Pilot van tekst naar textiel

Mijn eerste reactie was: “ja, leuk”, toen er artquilters gevraagd werden om mee te doen met deze pilot in 2022. Niet dat ik een ervaren artquilter ben, zeker niet. Ik heb veel meer ervaring met modern quilten. Maar ik heb wat met taal, én ik heb wat met quilten. Wat wil een mens nog meer! Grijpen die kans.

Ik gaf me op samen met een maatje die ik kende van de halve fotoquiltjes uitdaging. Zij was getuige van mijn eerste stapjes op het artquilt pad. Ieder voor zich aan het werk en toch samen. Ik had er vertrouwen én zin in.

Eerste aanwijzingen

Na een tijdje kregen we de eerste aanwijzingen erover toegestuurd via de mail. Spannend! Nu gaat het echt beginnen. Op zoek dus naar een tekst om deze als inspiratie te gebruiken voor de uiteindelijke artquilt. Ik wilde het dicht bij mezelf houden. Zoeken in gedichtenbundels die ik bezit, denken aan liedjes waar ik wat mee heb. Een quote misschien. Ik heb het even laten sudderen en zo kwam er een geweldig idee op.

Tijdens de coronatijd in 2021 had ik meegedaan met een zevendaagse uitdaging rondom verbinden. Deze werd georganiseerd door Carola Mokveld die ik al jaren volg via Instagram met haar @ruimte_voor_kunst. Eén van de opdrachten was:

** Een verbindende boekenvorm. Neem een aantal boeken uit je boekenkast en leg die op elkaar. Zoek naar een volgorde en het gedicht ontstaat vanzelf. Hier en daar kun je wat woorden omgooien, toevoegen of weglaten, om er een meer samenhangend geheel van te maken. **

Dus ben ik met een stapel fijne boeken uit mijn kast aan de gang gegaan en inderdaad ontstond er als vanzelf een ‘gedicht’. Het slaat op de aanwezigheid van mijn, helaas veel te jong overleden zus J., in mijn leven tot nu. Hier wil ik wel mee gaan werken als uitgangspunt voor de quilt.

 


De volgende aanwijzing

Bij de volgende aanwijzing werd gevraagd om de tekst te doorgronden en uit te pluizen. Waarom deze tekst? Wat valt je op, wat is een kernwoord? Welk beeld past daarbij? Best lastig om te verwoorden waarom de keuze op deze tekst viel en wat het verder oproept. Gelukkig had ik hierbij mijn maatje die me hielp om dóór te vragen nadat ik haar mijn eerste gedachtes hierover had gestuurd. Het maakte dat ik dieper ging nadenken. Fijn! Het bracht me veel helderheid.

Ik kwam erop uit dat het om een vrouwbeeld ging (moeder, dochter, zus), groei en kracht door ervaringen, en het uiteindelijke beeld: een engel aan mijn tafel, wat ook een letterlijke tekst is van één van de boeken. Mijn zus is er niet meer, maar wel altijd aanwezig in mijn leven. In de weken erna kwamen kleur, sfeer, stijl, vorm én formaat aan bod. Nog altijd mochten we niet bezig zijn met een ontwerp, alleen in het hoofd gebeurde er veel. Het ging dus best al kriebelen om aan de slag te gaan.

Kleur

Kleur: wat betekent dat eigenlijk voor me? Hierbij kwam ik uit op : afspiegeling van een stemming, een beeld in mijn hoofd. Ik vond het zelf heel bijzonder om na te denken over welke kleur gevoelsmatig past bij de tekst. Natuurlijk neem je jezelf mee en dat betekent kleur- en tintvoorkeuren. Dan moet je kritisch worden naar jezelf en écht nadenken wat past bij deze tekst. Wat betreft sfeer kwam ik uit op: ‘ochtendmist en opgaande zon’ in waterige aquareltinten. Dat brengt voor mij, bij mijn tekst: sfeer, symboliek en zachtheid. En laat ik nou in mijn voorraad stofjes een perfecte vertaling vinden van die sfeer. Ik werd er helemaal blij van. Niet veel later kwam er ook nog een aquarelwerk van @felicity.keefe langs, die ik op Instagram volg. Zelfde sfeer, kleuren en symboliek. En toen wist ik het zeker. Deze kleuren gaan het worden.

 


Stijl en formaat

Ook werd er als aanwijzing meegegeven om na te denken over je stijl. Mmm, lastig want ik ben nog maar net met artquilten begonnen en heb daarin zeker nog geen eigen stijl. Laat staan dat ik kan nadenken over wat dan past bij de tekst. Was het nou modern quilten geweest, dan zou ik het wel weten. Maar dat is het niet, in de pilot ging het over art. Over de vorm hoefde ik niet lang na te denken. Een vloeiende golvende belijning hoort bij vrouwen want die hebben van nature meestal rondere vormen. En laat dat nou erg bij mij passen. Ik gebruik het veel in mijn moderne quiltwerk, liefst improv. Dan zal dat in artwerk ook wel goed komen.

Het laatste waar ik best een tijdje over gedacht heb, is het formaat van het werk. Niet te groot, dat voelt veiliger. En praktisch gezien ook handiger voor mij omdat ik een langzame werker ben. Maar op de een of andere manier werd ik ook aangetrokken tot een méérluik. Da’s veel meer werk en vraagt meer planning vooraf. Okay, ik ben dan wel bezig om deze tekst gestalte te gaan geven maar ik wil het ook wel af kunnen maken…..ik hou het in mijn achterhoofd. Eerst maar eens een globaal ontwerp tekenen, want……….we mogen er echt aan beginnen!

 

 

 

De uitvoering

Daarna op mijn kop in allerlei dozen om de perfecte stoffen in de juiste kleuren te zoeken. Gelukkig waren die snel gevonden. Nu de achtergrondstof. Wat past het best bij het gevoel over de tekst, en bij de lapjes die ik al heb uitgezocht. Apart om er zo bij stil te staan. Dat deed ik nog nooit. Altijd zag ik het allemaal als een geheel.

 


Ik begon met het snijden van de vrouwenfiguren. Leuk zeg. Links mijn oma, vagere kleur, want die heb ik nooit gekend. Dan mijn moeder, mijn zus M., ik en mijn dochter. Hiermee houdt de bloedlijn via de vrouwen ook op. Wat een feestje om ieder vrouwfiguur te bewerken met free motion en/of met de hand borduren. Deze vrouwen staan aan de ene kant van de tafel, en aan de andere kant ‘zit’ mijn zus J. als ‘engel aan mijn tafel’. Op afstand maar ook nabij. Inmiddels was ik al afgestapt van het idee van een méérluik. Toch te ingewikkeld en te veel werk.

 


Ik ben nog lang niet klaar met het art werk. Maar ik ga er zeker mee verder, want wat is het leuk om een quiltwerk zo te benaderen. En door de aanwijzingen én het contact met een maatje dring je dieper door in je eigen gedachten over de basisprincipes. Misschien doe ik nog eens mee aan het project maar dan als modern quilter. Uiteraard met een ander maatje en een andere tekst als uitgangspunt. Maar dan wil ik eerst deze artquilt afhebben.

Van Tekst naar Textiel, een aanrader!

Ine Sweere

 

8 antwoorden
  1. Hilda de Wit zegt:

    Heel leuk om te lezen Ine, het proces dat je doorloopt en wat het met je doet. Hoe je kijkt, zoekt, nadenkt, wikt en weegt en zo tastend en wel een vorm vindt en een manier om je tekst om te zetten in beeld met stoffen die je hebt. En ook je aandacht voor de stimulans van anderen, in welke vorm dan ook, op je pad.
    Bedankt voor het delen!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *