Stegeman’s Textiel

Klederdracht en quilt gecombineerd

Stegeman’ s Textiel is een klederdracht-winkel, maar ook een Quiltwinkel. Dat overlapt elkaar, want veel klederdracht wordt ook van quiltstof gemaakt, omdat deze de mooie bloemenpatronen en kleuren hebben die men zoekt. Dat kan een reproductiestof zijn, maar mag ook iets nieuws zijn. Als de kleur en het dessin maar goed zijn.

Omgekeerd wordt er ook veel oude klederdracht in de quilts gebruikt. We hebben steeds een grote collectie tweedehands klederdracht (vooral veel katoenen doeken en kraplappen, want die zijn zo mooi) en daarvan bestaan er onnoemelijk veel soorten. Vooral de oude onderdoeken met een lichte ondergrond kunnen goed gebruikt worden in een quilt.

Via deze link kun je een filmpje bekijken dat we in de winkel hebben gemaakt met uitleg over onze stoffen.

De stofsoorten zijn ook eindeloos, het mag piqué zijn, gewoon katoen, satijn, viscose, polyester, tricot, lycra, voor de klederdracht kan alles en voor een Staphorster quilt gebruikt men ook rustig alles door elkaar. Wat vlieseline erachter doet wonderen al wordt katoen wel het meest gebruikt.

 

Zwart en wit zijn echte rouwkleuren, maar wel heel mooi in een quilt. Blauw en groen (is boerenfatsoen) kon vroeger echt niet samen, maar werden wel als lichte rouwkleuren gedragen in de klederdracht. Nu worden deze kleuren heel vaak samen gebruikt, omdat ze prachtig combineren.

We kijken bij het inkopen dan ook vaak of er een quiltstof bij is die ook voor de klederdracht kan. Dat is wel een beetje een sport om iets te vinden en als het dan lukt is dat zo leuk.

Tot ziens in de winkel,  Alie Stegeman

Stegeman’s Textiel

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *