Een troost deken voor de planeet

Het gaat niet goed met het klimaat. Dat is wat duidelijk wordt als je het klimaatrapport leest of berichten op het nieuws hoort over ongehoorde droogte in Kenia, overstromingen in Limburg en Duitsland en de altijd weer terugkomende bosbranden. 

Dit soort nieuws kan me soms best wel treurig maken, omdat het ook voelt dat beleidsmakers niet genoeg aandacht geven aan beleid om klimaat verandering tegen te gaan.

Wij weten als quilters allemaal hoe rustgevend een quilt kan zijn op dat soort momenten. Mede om die reden heeft Gijsje besloten om een troostdeken voor het klimaat te maken. 

Een deken als troost maar zeker ook om te bewijzen dat er bereidwilligheid is van een hele grote groep mensen, die elkaar niet kent, om samen te werken voor het klimaat. 

Hoe is de troostdeken voor onze planeet ontstaan?

Na het kijken van ‘A Life on Our Planet’ van David Attenborough werd Gijsje somber door de status van het klimaat. Dit is niet gek, steeds vaker hoor je dat mensen last hebben van ‘klimaat depressie’ of ‘klimaat stress’. 

Om die negatieve gevoelens om te zetten tot iets positiefs en actiefs is het project Een troostdeken voor onze planeet’ ontstaan. Iedereen die ook iets positiefs wil bijdragen kan meedoen door een blok van 10 x 10 cm op te sturen. Materiaal en techniek maakt niet uit; je kan breien, haken, quilten of wat dan ook, zolang het maar textiel is. Het enige verzoek is om materialen te gebruiken die je al hebt. Gijsje maakt daar vervolgens één grote deken van. 

Inmiddels is de deken al meer dan 1.700 blokken groot! En weegt die al meer dan 12 kilo.

 

 

Waarom is deze info relevant voor jou als quilter?

Je kan nog meedoen! 

Gijsje verzamelt nog tot eind september blokken. De blokken zijn maar 10 x 10 cm dus er is nog tijd genoeg om mee te doen… De deadline is oktober omdat ze vanaf 15 oktober de klimaatdeken wil presenteren bij de klimaatconferentie in Glasgow.

Hieronder is een foto van mijn bijdrage, gemaakt van oude kleding met een handdoek als achterkant. Een handdoek als achterkant leek me passend omdat het huidige klimaatbeleid zo bedroevend slecht en conservatief is, dat het voelt als dweilen met de kraan open.

Mijn hoop is dan ook dat de klimaatdeken de beleidsmakers kan overtuigen dat klimaatbeleid wel breed gedragen is  en dat er grotere stappen ondernomen moeten worden.

 

Doe je ook mee? 

Samenvattend:

– Afmeting: 10 x 10 cm afgewerkt (11 x 11 cm onafgewerkt)

– Meer informatie vinden en het adres: https://www.comfortblanketforourplanet.com

– Voorbeelden van blokken: https://www.instagram.com/comfortblanketforourplanet

 

Rianne Doller / kick ass quilts 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.