Gastvrijheid, meer dan samen een kopje theedrinken?

Het thema van de Quiltwedstrijd is Gastvrijheid. Een begrip waar iedereen de betekenis van kent maar waarvan de vertaling naar het beeld moeilijker is. Hoewel, een bekend beeld zijn de open armen waarmee je ontvangen kan worden. Zo ook het beeldmerk van deze wedstrijd,  de quilt van Lia Meiborg.

Van Dale geeft als betekenis van gastvrijheid:-  gulheid in het onthalen of herbergen van gasten, – het opnemen resp. opgenomen worden als gast. Begrippen die daarbij horen zijn etiquette, tonen van respect, vermaken van gasten, welwillendheid. Het kan vanuit een vrijwillige situatie, uitnodigen en ontvangen van familie, vrienden, collega’s enz. thuis of vanuit een betaalde situatie op werk, hotel, ziekenhuizen.  Maar in alle situaties willen wij het de gast zoveel mogelijk naar de zin maken, (bijna) niets is teveel zoals te zien is in het programma Bed&Breakfast.

Gastvrijheid wordt mede bepaald door cultuur en gewoonten. Ieder land, regio heeft zo de eigen gebruiken en regels. Van binnenlopen door de achterdeur, spontaan aanschuiven aan tafel voor het eten tot geplande activiteit in de agenda’s.

Bij gastvrijheid horen een gastvrouw/heer en een gast, de gever en de ontvanger. Hoe het contact verloopt zal mede afhangen van de mate waarin men voor elkaar open staat, het vertrouwen dat er naar elkaar is en de (onbewuste) vooroordelen die er kunnen zijn. Wij Nederlanders zijn daar best goed in om snel een mening te vormen en mensen in hokjes te plaatsen zonder echt contact te leggen. Gemiste kansen?!

Lisette van Til- Thuis

 

Gastvrijheid is ook te betrekken op jezelf. Hoe gastvrij ben ik voor mijzelf? En dan niet in praktische zin, dit is tenslotte een blog voor het Quiltersgilde, maar in het ontdekken van nieuwe mogelijkheden, materialen, werkwijze én de creativiteit in jezelf. Durf je het onbekende toe te laten?

Aan de slag ermee……………………

Cora Piena

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *