Kerstquilt The SantaTheTreeTheTurkeyAndMe

Wanneer begin je aan een kerstquilt?

Het is even geleden dat ik voor het laatst een blogje heb gepost, zag ik. In augustus was dat, midden in mijn zomervakantie (hier). Nou, dat lijkt zo nu in december wel een heel andere wereld. Toen scheen de zon en was het warm. Nu zitten we in lekker onstuimig herfst- of zelfs winters weer en bereiden we ons voor op Sinterklaas en Kerst. Voelt als een uitstekende tijd om met een kerstquilt bezig te zijn om lekker in de stemming te komen.

Wat klein grut

Ik heb dit jaar best wat projecten een flinke zet gegeven of zelfs als AFFO kunnen afvinken. Ik heb ook nog steeds een top en een sandwich liggen die nog wat inspanning kunnen gebruiken om af te raken. Toch ben ik daar dan weer niet mee bezig geweest. In plaats daarvan heb ik wat kleine dingen opgepakt. Een herfstborduurtje gemaakt en ingelijst en een Bobbin pakketje van een vrolijk konijn dat al heeel lang in de kast lag e-i-n-d-e-l-i-j-k uitgepakt en gemaakt.

Een nieuw project: een kerstquilt

Wat ik nog niet kon bevroeden toen ik met die kleine klusjes bezig was, was dat er een nieuw project zou komen aanstormen. Ik ben al best een lange tijd heel braaf met het aanschaffen en starten van nieuwe projecten. Dat wil zeggen: ik hou mij al lange tijd enorm in om iets nieuws te kopen. Ik heb een aanzienlijke stash opgebouwd van verschillende stofjes en kits. De afgelopen 2 jaar zijn daar aardig wat quilts van afgemaakt zonder dat ik er iets nieuws bij in huis heb gehaald. Nu zag ik echter eind september een foto voorbij komen van een kerstquilt. Daar gingen direct alle lichten van aan in mijn creatieve knobbel. Ik wist meteen: die ga ik maken. Gelijk het patroon besteld. (klik op de foto’s voor grotere weergave)

Patroon The Santa, The Tree, The Turkey & Me - Hatched and Patched

Het is een patroon van Anni Downs voor Hatched and Patched. De titel vind ik ook fantastisch: The Santa, The Tree, The Turkey & Me. Een beetje zoeken leverde op dat de quilt kennelijk in 2020 als Block of the Month door heel wat winkels is gestart. Het is toen helemaal aan mij voorbij gegaan, maar nu mijn oog er op viel was ik gelijk v’lieft.

Een kerstquilt in oktober?

In afwachting van de binnenkomst van het patroon ging ik alvast in mijn stash kijken voor de juiste lapjes. Achtergrond, rand, applicatie van wolletjes, heb ik nog vliesofix, heb ik de juiste kleurtjes garen voor de wolletjes. Je kent het vast wel. Alles begon ik in gereedheid te brengen voor het starten van een nieuw project. Dat was begin oktober. En een heel klein beetje knaagde er iets in mijn achterhoofd over dat tijdstip. Hoe handig is het om in oktober aan een nieuwe kerstquilt te beginnen? Ga je die wel afkrijgen voor kerst? Is het niet een beetje raar om midden in de herfst al bezig te zijn met een kerstman en kerstbomen? Maar vooral: hoezo had je gedacht in zo’n korte tijd een hele quilt met applicatie en stitcheries in elkaar te flansen?

Is dat erg? Conclusie: nee

Ik weet niet of het een stemmetje van redelijkheid probeerde te zijn, maar ik had er al snel maling aan dat die timing misschien niet ideaal zou zijn. Laten we wel zijn: een quilt met dat soort handwerk is voor mij gemiddeld 6 maanden werk. Hoe ik ook m’n best zou doen met plannen: een kerstquilt ligt bij mij dus altijd ook buiten de kerstperiode op de werktafel. Is dat erg? Nee, ik stoor mij er totaal niet aan. En ondertussen heb ik nu vast lol van de blokken die af zijn. Die hang ik lekker op aan de kast. Langzamerhand groeit er zo een kersttafereel bij elkaar.
Kerstquilt eerste twee blokken, Anni Downs, The Santa...

Wolletjes aaien

Bij het bij elkaar zoeken van de materialen heb ik voor het eerst al mijn wollen lapjes bij elkaar op tafel gelegd. Restjes van andere projecten, wat wolvilt, wat nieuwe setjes die ik ergens een keer op een beurs had gekocht, wat kleine stapeltjes van 10x10cm, een mandje met warme herfstkleuren. Heel eerlijk: ik heb een tijdje gedacht dat ik misschien nog wel wat lapjes zou moeten kopen om de quilt helemaal te kunnen samenstellen. Maar met die eerste hoop voorraad bij elkaar op tafel was dat volledig over – wolletjes genoeg. Ik heb de gelegenheid gebruikt om alles in kleurgroepen bij elkaar te leggen. Kleine friemeltjes waar nog een besje of takje mee gemaakt kan worden en grotere lapjes, alles is zo makkelijk te pakken.

Wolletjes voor de kerstquilt

Wanneer ik bijv. een stuk kerstboom nodig heb kieper ik de groene zak leeg op tafel en grabbel ik tot ik het juiste wolletje gevonden heb. Daarna gaat alles weer terug de zak in, pers ik de lucht er een beetje uit en is het weer makkelijk op te bergen. Voor alle onderdelen van 1 blok ben ik soms een paar uur zoet met op vliesofix overtrekken, lapje uitkiezen, vliesofix strijken, uitknippen en de restjes weer in de zakken opbergen. Mediteren is er niets bij. Als een kind zo blij zit ik dan tussen m’n wolletjes te spelen.
Kerstquilt Blok The Santa, The Tree etc

Het is nog vroeg in de feestmaand van december, maar ik wens jullie van achter mijn wolletjes alvast hele fijne feestdagen. Uiteraard met ook nog wat tijd tussendoor om lekker te quilten.

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

2 antwoorden
  1. Yolande zegt:

    Wat een gezellige blog! Iedereen zou in oktober moeten beginnen en de “zen” ervaren om zo heerlijk bezig te zijn. Go go go girl! Do it your way❣️

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *