werk maar ik reken op een mooi feest volgend jaar. Mocht ik volgend jaar, onverhoopt want ik had me er echt op verheugd, niet kunnen gaan is het bedrag een gift.

Dan weet je weer waar je het allemaal voor doet. Voor al die mensen die uitkijken naar dit ‘textielfeest’, die zich verbonden voelen door onze gezamenlijke passie en die ons blijven steunen als het even tegen zit.

Voor de organiserende verenigingen die allemaal drijven op vrijwilligers, en beperkte budgetten, is dit alles bij elkaar een geweldige opluchting.

Wedstrijd WindstrekenEn hoe nu verder?

De werkgroep blijft bestaan, het programma blijft wat het was. De wedstrijdinzendingen worden zorgvuldig bewaard. De inzendingen voor de ledenexpositie blijven nog even bij de makers thuis en de kunstenaars broeden nog even wat langer op hun projecten.

Wij gaan vanaf september de lijntjes weer aanspannen, zodat we weer goed opgesteld staan voor Textielfestival 2021. In de tussentijd moeten we het doen met we online kunnen delen (en straks ook weer in het echt):

  • Het Fries Museum en Museum De Lakenhal werken samen met Studio Claudy Jongstra aan de totstandkoming van een nieuw kunstwerk, in het kader van een grote solotentoonstelling najaar 2020.  Via social media is het proces te volgen!
  • Beeldend kunstenaar Fleur van den Berg post om de paar dagen een vleugel gemaakt door de leden van het Quiltersgilde voor het kunstenaarssamenwerkingsproject in de Pieterskerk, op facebook en instagram, onder de noemer @daily_quilted_wings 
  • Rijksmuseum voor Oudheden – toont deze zomer de expositie Textiel uit Egypte in combinatie met werk van textielgroep QS2 geïnspireerd op dit textiel. Nu is al veel van hun collectie online te bekijken.
  • TRC Leiden schrijft elke dag een blog over een textielhistorisch onderwerp. En de geplande Amerikaanse Quilts expositie gaat door zodra het centrum weer open mag met een verlengde opening tot eind augustus (en blijft naar alle waarschijnlijkheid open in Juli)


In de komende maanden zullen we via dit blog maandelijks weer van ons laten horen, op weg naar 2021. Dank voor alle support, in welke vorm dan ook, het is krachtvoer voor alle vrijwilligers om de machinerie straks weer op te starten!

PS. en wil je niks missen van wat er nu online wordt aangeboden en straks ook weer in de echte wereld, abonneer je dan op de nieuwsbrief van Textielplatform. elke maand de leukste ‘ga zien & doe mee’ projecten in je mailbox.

Nienke Smit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *