Gequilte tassen maken
Blogbericht geschreven door: Cindy Vissering
Recentelijk heb ik de smaak te pakken met het maken van etuis, tasjes en tassen. En deze blog past ook heel leuk in het thema van vorige editie van het quiltersgilde magazine. Een tas maken kan op de ‘gewone’ manier, zoals alle naai-enthousiastelingen doen – of natuurlijk met gequilte onderdelen. Ik moet zeggen dat ik beide leuk vindt, maar als quiltster is het toepassen van je hobby in een mooi gebruiksvoorwerp natuurlijk wel erg leuk.
Mandjes
Mandjes gemaakt met stukjes reststof voor het bewaren van stukjes reststof naar patroon ‘Juniper Basket’ van Sotak Handmade – ik heb een hele regenboog gemaakt.
Ik begon met etuis en mandjes te maken van Sotak Handmade – een in Nederland wonende ontwerpster, dus altijd leuk om die te steunen. Haar voorbeelden zijn ook wel van gequilte delen, maar in de meeste patronen die ik heb gezien gaat het om stof met een tussenvulling (eventueel geplakt) maar in basis niet doorgequilt. Dat kun je natuurlijk zelf heel gemakkelijk wel doen (en dat doe ik dan ook in de meeste gevallen). Let daarbij op dat je een sandwich van iets groter dan de opgegeven maten neemt, omdat de sandwich met quilten natuurlijk wat krimpt. Ik neem voor de meeste delen 0,5 inch extra rondom (echt grote stukken 0,75 inch). Dit is deels voor het krimpen en deels omdat het niet altijd lukt om de randen netjes te quilten: je hebt toch iets nodig om het vast te houden.
Handtas
Deze handtas is gemaakt met een oude zwarte spijkerbroek als basisstof naar patroon ‘Megan Foldover Tote’ van Sotak Handmade (niet doorgequilt).
De patronen van Sotak Handmade gaan uit van een losse binnenvoering – dit biedt voordelen doordat je de naden netjes wegwerkt en er gemakkelijk binnenzakken en andere accessoires in kunt maken. Als quiltster vind ik het eigenlijk juist wel een uitdaging om de doorgequilte sandwich aan buiten- én binnenzijde in het zicht te laten. Zodoende kwam ik terecht bij byAnnie patronen.
Tas naar eigen idee
Een tas naar eigen idee van improv blokken van een uitdaging en een oude spijkerbroek voor de onderzijde. Met een binnenvoering en verschillende handige vakken en formaat zodat een snijmat, lange liniaal en strijkmat erin passen om quiltspullen mee te kunnen nemen.
In basis is de keuze of je de naden waar de gequilte delen aan elkaar gezet worden aan de binnenzijde met een biesje afwerkt, of juist als ontwerp accent aan de buitenzijde laat zien. Vervolgens vraagt het een hele planning welke vakjes je eerst erop zet: je kunt maar aan één zijde kleinere vakken maken, die je vastzet aan de gequilte sandwich (want anders naai je weer door de vakken aan de andere kant heen…). Op de andere zijde kan dan alleen nog een groot vak geplaatst worden die met het vastzetten van de randen wordt meegenomen. Met een losse voering heb je dus meer vrijheid in het plaatsen van vakken.
Koffertje
Een handig koffertje met binnenbladen met veel vakjes naar patroon ‘A place for Everything’ van byAnnie waarbij ik alle stof heb ingevuld met fat quarters, een heel gepuzzel.
Het uitdagende aan de byAnnie patronen vind ik om het stofontwerp zo te kiezen dat ik de verschillende onderdelen vanuit mijn stoffenvoorraad kan invullen. Meestal is er een halve of driekwart meter nodig aan stof buitenzijde en nog eens binnenzijde, en ik probeer dit in te vullen met fat quarters – of andere stukken stof die ik nog heb liggen. Daarvoor is het nodig om het patroon eerst goed te doorgronden: welke onderdelen gaan waar, en hoeveel stof heb ik daarvoor dan nodig.
Een gequilte handtas
Gequilte handtas naar patroon ‘Bowl me over’ van byAnnie. Van binnen is ook de gequilte sandwich te zien en heerlijk veel vakken. Fijn formaat en volop in gebruik!
Omdat ik het zonde vond om die uitwerking alleen voor mezelf te houden, ben ik workshops gaan geven (bijna een cursus) om die inzichten – en het maken naar (Engels) patroon door te geven. Naar mijn mening is het dus heel goed mogelijk om de ‘A place for Everything’ (waar best veel verschillende technieken in zitten) onder begeleiding te maken als je nog nooit eerder een tas maakte. En je voelt je zo trots als je dan zo’n mooi koffertje met binnenbladen hebt gemaakt! En ik voel trots voor mijn workshops deelnemers! Zo leuk!
Nog op het lijstje!
Op mijn lijstje om te maken staat nu een rugzak ‘Courtside’ eigenlijk bedoeld voor een racket, maar ik vind dat vak met die verticale rits er heel charmant uitzien. Van dit patroon wordt gezegd dat dit een hele lastige is met veel lagen – nou, ik ga die uitdaging binnenkort aan!
Dank voor je aandacht, Cindy Vissering – Fish Ring Quilts
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!