Quilt-closeup van veren

Quilt zonder naam

In februari liet ik jullie meekijken hoe ik mij heerlijk heb uitgeleefd op de geometrische vormen in een quilt van Monique Dillard: de Four-Square Dance quilt. Kun je hier alles van terugkijken en teruglezen. Deze keer neem ik jullie graag mee in hoe ik die top onderhanden heb genomen bij het door quilten.

Patroon auditie voor het quilten

Ja, dat blijft toch altijd wel een dingetje hoor: hoe ga ik de quilt doorstikken? Hebben jullie dat ook? En het zijn ook van die dingen die je niet makkelijk weer over doet. Tuurlijk kun je van alles uithalen, maar nadat ik dat ooit 1 keer heb gedaan voor mijn allereerste quilt, hoop ik dat niet meer te herhalen. In mijn vorige blogje liet ik zien voor de Hawthorn Ridge quilt hoe ik een klein whiteboardje gebruik. Ik heb nog een ander stuk gereedschap in de koffer: een rol plastic.

plastic om je quilt patroon uit te proberen op je quilt

Precies wat ik zeg: een rol plastic waar je met een whiteboard stift op kunt tekenen om op je quilt te zien hoe een patroon uitkomt. Wel opletten natuurlijk dat je niet naast het plastic tekent! Er zijn ook quilters die aan de rand van het plastic een rand gekleurde tape plakken zodat ze goed kunnen zien waar ze moeten stoppen. Hier kun je een kort filmpje bekijken van hoe dit werkt.

Ruimte afbakenen

Eerst heb ik een beslissing moeten nemen over hoe het quiltpatroon over de ruimte van de quilt zou vallen. De geometrische blokken zorgen voor een soort blok in blok patroon. Op de foto van het plastic zie je het al een beetje doorschemeren: ik ben begonnen met een groep rechte lijnen om die grote vlakken aan te geven.
Daarna heb ik toch het whiteboardje er weer bij gepakt om zoveel mogelijk dingen uit te proberen. Het was even een hoop gefrut, tot ik op een gegeven moment zag dat ik de ondergrond voor het blok niet goed getekend had. Dus een nieuw leeg vierkant en opnieuw wat proberen. Ik vind het leuk om bij rechte lijnen in de quilt een combinatie van ronde vormen te voegen. Dus werd het de versie rechts onderin deze compilatie.

ontwerpen van je quiltpatroon op whiteboard

En op de quilt werd dat dan zo:

tijdens het quilten van een blok

En natuurlijk kun je dan niet achter elkaar doorwerken. Nee, gekkie!

Yep, Tommy zal er ‘es niet aan meehelpen…

Veren quilten voor de rand

Ik wilde iets doen met die blok in blok lijnen die bij de rand van de quilt maar half doorlopen. In die ruimte wilde ik de vormen wat laten doorlopen. En mijn favoriete vorm om te quilten blijft toch de veer. Weer even flink puzzelen dus met het whiteboard. Daar kwam een malletje uit voort voor de 4 nerven. Daaromheen kon ik dan de lussen van de veren steeds tot de randen laten lopen. Daarmee heb ik met alleen die hoofdlijnen en zonder alles uit te hoeven tekenen toch een heel gelijkmatige rand gekregen.

ontwerp van sjabloon voor het quilten

En dan nog een naam

De quilt is inmiddels af. De rand heb ik verder opgevuld met pebbles. De bies zit er nu ook omheen. Maar ik heb nog geen naam en dus ook nog geen label voor op de achterkant. Ik ben er nog niet over uit hoe hij moet gaan heten. De oorspronkelijke naam van het patroon (Four-Square Dance) doet me niets. Ik vergeet ‘m steeds.

Ik gok dat er wel een verwijzing naar Star Trek in de naam gaat komen. Weet je, op de foto’s had ik steeds moeite om de juiste kleuren goed in beeld te krijgen. Qua verzadiging, het contrast tussen de hele vette blauw, goud en rood. Dat hield mij best wel bezig, want ik vind ze zo mooi bij elkaar passen. Ik werk tijdens het quilten graag met de laptop erbij. Lekker videootje op de achtergrond. Zie ik ineens waarom die kleurencombinatie mij zo vertrouwd voorkomt. Juist – de standaard uniform kleuren van Star Trek. Toen ik het eenmaal had gezien liet het mij niet meer los. Maar er is nog geen naam uitgekomen dus.

Nog even in het zonnetje

Ik heb nog geen echt goede foto kunnen maken met de hele quilt in beeld. Toen ik met quilten bezig was hadden we voornamelijk regen en grijze dagen. Maar nu de zon weer zo lekker schijnt heb ik er wel twee die echt goed van kleur zijn. Dus ik eindig met 2 close ups voor de kleuren en een wat grotere overzichtsfoto. Heb je toch een beetje beter beeld van m’n [… nope – er komt nog steeds geen naam bij me op] quilt.

in de zon is het quilten goed te zien
Quilt-closeup van veren

Ik laat het nog wel weten hoor, wanneer ik de naam gevonden heb. Misschien wel iets met die doorgestikte ruimte. “Space” past wel bij dat thema van Star Trek. Space – the final frontier? Ik pruttel nog even lekker door.

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *