Van Tekst naar Textiel

In gesprek met Nelleke Kooij & Erika Stek

 

In dit eerste blog in een reeks van vier verhalen delen Nelleke Kooij en Erika Stek, twee art-quilters, hun ervaringen met het project ´van Tekst naar Textiel´.

Als twee art quilters die elkaar niet kenden stapten zij in dit project. Het werken met elkaar verliep heel natuurlijk. De stappen in dit project leidden hen via kennismaking naar een persoonlijke tekst. Door veel mailtjes over en weer en een frisse blik op elkaars werk kwam het tot een quiltontwerp. Uiteindelijk werken beiden dit ontwerp uit tot een quilt.

De zoektocht naar de tekst

Tijdens de zoektocht naar een persoonlijke tekst blijken zowel Nelleke als Erika het aan de ene kant wel makkelijk te vinden om een tekst te zoeken. Tekst is overal, denk aan muziek, verhalen of gedichten. Aan de andere kant is een tekst met een persoonlijke connectie kiezen toch wel wat anders. Je kiest de tekst zonder echt goed te weten wat je ermee gaat doen. Je wil een tekst die krachtig is. Een tekst die gaat over iets wat dicht bij jezelf ligt. Zo koos Erika een gedicht over haar geliefde Newfoundlander(s). Nelleke koos een tekst waar ze veel emotie bij voelde, over mensen niet in de steek laten en er zijn voor mensen. Beiden vonden het bijzonder hoe je je dan verdiept in elkaars denkwijze en manier van werken. Het gekozen onderwerp ligt dicht bij je hart. De een denkt vanuit de oersterke liefde voor haar hond, de ander vanuit haar levenswerk in de zorg. Die diepe betrokkenheid met je eigen onderwerp met elkaar bespreken deed goed.

 

Je kent elkaar niet en werkt toch samen als twee art quilters

Bij het praten over de tekst kwamen er op een heel natuurlijke manier allerlei onderwerpen aan de orde. Raakvlakken in vakanties en hobby’s waren snel gevonden. Door juist ook te praten over wat quilten voor ieder persoonlijk betekend ontstond een prettig contact. Door open te staan voor elkaars ideeën, ervaringen en feedback, leerden ze van elkaar. Er was ruimte om met frisse blik naar elkaars werkwijze te kijken en de ander aanvullingen te geven. Hun tips over en weer kwamen uit boeken, materialen, websites, en plaatjes op Pinterest. De aspecten die ze elkaar aanreikten zoals gebruik een achtergrond in gradaties of doe iets met het hart uit de tekst, werden ingezet. Ze verdiepten het ontwerp en waren zo zinvol bezig.

 


Een terugblik op dit project

Zowel Nelleke als Erika hebben dit project als heel persoonlijk ervaren. Je maakt quiltcontact en praat over je quiltervaring, beurzen, cursussen en je helpt elkaar met dit project. De wederzijdse liefde voor het quilten en het interessante project zorgen voor een leuke uitwisseling en verdieping van je eigen ervaringen. Door de regelmaat van de mails met informatie en de daarbij behorende vragen ga je uitkijken naar de mails van je maatje. De informatie die het Quiltersgilde in het project weergeeft is veelzijdig. De tips, technieken, de boeken vanuit de Quiltersgilde bibliotheek te leen, maar ook de uitdagingen maken nieuwsgierig. De uitdaging om een onbekende techniek te gebruiken bracht Erika bij gebrek aan sneeuw om te kunnen sneeuwverven, op het ijsverven. Ga eens ‘out of the box’ was voor Nelleke aanleiding om te kiezen voor woonstoffen zoals dik vilt, velours, jute en de techniek van het bordurend appliqueren.

 


En nu exposeren!

De uitdagingen en tips, de aspecten die zij elkaar aanreikten zorgden alle voor resultaat. Beiden quilters verwachten hun quilt af te krijgen voor de expositie. Ze hopen dat de bezoekers van de tentoonstelling zullen gaan zien wat er bedoeld wordt met hun werk; dat zal hen voldoening geven.

 


Nelleke Kooij en Erika Stek

Tijdens de expositie van het project ‘van Tekst naar Textiel’ op de Patchwork & Quiltdagen van 11 tot en met 13 april 2024 in de Broodfabriek in Rijswijk zal naast de quilt de gebruikte tekst en het persoonlijke verhaal voor iedere bezoeker te lezen zijn. Ook kunnen bezoeksters in gesprek met deelneemsters over het project. Kom je kijken?

 

Joke van de Kracht in gesprek met
Nelleke Kooij en Erika Stek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *