Tips om quilten aan te prijzen!

Tips om mensen te vertellen over de schoonheid van quilten

 


Ik heb mijzelf als missie gesteld om de ‘Magie van Quilten’ te verspreiden, zoals ik het zelf noem. Dit omdat ik wil dat meer mensen begrijpen hoe waardevol het ambacht is en hoeveel vreugde, rust en verbinding quilten je kan brengen. Ook wil ik graag dat iedereen gebruik kan maken van de warmte van een quilt. Dit allemaal doe ik via het het Krachtdekens project en door het geven van workshops aan niet-quilters.
https://kickassquilts.nl/krachtdekens/

Echter, ik loop er vaak tegenaan dat er veel voordelen over quilten bestaat. Het zou saai zijn, te moeilijk, te suf, te duur of mensen hebben überhaupt geen idee wat het is. Uiteindelijk ben ik bij 3 punten invalshoeken uitgekomen die werken om mensen uit te leggen wat quilten is en de waarde daarvan.

 

Graag deel ik dat zodat jullie aanvullingen kunnen geven vanuit je eigen ervaring. Ook kun je deze invalshoeken gebruiken als je weer eens een niet-begrijpende vriend of familielid wil uitleggen waarom quilten zo belangrijk voor je is.

Studenten

Invalshoek 1: Quilten als ambacht

 

Quilten is een ambacht, en ambachten trekken de aandacht. Veel mensen zijn namelijk gefascineerd met het idee dat ze dingen zelf kunnen maken. Dat is 1 reden waarom ik zo van quilten hou: zelf mooie dingen kunnen maken van oude stof!

Als ik mensen vertel dat ze door het quilten zelf een deken kunnen maken, of een knuffel, of een tas, of een vlaggenlijn of of …. krijg ik de aandacht. Veelal is het dan secundair welke techniek daarvoor nodig is.

Daarom focus ik veel van mijn teksten en filmpjes op wat mensen met de quilt technieken kunnen maken. Dat spreekt meer tot de verbeelding. Quilt technieken komen namelijk heel veel voor in het dagelijks leven. Denk aan het gebruik van appliqué in mode, quilten in het gebruik van slaapzakken en dekbedden en het zichtbaar herstellen van kleding. Onderstaande foto is een voorbeeld van modeshow ‘Next in Fashion’ winnaar Nigel die alle quilt technieken gebruikt voor mode.

 

 

Invalshoek 2: Quilten voor rust

 

Quilten is een tool voor rust en mindfulness. Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar een manier om te ontspannen. Een deel van die mensen is geïnteresseerd in mindfulness en meditatie, maar vindt het moeilijk om stil te zitten. Ik heb zelf ook onrustige benen en handen…

Quilten, zeker met de hand, is een fijne manier om toch te mediteren en tot rust te komen. Door de bewegingen met je handen komen je gedachten tot rust en kunnen spanningen wegvloeien. En zien dat je werk mooi resultaat oplevert, geeft veel voldoening. Deze combinatie is voor mij altijd erg helend en fijn om mee tot rust te komen.

 

Foto: Esther Meijer

Invalshoek 3: Quilten als design

 

Quilten is topdesign. Dat realiseerde ik mij nog eens tijdens de Algemene Tentoonstelling een paar maanden geleden. Ik zat daar met mijn tentoonstelling over Duurzaam Quilten en ik heb de hele tijd uitgekeken naar een prachtige serie van Moderne quilts.

 

 

Ik had  mijn familie en vrienden uitgenodigd om naar mijn tentoonstelling te komen kijken.  Geen van hen was bekend met quilten. Stuk voor stuk waren ze onder de indruk van het ontwerp en de verscheidenheid van de quilts op de tentoonstelling! En bijna allemaal hadden ze een lijstje met favoriete quilts die ze zo in hun huis zouden ophangen.

Dus, wil je mensen overtuigen van de waarde van quilten: laat ze een quilt zien! Of leen een van je topstukken uit, zodat mensen zelf kunnen ervaren hoe prachtig een quilt een huis verfraait.

 

Conclusie: samen het goede woord van Quilten verspreiden

 

Ik zet mijn missie door om de magie van quilten te verspreiden! Het is een ambacht waar we met z’n allen trots op mogen zijn. En het is tijd dat iedereen dat ziet. Nog te vaak krijg ik verbazing over me heen als ik mensen vertelt dat mijn grote passie en liefde het quilten is.

 

Heb je nog ideeën hoe we de magie van het quilten kunnen verspreiden? Of ideeën voor een vierde handige invalshoek? Laat het vooral weten in de reacties en dan neem ik je tips mee de volgende keer als ik voor het quilten de barricades of het podium op ga!

Rianne Doller

 

1 antwoord
  1. Hilda de Wit zegt:

    Mooi om te lezen en voor mij geldt ook alles wat je noemt. Nog een invalshoek heb ik nog, namelijk dat draad verbindt! Al het handwerken en dingen maken met textiel gebeurt met draadgebruik, maar we zijn als mensen die met draad werken zeer geinteresseerd in wat anderen ermee kunnen en maken. Er zijn vele “aanknopingspunten” om met elkaar te praten, te luisteren en samen eens goed naar iets te kijken. Ook deze contacten zijn enorm waardevol voor velen van ons, ook voor mij, en gaan over grenzen en vooroordelen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *