Fluisterquilt

Ken je dit fenomeen?

 

Het is net als dat spelletje waarbij je een zin toegefluisterd krijgt, en die dan weer door moet fluisteren aan de volgende in de kring. Aan het einde komt er iets heel anders uit dan waar je mee begon. Met fluisterquilts maken alle deelnemers een eerste quiltje en geven dit dan door aan de volgende.  De tweede maakt hierop een reactie, een vervolg. Voordat het naar de derde gaat, wordt het eerste quiltje ingepakt, zodat de derde alleen reageert op het tweede quiltje. En zo verder.

 

Levensboom
Cindy Vissering

 

Klein formaat

Met de art-bee Tegendraads in Leiden, waar ik een tijdje aan heb deelgenomen en nu helaas vanwege tijdgebrek weer afscheid van heb genomen, hebben we vorig jaar fluisterquilts gemaakt met een vastgelegd formaat van 20×20 cm. Wat een leuk formaat is dat! Net groot genoeg om echt wel iets te maken en klein genoeg dat je er geen weken mee aan het werk bent.

 

Fluisterquilts voor Gonneke gemaakt door Gonneke, Cindy, Mineke, Kamla, Marijke en Cobi

 

Verrassing

We hadden verder geen voorwaarden vastgelegd anders dan het formaat, zodat iedereen vrij met een vervolg reactie aan de slag kon gaan. Voor mijn eerste quiltje had ik al een goed idee, geïnspireerd door de levensboom van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt. Ik zag al een hele rij interpretaties van levensbomen voor me …
Maar ja, dat werd het natuurlijk niet! Dat is het leuke van dit soort projecten, dat je onverwachte resultaten terug krijgt.

 

Fluisterquilts voor Cindy gemaakt door Cindy, Kamla, Gonneke, Mineke, Cobi en Marijke

 

Hoe heb ik het gedaan?

Ik maakte de boom door twee stofjes op elkaar te leggen en aan de achterkant door te stikken over een stuk theezakjespapier heen waarop ik de omtrek van de boom in spiegelbeeld had getekend. Daarna verwijderde ik het theezakjespapier en knipte het bovenste (zwarte) stofje weg zodat de gouden stam tevoorschijn kwam. Accenten aanbrengen met kleine stukjes stof en doorquilten.

 

 

Doorsturen naar elkaar

Het verrassende aan dit project vond ik elke keer weer wat ik als vervolg op de vorige zou gaan maken. Sommige keren ging dit heel makkelijk, andere keren wat lastiger en liet ik ze tot het laatste moment liggen. We hadden een ingewikkeld schema gemaakt, zodat we steeds een quiltje van iemand anders kregen, anders zou je steeds op dezelfde persoon moeten reageren dus dit maakte het extra gevarieerd. Tip is wel om dit vooraf heel goed op elke serie aan te geven, want er ging hier en daar wel eens wat mis, maar op het einde kwam alles goed bij elkaar en had iedereen bijgedragen aan elke serie.

 

Fluisterquilts voor Kamla gemaakt door Kamla, Mineke, Marijke, Cobi, Cindy en Gonneke

 

Deelnemers

Deelnemers aan deze Fluisterquilts van Tegendraads waren: Marijke Loonstra, Kamla van Beelen, Cobi Wittekoek, Minneke Destellirer, Gonneke Leverland en ondergetekende.

 

Fluisterquilts voor Mineke gemaakt door: Mineke, Cobi, Marijke, Gonneke, Kamla en Cindy

 

Fluisterquilts voor Marijke gemaakt door Marijke, Gonneke, Cobi, Mineke, Kamla en Cindy

 

Cindy Vissering

3 antwoorden
  1. Hilda de Wit zegt:

    Wat een leuk idee! Inderdaad ook een mooi formaat. Mooi om alle quiltjes per “fluistering” hier te kunnen zien! En ook heel goed om afwisseling aan te brengen in volgorde van ontvangen en verzenden per quiltje. Die variatie is denk ik veel beter en spannender dan steeds dezelfde volgorde. Eigenlijk ben ik nu wel nieuwsgierig naar dat ingewikkelde verzendschema…
    Bedankt voor het delen van dit proces!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *