Hoe mijn eerste quilt leidde tot creatieve flow

Creatieve blokkade

Als creatieve maker heb ik er soms last van: Een creatieve blokkade. Als dat gebeurt komt er een hele periode niets meer uit mijn handen. Als ik al iets probeer, raak ik alleen maar meer gefrustreerd. Eind 2022 had ik er weer eens last van. Het lukte me niet om te tekenen en ik had geen zin meer om te schilderen. Bij de wekelijkse pottenbak-les mislukte zo ongeveer alles wat ik probeerde te maken. Kon ik dan niks meer?

Elke dag naaien

Bij de start van het nieuwe jaar besloot ik op een van de vele websites te kijken waar online creatieve cursussen worden aangeboden. Niks kon me echt boeien. Tot ik toevallig op een 30-dagen challenge van Heidi Parkes stuitte, “Story Quilt Top: A Daily Practice in Hand Stitching”. Ik sprong meteen op: Elke dag een klein beetje met de hand naaien, dáár had ik wel zin in! Ik pakte mijn doos met stoffen erbij, koos iets wat op het oog leek op 1×1 meter, en begon bij de eerste opdracht: Gewoon wat steekjes maken in de linker bovenhoek.

Steek voor steek

Elke dag volgde ik de opdrachten en leerde op een speelse manier diverse technieken. Van yo-yo’s en trapunto tot het borduren van iets wat ik draag of het silhouet van een lichaamsdeel. Steek voor steek vulde mijn lap stof zich en zo had ik eind januari 2023 mijn allereerste quilttop. En nog fijner: Mijn creativiteit was weer gaan stromen! Ik kwam tot rust en ik kreeg weer zin in maken. Ik leerde daarna ook van Heidi om er daadwerkelijk een quilt van te maken. Ook dat deed ik improviserend en met de hand.

Quilten als dagboek

Wanneer ik naar mijn quilttop kijk, dan zie ik een hand genaaid dagboek van januari 2023. Die manier van maken spreekt me ontzettend aan. Creatieve expressie, met welk materiaal dan ook, is voor mij een manier om het leven te verwerken en verhalen te delen. Ik ben zo blij dat ik toevallig op die online lessen van Heidi stuitte. Quilten is nu een onderdeel van mijn leven en ik zou niet meer zonder kunnen.
Daarom deed ik ook mee met het project Van Tekst Tot Textiel, meer over de quilt die ik daarvoor maakte, lees je hier: https://www.quiltersgilde.nl/van-tekst-naar-textiel-4/

 

Rivka Bakkers-de Jonge

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *