Sagrada Familia

Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen….

Zo begint een gedicht van Matthias Claudius (1740-1815). Deze ervaring maak ik steeds weer. Aanleiding was de quilter Lisa Walton, met nog 10 andere quilters verdeeld over de hele wereld vormen wij de Artquiltgroep Cloth in Common. Zij is gefascineerd van Antoni Gaudi en heeft zich door hem laten inspireren en maakte verschillende quilts. Lisa bezocht de Sagrada Familia, met het resultaat een mooie quilt met de naam “Skeleton Revealed “

Lees het hele verhaal van de quilt van Lisa Walton hier

Verzoeningskerk

Sindsdien stond dit bouwwerk ook op mijn to-do lijst. Onlangs zijn wij in Barcelona geweest en natuurlijk bezochten wij ook de Basiliek Sagrada Familia.

Gaudi heeft in opdracht van de katholieke kerk een ontwerp gemaakt, ter ere van de heilige familie. Hij kreeg alle vrijheden en er werden hem geen restricties opgelegd. Het ontwerp werd goedgekeurd en de eerste steen werd in 1882 gelegd.

Omdat deze basiliek een verzoeningskerk is, mag het uitsluitend betaald worden door donaties. Het gevolg is, dat het gebouw nu nog niet klaar is. De entreegelden van de duizenden bezoekers per jaar worden gebruikt om het project af te ronden, wat hoogstwaarschijnlijk ergens in het eerste derde van de 21 ste  eeuw zal zijn.

Gaudi bedacht, dat de basiliek niet hoger mocht zijn, dan de hoogste berg, omdat het werk van de mens altijd ondergeschikt moet zijn aan het werk van god. Dit is maar een reden, die hij bedacht heeft en er zijn ontelbaar meer. Hoe het er van buiten en binnen uitziet is nauwelijks te beschrijven, ik raad iedereen aan: bent u in de gelegenheid, ga dan zelf kijken. Ik was zeer onder de indruk, van zowel de buiten als binnenkant van het gebouw.

 

Natuur als inspiratiebron

Eén gegeven wil ik belichten, want voor Antoni Gaudi was de natuur een inspiratiebron. De pilaren die binnen de dakconstructie dragen, zijn verschillend van dikte en  kleur (marmer, zandsteen en basalt), zoals in een bos ook geen boom hetzelfde is. Verder naar boven vertakken zich de pilaren gelijk aan een boom. Zelfs zijn er op hoogte lampen ingebouwd, die suggereren, dat het afgezaagde takken zijn. Ik was zeer onder de indruk, wat deze man, voor mij een genie, geproduceerd heeft. Met goedkeuring van zijn opdrachtgever is hij begraven in de basiliek.

En ik hoor jullie denken, wat heeft dit nu met modern quilten te maken, welnu Gaudi was een modern voorvader voor zijn tijd en is nog steeds inspiratiebron voor velen, zelfs voor quilters. Ik zie al een quilt voor me, verschillende boomstammen met vertakkingen in zwart en wit in een afmeting van 1×1 meter. De fantasie is niet beperkt door grenzen. Een oudere dame zei ooit tegen mij, blijf nieuwsgierig en dat doe ik.

Ik geniet nog een poosje van de zon in Spanje en groet jullie allemaal.

Elfriede Grooten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *