Inspiratiemaand maart 2021

Met heel veel plezier heb ik dit blog met de nodige quiltinspiratie geschreven. De lockdown dwingt ons nog steeds om thuis te blijven. Daardoor bedenken én ontdekken we toch ook steeds weer andere mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven. Mij goed voorbereiden op mijn quiltproject, zodat ik niet onverwacht toch nog even de winkel in moet, lukt al beter. Ook dit blogbericht staat weer vol inspiratie. Oude of nieuwe ideeën, een inspiratie op eerder gemaakt werk, ik raakte geïnspireerd! Spreekt het jullie ook aan, laat het weten. Voor alles, corona gaat niet weg. Hou er rekening mee, ervaar het niet als een beperking. Ga er creatief mee om!

Maart, een maand vol quilt inspiratie

De meest voorkomende alternatieve benaming is Lentemaand. Dit komt van Martius- de Romeinse Oorlogsgod Mars, die tegelijk ook God van de Natuur was. Opdat het jaar goed zal zijn, mag het weer in de maand maart niet te koud, niet te warm en niet te vochtig zijn. Groen gras en bloeiende bomen zijn een slecht voorteken.

Bijzondere dagen: Kies je dag!

01-03 Nationale Complimenten dag

08-03 Internationale vrouwendag

11-03 Biddag voor het gewas

17-03 St. Patricks Day

29-03 Holi Phagwa. Hindoes vieren Holi: Lentefeest/Nieuwjaarsfeest

31-03 Kalknacht, dag van cultuur, traditie en vrijheid.

Mijn inspiratie in maart

Kalknacht is de nacht van 31 maart op 1 april in de gemeente Brielle waarin groepen mensen (meestal jongeren) met een emmer kalk (en vaak ook een krat bier) de straat opgaan. Een dag vol cultuur en tradities, een dag van vrijheid, dat spreekt mij wel aan. Met een emmer kalk de straat op en grappige of gevatte teksten op ramen of winkels kalken, daar kan ik soms zin in hebben. Je kunnen uiten, een gevoel van vrijheid ervaren vind ik echter ook in contact met vrienden of familie, schrijven, patchwork of wandelen. Teksten met witkalk op donkere ramen verwerken in textiel…, dan ga ik zo in deze voorjaarsmaand toch liever voor kleur.

Wij Nederlanders kunnen onze wereld volledig oranje kleuren als het Koningsdag is, tijdens de Olympische Spelen of met het Songfestival. Of voor het voetbal …of tijdens het schaatsen!

 

St. Patricks’ Day

Tijdens St. Patricks’ Day, de nationale feestdag van Ierland kleurt het overal op de wereld waar Ieren wonen groen. In de open lucht, met een kermis, optocht en vuurwerk in groene kleding, zelfs met groen bier kun je dit meevieren. ‘Irish for a day’. In de typische outfit, een groen kostuum, oranje baard en hoge hoed kun je vier dagen lang van alles beleven met muziek, dans en zang.

Geschiedenis

‘Patricius’ in Ierland (385-461 na Chr.) werd St. Patrick, de beschermheilige van Ierland. De Shamrock (het klavertje) werd door St. Patricius gebruikt om de Heilige Drie-eenheid te symboliseren. Daardoor is St. Patricks’ Day niet alleen verbonden aan de Ierse cultuur, maar is het ook een christelijk feest in vastentijd. Door de jaren heen werden wereldwijd verschillende gebouwen groen gekleurd zoals het Colosseum in Rome en het Christusbeeld in Rio de Janeiro. Zelfs rivier de Liffey in Dublin en de Chicago River in Chicago kleurden groen. Het groen dat verwijst naar het ‘smaragdgroene eiland’ dat Ierland is. Een rivier groen kleuren dat is nogal wat. De kleuren van water, de rivier of de zee heb ik al eens verwerkt in quilts.

In 2017 voor expositie ‘De Kust’ heb ik de clamshell en een patroon uit Jessica Alexandrakis boek  Quilten met de hand, pag.92 gebruikt. Dat laatste patroon bestaat uit twee ruiten die aan twee vierkanten worden gezet. Eindeloos veel golven heb ik zo gemaakt via de ‘Engelse’ methode (stof om kartonnen mal spannen en zo delen met de hand aaneenzetten). Mijn eigen blauw/groene zee-quilt als herinnering aan al die vakanties aan de Franse kust is zo ontstaan.

Google afbeeldingen St. Patrick quilt patterns. Daar zie je dat veel patronen zijn gebaseerd op de kleur groen en een vierkantje. Echter de hoed, het klavertje, de clamshell, de Irish Chain of de Keltische Knoop zijn andere vormen/technieken die je kunnen gaan inspireren. Ook de Keltische Knoop heb ik al eens verwerkt in een tulpmotief  in de kleur oranje voor de expositie Bloem 2018 (kussen Keltische Knoop -Tulp, 2018).

Kijk bij St. Patrick’s Day quilt Block tutorial voor video’s met uitleg voor quilts waarin het klavertje wordt gebruikt of de Lucky Knot in rechthoeken en vierkanten in de speciale kleur groen. Via quiltinspiration.blogspot.com>free pattern day: St. Patrick’s Day- Quiltinspiration, maar ook via Pinterest Free Pattern: St.Patrick’s Day|Celtic, Irish quilt, Free quilting-  kom je op heel veel verwerkingsmogelijkheden.

Tips

In 2019 bestond de EQA 30 jaar. Jubileumquilts: Threads without Borders zouden in een tentoonstelling te zien zijn. Door corona ging dit niet door. De 6 Nederlandse inzendingen zijn door het Quiltersgilde online gezet. Je aanpassen door corona heeft ook voordelen, iedereen kan ze nu zien! Je hoeft er geen reis voor te maken. Lees het blogbericht: Link

De EAQ Picture Exchange, de Europese uitwisseling Half/Half, is nu ook begonnen. Hiervoor heb ik mij ook opgegeven. De linkerhelft van een foto van een quiltster uit Letland ga ik maken. De linkerhelft van mijn foto wordt gemaakt door een Nederlandse quiltster. Leuk hoor, de grenzen over vanachter mijn computer. Twee quiltcontacten erbij.

Om eens op een andere manier naar patronen, kleuren en werkvormen te kijken ben ik al een poosje ook lid van Quiltersgilde Modern Quilt Guild (QGMQG). Ik bekijk de website van het Modern Quilt Guild. De nieuwsbrief van de Modern Quilt Guild gaat elke maand keurig in een apart mapje. Ik geniet nu alleen nog van het kijken. Het is heel verfrissend, andere kleuren, stoffen en traditionele patronen!

Tot slot bracht de info van Modafabrics me op een idee. Daarover volgende maand meer. Deb Strain tekende en schilderde haar reis door Amerika die ze samen met haar man maakte. Dat resulteerde in een prachtige quilt.

Tot slot

Het was erg leuk om voor deze quiltinspiratie een verrassingstocht naar Ierland te maken. Ik heb wéér nieuwe ontdekkingen gedaan. Ik hoop dat het jullie ook inspiratie geeft. Laat het weten.

Nu iets meer over het oproepje van vorige maand: Gedicht, kinderliedje, tongbreker, struikelzin, versje of rijm.

Voor het maken van een quilt gaan we uit van een mooi patroon of van stofjes die ons wat zeggen. Die manier van werken wil ik helemaal los laten. Zonder patroon of materiaal starten. Om te komen tot een quilt wil ik een werkproces starten vanuit taal. Met het gedicht, kinderliedje, tongbreker, struikelzin, versje of rijm dat je raakt, waar jij persoonlijk iets mee hebt.  Een ontdekkingstocht naar de wereld van je eigen verbeelding met als resultaat een persoonlijke quilt! Zin om mee te doen? Laat het weten.

De tijd waarin we elkaar weer gaan ontmoeten en kunnen bijpraten komt dichterbij. De stapels met quilts voor de Show and Tell groeit, ik hoop bij jullie ook.

Een hele fijne zonnige maand in goede gezondheid wens ik jullie. Covid-19 valt voor iedereen anders uit. Blijf opletten en geniet vooral van het quilten in het voorjaarszonnetje!

Joke van de Kracht

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *