Mijn inspiratie uit… tekst

De spokenword performance: ‘The Hill we Climb’. Amanda Gorman

Aanleiding

Tijdens de inauguratie van President Joe Biden op 20 januari 2021 droeg Amanda Gorman haar spokenword performance ‘The Hill we Climb’ voor. Als 1e National Youth Poet Laurated was zij hiervoor uitgenodigd. Haar manier van voordragen en haar verschijning maakten diepe indruk op de wereld. Zo ook op mij.

Het inspireerde mij tot het maken van quilts naar aanleiding van tekst die me raakt. Uitgaan van taal om te komen tot een quiltontwerp was op dat moment nieuw voor mij. Geen stofjes of patroon, maar een gedicht, popsong, chanson, kinderlied of spokenword performance als inspiratie gebruiken voor een quiltontwerp. Werken met een persoonlijke connectie, een plan en tijd nemen voor het werkproces, zijn uitdagingen voor mij. ‘The Hill we Climb’ van Amanda Gorman werd zo mijn eerste quilt n.a.v. tekst. Het is augustus 2021 als ik met deze tekst aan het werk ga.

Achtergrondinformatie

De spokenword performance is een voordracht van literatuur die wordt gesproken, gedeclameerd of ge-zinzegd. Poëzie, storytelling en rap worden gecombineerd. Het uiterlijk, de manier van spreken én bewegen versterken de woorden.

Amanda Gorman gebruikt ook haar verschijning (stem, lichaam, kleding en kleurgebruik) om de uitdrukkingskracht van haar woorden te versterken. Mode geeft taal een uitgesproken visuele ethiek. Zoals Amanda Gorman zelf zegt: “Als ik op het podium sta, denk ik niet alleen aan mijn kleding, maar aan wat mijn ‘Wakanda For ever’ T-shirt en gele rok zegt over mijn identiteit als dichter”.

Tijdens haar voordracht op 20 januari 2021 presenteerde zij zich als ‘a picture of optimism’ in een power outfit met een ‘illuminating yellow’ jas en daaronder een zwartleren broek met witte blouse. In haar haren droeg ze een prachtig rood Prada-diadeem. Op laarzen met stevige blokhak declameerde ze ‘The Hill we Climb’. Zelfs de gouden ring met gekooide vogel die ze droeg, als knipoog naar Maya Angelou, was bewust gekozen: “Ik weef mijn eigen soort symboliek in mijn outfit”.

Naast uitdrukkingskracht wil ze ook daadkracht uitstralen in haar spokenword performances. Ze schreef in 2020 een gedicht over de klimaatcrisis: “Ik wil niet alleen werken spreken, ik wil ze omzetten in realiteiten en actie”.  Zij blijft inspireren, schrijven, performen en literatuurprijzen winnen, ook in 2022. Zij zet zich in om de geletterdheid te bevorderen.

Ook Kamela Harris gebruikte kleur om zeggingskracht uit te stralen. Tijdens haar overwinningsspeech droeg zij een wit pak, waarmee zij alle vrouwen die meer dan een eeuw geleden streden om stemrecht te krijgen en te behouden, eerde. De kleur wit werd symbool van de suffragette-beweging.

Tijdens de inauguratieceremonie van Joe Biden droeg Kamela Harris echter paars, evenals Michelle Obama. Paars is een mix van blauw en rood, de kleuren van de Democratische en Republikeinse Partijen. De kleuren van de Amerikaanse suffragette-beweging zijn paars, wit en groen. Zo zat de hele inauguratie-plechtigheid vol symboliek en kleurrijke statements.

De spokenwordperformance ´The Hill We Climb´ en het symbolisch kleurgebruik wil ik combineren.

De bronnen die ik gebruikte voor bovenstaande informatie zijn de moeite waard om te lezen.

https://www.thezoereport.com/culture/amanda-gorman-style-best-outfits 
https://en.wikipedia.org/wiki/National_Youth_Poet_Laureate
https://en.wikipedia.org/wiki/National_American_Woman_Suffrage_Association
https://etsy.com/nl/listing/966244596/1
https://www.trouw.nl/buitenland/de-betekenis-van-het-witte-pak-van-kamala-harris~b2f7e5e6/

Schema

Ik orden al mijn keuzes in een schema: In één oogopslag

Mijn tekst; Spokenword performance: ‘The Hill we Climb’. Amanda Gorman. 20 januari 2021.

Woord: hill, climb, light, see, bee

Beeld: bergen verzetten, beklimmen, overwinnen

Thema: vrouwenrechten, verantwoordelijkheid nemen, je uitspreken

Kleur: rood, geel, wit, zwart, paars, wit, groen

Sfeer: expressief, krachtig, maar wel in evenwicht

Vorm: geometrisch, treden beklimmen, hoogte/diepte, herhaling

Textuur: glad, strak, regelmaat, evenwicht

Techniek: traditioneel patchwork, de snijtechniek ‘Hidden Wells’

Verwoording van mijn inspiratie

Uit alle achtergrondinformatie haal ik mijn ideeën. ‘The Hill we Climb’ van Amanda Gorman raakte mij. En door het (her)lezen ontdek ik de symboliek, kleur, beweging en herhaling die haar gedicht zo krachtig maken. Ik ontdek een verborgen bron.

Ik wil de betekenisvolle kleuren van haar optreden opnemen in mijn ontwerp. De uitdrukkingskracht van het geel, wit, zwart en rood van haar kleding, maar ook het statement van paars, wit en groen van de Amerikaanse suffragette-beweging.

Ik plaats mijn keuzes in het schema ‘in één oogopslag´. Zo groeit het ontwerp in woorden.

Nu zet ik de stap van woorden naar daden. Ik kies stoffen en de techniek. In zeven kleuren en de techniek, ‘Hidden Wells’, de verborgen bron, wil ik kleur, beweging en herhaling in één keer te verwerken.

De kleuren samen zijn wel erg expressief. Door een bewuste kleurvolgorde komt hierin evenwicht. Ik hoop dat door herhaling en schikking een krachtig patroon ontstaat. De smalle rechte stroken zorgen voor een optisch effect. De hoogte en diepte van een trap of van een hoge berg en een diep dal.

Het diagonaal doorsnijden en het verschuiven van de blokken zorgen voor een aantal opties waarbij ik blijf kiezen voor rust en evenwicht. Ik bundel de koele en warme kleuren. Vier blokken in koele kleuren vormen één groot blok. Vier blokken in warme kleuren vormen het andere grote blok. Het uiteindelijke formaat van de quilt wordt bepaald door het aantal herhalingen van deze blokken.

Ik bereik wat ik wil. Met mijn verbeeldingskracht zie ik koele groen-paarse bergen en hete oranjerode vulkanen ontstaan. Bergen om te verzetten, te beklimmen en te overwinnen. Ik zie ‘The Hills we Climb’ in mijn quilt. “Zo weef ik haar eigen symboliek in mijn quilt”.

Verwerking van mijn inspiratie in de snijtechniek ‘Hidden Wells’

De snij-techniek ‘Hidden Wells’.

De volgorde en het effect van de zeven kleuren bepalen m.b.v. een spiegeltje. Ik naai ze aaneen tot één blok.

 

Een tweede blok, in dezelfde kleurvolgorde, draai ik een kwartslag en leg deze met de goede kant op het eerste blok.  Deze twee vierkanten, op elkaar liggend, stik ik rondom dicht. Daarná snij ik het dichtgenaaide dubbele blok diagonaal, x , door. Ik vouw elk blok open en verwonder me!

 

De mogelijkheden om met deze vier blokken nieuwe patronen te leggen geeft veel puzzelplezier. Ik zoek een helder en krachtig patroon, maar ook rust en evenwicht.

 

Het aantal herhalingen én de hoeveelheid stof die ik heb gekocht bepalen het formaat van de quilt. De winkel is er helaas niet meer.

 

Achtergrondinformatie over de gebruikte techniek 

Mary Ellen Hopkins (1932-2013) schreef Verborgen Putten in 1989. Ze ontwikkelde deze techniek in 1989 voor haar Hidden Wells Quilt. Quiltblok Verborgen Putten, Zelfstudie. https://conniekresin.com/quilt-block-hidden-wells 

Hidden Wells is een patroon dat in 3, 4, 5 en 7 banen gemaakt kan worden. Uitleg is te vinden op YouTube, zoekterm: ‘Hidden Wells quiltblock tutorials’.

Deze snij-techniek ‘Hidden Wells’ heb ik eerst in een eenvoudige vorm, vier banen met licht-donkere stofjes, uitgeprobeerd. Daarbij vroeg ik me af: wat doet lichte/donkere stof in een blok? Wat doet het diagonaal doorsnijden? Wat is het effect van herhaling? Dit hielp mij om de techniek te begrijpen. De proefversies heb ik verwerkt tot een kussen.

 

 


In oktober 2023 is het project “van Tekst naar Textiel” , dat uit dit idee is ontstaan in samenwerking met Liesbeth Wessels, van start gegaan. Een honderdtal quiltsters gaat op ontdekkingsreis door hun eigen persoonlijke tekst om zo van een quiltontwerp tot een quilt te komen.

Joke van de Kracht

 

2 antwoorden
 1. Mieke Schabbing zegt:

  Dit Spoken Word heb ik toentertijd meteen in mijn telefoon opgeslagen en lees ik nog wel eens. Zo’n geweldig mooie tekst. Wat spannend dat het jou inspireert om ermee aan de slag te gaan. Ik vind het begin al veelbelovend. Hopelijk krijgen we meer van deze te zien.

  Beantwoorden
  • Joke van de Kracht zegt:

   Dank voor je reactie. Ik kon niet anders! De Spoken-word “The Hill we Climb” is zo’n krachtige tekst. De manier waarop ik tekst als inspiratiebron stap voor stap verwerk wou ik graag delen. Ik hoop dat het inspirerend werkt.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *