Levensloopquilt, we naderen het einde…

8 mei 2020 schreef ik het eerste blog over deze quilt, we zaten in het midden van de coronaepidemie en aan inspiratie ontbrak het mij niet…

De eerste 5 blokken van mijn levensloopquilt waren zo bedacht en gemaakt. Hieronder het blog van de eerste 5 blokken…

Levensloop in roerige tijd

6 augustus 2020 schreef ik het tweede blog en wederom waren er een paar weer klaar.

Levenloop in roerige tijden hoe verder?

De blokken verdriet, familie, dromen en huis moesten nog gemaakt…

 

Verdriet…

Dit blok had ik snel bedacht…

Ik wilde een donkere ondergrond en daarop een “dandelion” maken…zo’n paardebloembol die je uit kunt blazen…en als je dan blaast dan waaien al die zaadjes zo mooi weg…op weg van de oude bloem naar nieuw leven…dat vind ik een fijn en mooi idee… dat er iets van iemand achter blijft… en dat is vaak ook wel, qua uiterlijk, een karaktertrek…iedereen zegt wel eens…die lijkt precies op…of dat deed opa ook altijd…zo gaat dat generaties door… van oud naar nieuw leven. Voor mij is de Dandelion een mooi voorbeeld daarvan…

Hoe ga ik dat nu maken…

Op pinterest zoeken, dan kom je snel op allerlei tattoo’s terecht… dat was niet helemaal wat ik zocht…ik wilde hem graag borduren, iets met garen en kraaltjes…

 

Begin maar weer met iets tekenen…

en aan de slag…mijn ervaring is dat het onder mijn handen ontstaat en dat het altijd iets anders wordt dan dat ik in het begin denk…

 

 

Behalve de bloem wil ik briefjes kunnen schrijven aan degene waar ik dit blok voor maak…degene die ik verlies…dat kan zijn omdat een persoon overleden is of dat je een persoon die ooit belangrijk voor je is geweest niet meer ziet…briefjes en oh, de briefjes moeten natuurlijk ergens in… ja, in envelopjes… want het moet ook dicht kunnen natuurlijk, dat doe ik met een drukkertje…

En op het envelopje… wil ik een sterretje, een sterretje want daar geloof ik ook wel in, op een mooie, heldere avond, als ik dan de lucht in kijk, zie ik je staan…

 

Ik wil ook fotootjes…ook daar moet iets op verzonnen worden… Ik vond dit mooie kant… dat is perfect ervoor… ik laat het aan de bovenkant open zodat ik straks fotootjes kan printen op speciaal papier voor foto’s op stof…en dan kan ik ze er zo inschuiven…

 

 

Er moet ook een mooie tekst bedacht worden voor onder het blok… het wordt…the trouble is, you think you have time…allemaal weten we niet wanneer iets komt en ophoud…we denken dat we tijd genoeg hebben…soms is dat helaas niet zo…

Zo helemaal tevreden met mijn blok ;)

 

Familie…

Ook deze was gemakkelijk, ik had al meerdere keren gekeken naar een scrabble quilt, zo leuk…

Het wordt dus een scrabble blok waar al onze namen van het gezin op kwamen te staan..mijn familie…de vakjes ging ik maken van verschillende kleuren net als een scrabble bord, de letters moesten cijfers hoeveel punten ze waard zijn…en puzzelen maar hoe de namen in elkaar over konden vloeien, eigenlijk ging het vanzelf…wat hebben we die namen dan toch mooi bedacht vroeger ;)

Nu moest ons gezin er nog op komen… mmm…ik vond op Pinterest cross stich family…dat was leuk er werden hele gezinnen geborduurd…daar ben ik mee aan de slag gegaan…ik heb het gezin getekend en toen geborduurd… hoe goed ik vroeger ook kon borduren, hoe slecht gaat dat mij nu af…ik zie het gewoon niet…zo jammer… zet toch door…ik leg de borduurstof op mijn quiltstof en ga aan de slag…en toen was het klaar…op de draadjes van de borduurstof er uit trekken na…neeeeee…het lukt niet, wat nu…ongelooflijk, zo vast als een huis, het was gewoon niet mooi meer…wat dan nu…alles voor niets… begin ik dan opnieuw?

Dan deze x niet meer stof op stof, deze x op een stukje grijze borduurstof wat ik er dan straks in maak… de blauwe lijnen zijn de lijnen om straks door te quilten… die haal je er met water weer uit;)…

Zo grappig…nu het klaar is, zie je goed hoe klein mijn man is in vergelijking met onze boys..

Droom…

Ook dit blok wist ik meteen… mijn grote droom… mijn hondje Bobby… 20 jaar lang heb ik mijn mans hoofd gek lopen zeuren over dat ik zo graag een hond wilde…op een gegeven moment ging hij overstag…het werd onze lieve Bobbus…

Ik wist ook meteen hoe ik dit wilde doen…al langer wilde ik graag een een quiltcollage maken…ik wist niet hoe en waar te beginnen. en opeens kwam er een cursus op mijn pad… die wilde ik natuurlijk doen…Me opgegeven en samen met mijn foto op pad…

 

Ik ernaar toe… poeh, dat viel nog niet mee, eigenlijk toch te weinig ondersteuning om dit zelf te kunnen maken…de eerste les moest je het gehele patroon maken…wat natuurlijk echt niet lukt als je het nog nooit hebt gedaan…ik heb nog nooit naar een stofje gekeken of ik dit als haar kon gebruiken…als krulletje of als ooglid… de tweede les gingen we het vast zetten aan de stof…het meerendeel deed je dus zelf thuis…poeh wat moeilijk…

Na heel wat gepuzzel kwam er wel iets uit..toen hij klaar was… niet geheel tevree, ik vond hem veel te grof voor in mijn quilt, wel leuk genoeg om in te lijsten bijvoorbeeld…

 

En er komt ook nog wat echts… Bobbus was naar de trimmer geweest en er kwam allemaal haar mee terug… ik dacht wat zal ik daar mee doen, ik heb het gewassen, laten drogen en toen op soluvlies gestikt, onder de kraan gehouden en toen had ik stof van haar eigen haar…ohh, een echt stukje Bobbus in mijn quilt…een stukje die nooit vergaat…

opnieuw aan de slag…daar ging ik weer, stofjes knippen en knippen, nu kan ik meer in stofjes zien dan ooit… een bloemblaadje was opeens een bosje haren… maar ogen…zo ontzettend moeilijk voordat je daar iets van gemaakt hebt…uren en uren… maar ben tevreden…

Welke wordt het nu die in de quilt gaat… de meningen waren verdeeld… allebei leuk maar zo heel anders… het is de rechtse geworden, ik ging meteen aan de slag met doorquilten…alle stukjes moeten worden vastgezet…

 

Het was een enorme puzzel om dit blok te laten zijn wat het nu is… nu ben ik net zo blij met het blok als dat ik was met mijn hondje..

 

Helaas is onze Bobbus veel te vroeg…op 9 jarige leeftijd overleden..zij, die altijd op de quilt kwam liggen of bij je lapjes…als ze maar in je buurt was, een geweldige, lieve, bijzondere vriendin…een droom die uitkwam en die ik helaas moest los laten…gelukkig nog het blok van van haar te genieten met haar van haarzelf erin…

Huis…

 

Op dit blok bleef ik hangen… verzin ondertussen heel wat andere quilts gemaakt en echt afgemaakt maar dit blok… ik wilde teveel denk ik…het zat in mijn hoofd maar kwam er niet uit…ik wilde namelijk alle huizen waar ik in heb gewoond en waar ik in ga wonen…eerst maar even bouwen dan :).

 

PB levensloopquilt blok huis

 

Ik moest eerste de foto’s van de huizen verzamelen, dat was al een ding op zich…in oude fotoboeken, op internet… het flatgebouw waar ik van mijn 0 t/m 17e jaar heb gewoond is nu van de aardbodem verdwenen…er staat nu een prachtige villawijk.. maar flats en mijn oude speeltuin ;( die zijn niet meer…uiteindelijk via een oproep op facebook in een groep oude foto’s van Zeist wat foto’s die ik kon gebruiken gekregen…

Terug de stad in voor mijn oude studentenhuizen…in geen van deze huizen woont meer een student:(…ze zijn allemaal opgeknapt en er wonen nu gezinnen in…)

Toen ik de foto’s had verzameld moest ik ze omzetten in een tekening… zoonlief had daar een goed programma voor… alleen mijn foto’s waren niet scherp genoeg…tja. sommige kon ik opnieuw maken, sommige niet, andere waren toch te ver weg… dan toch uiteindelijk zelf aan de slag met een tekening te maken, daar vond ik uiteindelijk een tempeltje programma van Edding van… en kijk wat deze ervan maakte… dan krijg je al snel de belangrijkste lijnen tevoorschijn…

 

 

 

Nu had ik van alle huizen een tekening, maar dan heb je ze nog niet bij elkaar…

En het lukte… met zijn allen bij elkaar…het werd een enorm gepuzzel om ze in elkaar te laten schuiven…uiteindelijk is het gelukt…ik kon aan de gang met de lichtbak en mijn frixiepen…

 

En borduren maar…IK wilde niet alleen borduren maar ook balkonnetjes en daken… en het nog te bouwen huis in stof op de voorgrond… daar gaan we dan…

En opeens was het klaar… nu nog alle namen van de straten erbij zetten… anders weet straks niemand het… behalve ik zelf :)…

 

Aan elkaar…

Nu mag hij aan elkaar gezet en doorgequilt..

Dde achterkant word al helemaal leuk… ieder blok zijn eigen achterkant die past bij het blok…

 

 

En de rand ook al uitgezocht… Wil je zien hoe hij straks is als hij klaar is? Op facebook vertel ik op de pagina “Bij P thuis quilten” alles waar ik mee bezig ben op quiltgebied en de avonturen van kleine Koosje, mijn vlogkonijntje… misschien zie ik je daar ;)

Veel quiltgroeten

Petra Brueren

 

 

 

 

 

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *