Geometrische quilt met prep

Geometrisch quilt plezier

Al een paar jaar kijk ik steeds mee met de mystery quilt projecten die Bonnie Hunter (Quiltville’s Quips & Snips!!) rond de feestdagen online zet. Je begint met een kleurenpalet wat naar eigen smaak uiteraard aan te passen is. En hoeveel stof je van elk onderdeel nodig hebt. En vervolgens krijg je wekelijks een nieuw onderdeel van het patroon. Los van het feit dat Bonnie Hunter dit ieder jaar gratis aanbiedt met zeer uitgebreide instructies, is dit niets nieuws, niets uitzonderlijks.

Wat mij er zo in aantrekt is de opbouw van allerlei herhalende onderdelen (maak 240 vierkantjes, naai 400 driehoeken etc.) die samenkomen tot een geometrisch interessant blok. Vaak ook nog met een secondair patroon. Je weet wel – een ruit of een cirkel die ontstaat door 4 of 8 blokken die bij elkaar komen. Als je snel bent tref je misschien haar delen van de mystery van 2020 nog gratis op haar site (hier). Meestal haalt ze rond eind februari de gratis patroononderdelen weg om er een betaalde versie van te maken in haar webshop (klik op de foto’s voor een grotere weergave).

Bonnie K Hunter Quiltville mysteries

Trouw sla ik ieder jaar alle instructies op wanneer ze uitkomen zodat ik er ooit een keer iets mee kan doen. In 2019 ben ik het dichts bij gekomen met starten: toen had ik een eigen kleurenpalet uitgezocht om in mijn stash te kijken hoever ik zou komen met de benodigde stoffen. Daarna ben ik uiteraard weer ruiterlijk gestrand. En nee – dit blogje is niet een ‘ta-daaaah’: hier is mijn Bonnie Hunter quilt. Waarom dan deze lange introductie? Omdat ik weer aan een nieuwe quilt begonnen ben.

Geometrisch

Dat geometrische element in quilts trekt me enorm aan. Al in 2015 heb ik dan ook in een enthousiaste bui de kit aangeschaft voor deze nieuwe quilt. Al ruim vijf jaar lagen de stofjes met uitleg geduldig te wachten tot ik er eindelijk een keer tijd voor maakte. De quilt is een patroon van Monique Dillard, Four-Square Dance heeft ze ‘m genoemd.
Patroon Four-Square Dance van Monique Dillard - geometrisch ontwerp
Het is zo na te tekenen op ruitjespapier en ik moet zeggen – ik zoef er ook doorheen als een warm mes door de boter. Ik maak zoveel mogelijk gebruik van herhalende kleine taken zodat het geheel lekker snel bij elkaar komt. Eerst natuurlijk alles op maat snijden – ik word zo blij van die stapeltjes…

Alle stoffen onderdelen voorbereid bij elkaar

De mise-en-place

Handigheidjes

De kleinste vierkantjes zijn gemaakt door stroken aan elkaar te naaien en die weer in reepjes te snijden. Daar gebruik ik de Stripology ruler van Creative Grids voor. Daar zit bij iedere halve inch een snij opening zodat je de lineaal niet hoeft te verplaatsen om meerdere delen te snijden. Dat scheelt een hoop tijd met alles steeds uitmeten en past helemaal in de sfeer van het lekker door het patroon heen roetsjen.
Stripology ruler op strips

En dan – hop – achter elkaar – door elkaar gooien en naaien maar.
Grote stapel voorbereide onderdelen

De driehoeken worden gemaakt met behulp van vierkanten aan beide zijden. Dat was 288 keer een streep tekenen diagonaal over de vierkanten en die daarna ook – zoef- naaien maar.
Voorbereide blokken voor driehoeken

Eerste blokken

Dat leverde natuurlijk ook een stapel bonus driehoeken op die ik ook gelijk heb genaaid en apart gehouden voor een bonusprojectje. Ooit. Want voorlopig ga ik lekker door met deze quilt. Met alle onderdelen voorbereid is het makkelijk om de blokken samen te stellen.
geometrisch blok

Ik heb er nu tien klaar en alvast op mijn design wall geprikt. Nog niet gekeken naar welke waar het beste uitkomt. Ik was gewoon enorm nieuwsgierig naar hoe alles bij elkaar zou komen.
geometrisch rijtje blokken

Een heerlijke bonte boel waar ik de komende dagen nog lekker aan ga doornaaien. En zou ik dan straks even genoeg hebben van het lekker sjezen achter de naaimachine, dan heb ik natuurlijk ook wel weer iets anders te doen. Iets met mooie ronde vormen. Om precies te zijn een quilt die klaarligt om gequilt te worden. Dat wil zeggen – een quilt die NU klaarligt om gequilt te worden. Want om mijn designwall vrij te maken voor de blokken van de Four-Square Dance moest ik deze top van de Hawthorne Ridge eerst even sandwichen.
Hawthorne Ridge - Jan Patek - sandwich

Kortom, er ligt weer genoeg op tafel om de komende weken onder de pannen te zijn. Ik ga gauw weer terug naar mijn naaimachine. Ik hoop dat jullie ook allemaal nog genoeg projecten binnen handbereik hebben om deze lange winteravonden gezellig door te komen.

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *