Gastvrijheid; Par l’amour

De ijsvogels

Een serie berichten over prijswinnaars van de wedstrijd “Gastvrijheid”. Hoe komen zij tot hun idee en ontwerp. En hoe bijzonder om te lezen hoe zij te werk zijn gegaan. Echt niet alles gaat vanzelf. Hier het verhaal van Jeannette van der Linde. Zij won de publieksprijs, gekozen door bezoekers van de Algemene Tentoonstelling in Nijkerk. 

Het thema “Gastvrijheid” vond ik best wel lastig. Mijn eerste idee was iets over vluchtelingen omdat het actueel is. Maar dat heeft vaak een hele negatieve lading door problemen, honger, oorlog enz., die meestal meer in de aandacht staan dan het aspect gastvrijheid.

Omdat ik mijn werk ook graag in de kamer hang en ik van nature een positief ingesteld mens ben wilde ik er toch een andere, positieve draai aangeven.

Mijn man kwam met het idee van de ijsvogels en dat sprak me erg aan. Dit beeld appelleert aan mijn gevoel van gastvrijheid: welkom, warmte, genegenheid, kleurrijk en universeel. Je wordt welkom geheten om samen iets te delen en dat gebeurt in alle culturen, bij alle leeftijden en ook bij de dieren.

Deze mannetjes-ijsvogel nodigt het vrouwtje uit om in zijn domein te komen, ze mag er zelfs langere tijd blijven als ze dat wil. Voor mij is dat het toppunt van gastvrijheid! Helaas was de jury het hier niet mee eens en was juist mijn invulling van het thema een punt dat minder punten opleverde.

Werken in  3-Dimensionaal

Ik wilde graag 3D werken en koos ervoor om het werk op een raam te zetten zodat ik er dingen op kon monteren zonder dat ze gingen hangen. De achtergrond was een probleem: ik had een basis gemaakt met Inktense potloden en die uitgeveegd met water. Helaas zat bijna alle kleur in het papier waarop mijn stof te drogen lag en niet in de stof zelf. Ik heb geprobeerd om met olieverf daaroverheen te verven met helaas hetzelfde resultaat: een fletse achtergrond. Toen toch maar weer met de Inktense potloden verder gewerkt maar nu gelmedium gebruikt in plaats van water om de kleuren te activeren. Het resultaat is een hele volle kleur die is versterkt door het patroon door te stikken met verschillende kleuren garens.

basisfoto voor de quilt

 

 

De boomstam is gemaakt van geplooide gordijnstoffen en met de naaimachine vastgezet in diverse steken.

detail boomstam

De ijsvogels zijn gemaakt van 2 kleuren stof: een zelf geverfde blauwe- en een oranje stof en daarmee zijn de basisvormen gemaakt. De twee basisvormen zijn intensief bewerkt met threadpainting in 22 kleuren garens. Je werkt van donker naar licht en bouwt de kleur in tinten op. Doordat de vogels naar buiten toe sterker zijn gestikt gaan ze opbollen. Nadat ik de vogels had uitgesneden zijn ze op hun plek vastgezet door ze langs de randen vast te stikken met de naaimachine. Ze zijn gevuld met een synthetische vulling voor knuffels.

 

Het visje

Het visje is gemaakt van 2 lagen zilver-skai waar een motief van schubben op is genaaid. Het oog is een paillet. Met de achterkanten naar binnen en een vulling van Fiberfill zijn de lagen aan elkaar gezet. Door de vis een slag te draaien lijkt hij wel te bewegen. Als laatste heb ik een aantal kralen geregen aan een draad om de vis er vers gevangen uit te laten zien, ook weer een uiting van gastvrijheid.

Al met al ben ik zelf tevreden over het eindresultaat en ik was blij verrast dat het publiek mijn werk als beste heeft beoordeeld!

.

Jeannette van der Linde

In de nieuwsbrief “Artquilten in Beeld”, septe6 omber 2023  kun je het verhaal van Henriët  Bovenkerk lezen.
Woensdag 27 september was er het verhaal van Lia Meiborg.
Vrijdag 6 oktober was het verhaal van Maaike Bakker te lezen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *