Rijswijk, een terugblik

Zoveel moois te zien

Na lang in de greep te zijn geweest van de maatregelen tegen het coronavirus werden na 1,5 jaar de Patchwork- en Quiltdagen in de Broodfabriek te Rijswijk weer georganiseerd. Met veel voorzorgsmaatregelen, brede paden en veel ruimte om afstand te kunnen houden. Het Quiltersgilde was er te gast met de Tentoonstelling van Miniatuurquilts.

Ruim 139 quiltjes werden ingestuurd, een aantal volgens het thema ‘Over de top’ en een aantal zonder thema. Ook de quiltjes van ’75 jaar bevrijding’ uit de omgeving Wageningen konden nu worden tentoongesteld.

Naast de miniatuurquiltjes waren een aantal quiltjes van de Half en Half Uitdaging van het Quiltersgilde en de Picture Exchange van de EQA met bijbehorende foto te bewonderen.

 

Voor het zover was

Voordat de bezoekers al dit moois konden bekijken moest er gewerkt worden. De wanden werden opgebouwd waarna het ophangen kon beginnen.

 

 

Met vereende krachten hebben de medewerkers van het Quiltersgilde alle quiltjes mooi kunnen ophangen, voorzien van naamkaartjes zodat bezoekers konden zien wie welk werk had gemaakt. Onze fotograaf Harry Roelands heeft alle quiltjes op de foto gezet, samen met Yvon.

Het Quiltersgilde was bovendien aanwezig met een stand om leden te ontmoeten, nieuwe leden in te schrijven en voor de verkoop van [de nieuwe] kaarten.

 

Open voor bezoekers

Vrijdag, de eerste dag, was een gezellige drukke dag. De vele bezoekers waren blij dat er weer een beurs kon worden bezocht. Iedereen kwam de hal binnen met een grote glimlach op het gelaat. Blij elkaar weer te ontmoeten en met elkaar te praten.  Er was kennelijk flink gespaard voor deze dag want de winkeliers hadden over omzet niet te klagen. De aanwezige standhouders werden druk bezocht en vele volle tassen zagen we voorbij komen.

 

 

De tentoonstellingen en de stands van de winkeltjes waren ruim opgezet en het geheel bood een feestelijke aanblik. In de infostand was het een drukte van belang. Veel leden kwamen langs om een praatje te maken of zelfs iets lekkers te brengen! Blij om elkaar weer te zien. Een mooi aantal nieuwe leden ingeschreven [36]. De nieuwe collectie kaarten viel goed in de smaak bij de bezoekers en er zijn dus veel kaarten verkocht [900].

De ongeveer 3.000 bezoekers hebben hun hart op kunnen halen deze dagen.

 

Blokken voor Limburg

De wand met blokken van Limburg werd goed gevuld. Veel leden kwamen blokken brengen zowel voor Limburg als voor ‘dat verdient een bloemetje’ te ere van het 150e nummer van Quiltnieuws. Ook de bedenker van het project, Gerda Meijer kwam langs. Zij was tot tranen toe geroerd dat het zo aangeslagen is en we straks zoveel quilts kunnen schenken. Natuurlijk moest zij ook even poseren voor de foto.

Bijzonder was de quilt met hartenblokken die gebracht werd door een vriendin van Fennie, maakster en gulle geefster van een hartenquilt. Helaas zelf niet in de gelegenheid om te komen maar ze had er een kaart bijgevoegd met het verhaal; Fennie had de quilt gemaakt van 22 blokken die ze ooit ontving van een vriendin in de VS als gebaar van vriendschap na het overlijden van haar echtgenoot. Ze maakte er zelf nog twee blokken bij en het hele proces heeft haar veel troost geboden. De oproep om harten te maken voor Limburg bracht haar op het idee om haar hartenquilt door te geven “omdat hij iemand anders nu troost kan bieden”. Het was voor ons allemaal een kippenvelmoment dat er letterlijk en figuurlijk zoveel warmte geschonken wordt door quilters uit het hele land.

 

 

Mogelijk gemaakt door ….

Een tentoonstelling als deze organiseer je niet even tussen de bedrijven door. Gelukkig is er een heuse tentoonstellingscommissie die deze dagen de handen stevig uit de mouwen heeft gestoken onder leiding van Jannie de Breuk. Haar collega Carla Zijlstra heeft helaas haar vrijwilligerswerk voor het Quiltersgilde moeten opgeven maar zij heeft hier wel “het vrijwilligersvirus” opgelopen. Een vaste dag voor Natuurmonumenten past beter bij haar huidige drukke baan. We hebben aan het eind van de beurs op gepaste wijze afscheid genomen van Carla en gelukkig  konden haar opvolgers hun steentje alvast bijdragen. De nieuwe tentoonstellingscommissie bestaat voortaan uit 4 leden: Jannie de Breuk, Ineke Scheepbouwer, Dyonne van de Watering en Gerda Hoogland. Ervaren mensen die deze extra taak op zich nemen naast het werk voor de ledenadministratie en de bibliotheek.

Volgend jaar worden de Patchwork & Quiltdagen wederom in Rijswijk georganiseerd en ook dan is het Quiltersgilde weer te gast met een aantal mooie tentoonstellingen. We zien je graag op 8, 9 of 10 april. Noteer de data alvast in je nieuwe agenda! En mocht je een van die dagen beschikbaar zijn om enkele uren te angelen met als beloning gratis toegang en een kop koffie of thee geef je dan op via deze link

Inge van Koningsveld en Rose-Anne de Haan

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *