Quilten ook Alleen Samen

Het is een rare tijd waar we nu middenin zitten. Na een paar weken quarantaine vanwege COVID-19 zie je op plaatsen een nieuw normaal ontstaan. Ik ben enorm onder de indruk van de schier oneindige flexibiliteit die ik zie bij mensen en bedrijven om mij heen in hun aanpassingsvermogen. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid van goede gezondheid, stabiele omgeving en financiële zekerheid. Maar ben mij bewust dat dit een bevoorrechte positie biedt om naar de buitenwereld te kijken. In mijn dagelijks leven ben ik manager ICT en dat betekent dat ik het nu razend druk heb met zorgen dat de online kantoorbeleving van mijn collega’s optimaal functioneert. Iets wat zich bij uitstek vanuit huis laat regelen. Ook al moet ik daar af en toe een kat voor opzij schuiven…

Quilten terug op erepositie

In 2011 ben ik ooit begonnen met quilten als tegenhanger voor mijn werk. Ik werkte toen bij een internationale organisatie waar het werk zich letterlijk 24×7 aanbood. Quilten was voor mij toen een mooie reden om met iets anders bezig te zijn dan werk. En zo is het in deze tijden ook weer. Het quilten biedt genoeg uitdaging om mijn hersencellen bezig te houden, maar niet de druk of onbewuste spanning die op de achtergrond opbouwt. Ik zie in de internationale quilt community allerlei mooie initiatieven opstarten met quilt-alongs – het samen aan een project werken. Daarbij veel ontwerpers die hun tijd en patroon gratis aanbieden bijv. Bonnie Hunter van Quiltville of de Facebookgroep van een aantal Australische ontwerpers. Of wat dacht je van de oproep van het Quiltersgilde om kaarten met een textielgroet te maken zodat die naar leden van het eerste uur gezonden kunnen worden? We hoeven ons niet te vervelen.

Een voorbeeld van wat kaarten die al binnengekomen zijn…

Eerst wat afmaken

Maar ja, ik heb het hartstikke druk met werk en met quilten was ik nu juist zo goed bezig met wat (lang-)lopende projecten afmaken. Dus vooral nu niet iets nieuws starten. En de twee projecten bovenop mijn stapel passen perfect bij deze rare tijden. Zo is de Life is Beautiful (Helen Stubbings) inmiddels een complete AFFO, met label en tunnel zodat ik ‘m straks op kan hangen (klik op de foto om een grotere afbeelding te zien).

En de Piece & Love quilt is inmiddels bijna ook een AFFO, nog een metertje of 2 binding vastzetten en dan hoeft die alleen nog een label.Piece&Love quilt

Dit is de tweede quilt die ik van dit patroon en in deze kleurstelling heb gemaakt. Ze zijn beide voor 2 vriendinnen en ik ga nog even flink broeden op hoe het label voor die quilts eruit komt te zien.

Toch iets nieuws?

En omdat ik dan zo ver ben met deze 2 projecten heb ik toch een nieuwe doos geopend. Wel uit de stapel UFO’s, dus een lopend project. Maar er was nog maar zo weinig aan gedaan dat het eigenlijk toch een nieuw projectje is. Het is een patroon voor een mini quiltje van Bobbin, Bonte Bloemen. Heb het ooit gekocht in 2013, geloof ik. Ik had wel al allemaal lapjes bij elkaar verzameld maar nog geen steek gezet. Vond het wel passen bij de tijd van het jaar en precies het soort lapjes waar ik nu zin in heb. Het appliqueren doe ik voor dit quiltje op de naaimachine en daarmee hou ik het tempo er lekker in.

De lapjes uitgezocht en gesneden

Het begin is er

Digitaal appliqueren
Ik gebruik heel veel verschillende lapjes en alleen al aan het uitzoeken en snijden van de verschillende onderdelen heb ik een dag lol gehad. Zo heb ik straks hopelijk weer een AFFO en werk ik op die manier in m’n hoofd ook aan wat extra ruimte. En zo’n bloemetje staat vast ook heel gezellig op een kaartje – daar zal ik er van het weekend ook een paar van maken.

Alleen samen quilten

Ik hoorde iemand zeggen dat we op dit moment ook veranderen van work-life balance naar work-life integration. Niet langer proberen twee losse werelden in stand te houden, maar accepteren dat er een samensmelting plaatsvindt – uiteraard binnen gestelde grenzen. Ik zie het thuis ook gebeuren. Rond de paasdagen heb ik bijvoorbeeld m’n voorjaarsquiltje aan de boekenkast gehangen als achtergrond bij m’n zakelijke online vergaderingen en het weekend heb ik Microsoft Teams gebruikt om een online quilt bee te organiseren.

Quilten als achtergrond in beeld

Samen quilten bij een online Bee

Ik hoop dat jullie ook wat steun ondervinden aan onze hobby. Wellicht biedt het je wat afleiding of een manier om verbonden te blijven met andere mensen via online contacten. Of door een kaartje te maken en te sturen naar een mede quilter. Om de woorden van onze nationale campagne aan te halen: ‘Alleen samen krijgen we Corona onder controle’. Gelukkig is quilten iets dat je heel goed in je eentje, met én voor elkaar kunt doen.

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

PS: nogmaals de link naar de info voor de textielgroeten – een kaartje is zo gemaakt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *