Beginjaren Algemene Tentoonstelling in beeld gebracht – 1

Opruimen

Zoals in elk huishouden worden ook in het kantoor van het Quiltersgilde in Nijkerk jaarlijks kasten opgeruimd. Meerdere medewerkers maken gebruik van het kantoor dus wordt daar ook materiaal in kasten en berging/magazijn opgeborgen.

Het is nodig om elk jaar de archiefruimte en berging door te nemen om alles weer te ordenen, spullen weer op de juiste plek te zetten en verouderd materiaal. zoals bijvoorbeeld flyers e.d., weg te doen.

Ondanks dat tegenwoordig heel veel digitaal wordt opgeslagen, komen we toch regelmatig wat kastruimte te kort. Er staan nog een paar kasten met mappen met regiowerkjes van de beginjaren. Dan komt de vraag, wat doen we daar mee, wel of niet bewaren? De mappen met documenten zoals notulen, verslagen, jaarvergadering waren al een keer opgeschoond en in nieuwe mappen gedaan. Ook mappen over de Algemene Tentoonstelling van de beginjaren met documentatie, brieven e.d. zijn er te vinden. Leuk om te lezen hoe het in die tijd allemaal werd georganiseerd.

Er stond ook een kast vol met fotoboeken van de beginjaren van de Algemene Tentoonstelling. De foto’s keurig gearchiveerd met lijsten van de makers van quilts met bijbehorende foto’s. Veel foto’s van de makers zelf zijn daar in te vinden. Maar ook foto’s van hoe een tentoonstelling werd ingericht.

Digitale fotoboeken

Deze fotoboeken zijn onderhanden genomen. Van elk jaar dat er een Algemene Tentoonstelling was, hebben we een selectie van foto’s gemaakt, die zijn verwerkt tot digitale fotoboeken. De fotoboeken zijn aangevuld met documenten en andere bijzonderheden over de tentoonstelling.

Omdat het bestuur een historisch overzicht bijhoudt was dit handig als naslagwerk om teksten voor de fotoboeken uit te halen. Zo krijg je een mooi beeld van hoe de afgelopen jaren de Algemene Tentoonstelling werd georganiseerd en ook hoe het werk van quilters door de jaren heen aan het veranderen is. Toch werden we verrast door de quilters die ‘vroeger’ al heel ‘modern’ te werk gingen.

Er zijn 4 fotoboeken gemaakt over de jaren 1983 t/m 2002. Van de jaren daarna is alles digitaal opgeslagen in het fotoarchief.

Het eerste boek is geplaatst, en kan hieronder bekeken worden.
Het eerste fotoboek; met informatie en foto’s van 1983 tot en met 1992.
Klik op het plaatje en met name op de tekst Volledig scherm /Full screen dan krijg je het fotoboek in de grootste stand te zien. (natuurlijk afhankelijk of je met een mobiel kijkt of met een computer).

Als er straks weer bijeenkomsten zijn kunnen de boeken  in het echt bekeken worden.

 

Hartelijke groet,


Jannie de Breuk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *