Samen een quilt maken voor een ander

Afgelopen maand heb ik de gouden oplossing gevonden om nieuwe mensen aan het quilten te krijgen. Namelijk… een quilt maken voor een iemand anders!

Workshop

Onder het mom van de week van de circulaire-economie heb ik een workshop gegeven waarin mensen leerden quilten met oude kleding. In totaal heb ik 10 mensen, die nog nooit eerder gequilt hadden,  bereid gevonden om mee te helpen aan de quilt. 

Het doel van de workshop was om gezamenlijk een quilt te maken voor vluchtelingenwerk. De quilt is inmiddels bijna af en zal binnenkort gedoneerd worden aan een alleenstaande Eritrese moeder. 

 


Wat is de circulaire-economie?

Een circulaire-economie is een term in het duurzaamheidsdenken. In een circulaire-economie gaan er geen grondstoffen verloren. Er is geen afval, er is alleen het hergebruik van materialen voor wat anders.

Bijvoorbeeld wanneer je kleding niet meer draagt kun je het gebruiken voor een quilt. Dus in plaats van dat het wordt verbrand of op een afvalberg belandt, vormt de kleding een grondstof voor iets anders. 

Door hergebruik in quilts maak je hele originele en persoonlijke quilts. Het is namelijk niet mogelijk om de stofjes uit de quilt te kopen, dus elke quilt is uniek. Ook kan de quilt met het hergebruik van kleding met herinneringen een levende herinnering vormen voor een persoon of een gebeurtenis. 

Het hergebruiken van restjes en oude kleding zorgt ervoor dat quilten een belangrijke rol speelt in een circulaire-economie, en daarmee in een duurzame toekomst. Zeker als meer en meer mensen gaan quilten.

 

 

Dus hoe krijgen we gezamenlijk meer mensen aan het quilten?

De workshop was een succes. Mensen vonden het fijn om een gezellige middag te hebben terwijl ze iets goeds deden voor iemand anders. Een paar mensen hebben ook aangegeven graag vaker een quilt te willen maken. Dus er zijn wat quilt zieltjes gewonnen.

Als je ook een keer een activiteit wilt organiseren om je vrienden of kennissen aan het quilten te krijgen is een gezamenlijke quilt maken voor een goed doel een zeer goed idee. Dat kan voor vluchtelingen zijn maar ook bijvoorbeeld voor een zieke vriendin of een buurman die een opkikker kan gebruiken. 

Het is daarbij een extra leuke uitdaging om dat van hergebruikte stoffen te doen. De stoffen vormen stof om over te kletsen tijdens de bijeenkomst en om elkaar beter te leren kennen. 

Ik ga vaker dit soort activiteiten organiseren als Kick Ass Quilts om nog meer mensen te laten proeven van het mooie ambacht van het quilten! 

 

Je kan hier  een krantenartikel lezen over bovenstaand event.

 

 

Rianne Doller

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *