Lantaarn Quilt

Het begon met een liniaal

Tijdens de Patchwork- en Quiltdagen in Rijswijk zag ik een liniaal om snel ronde bogen mee te snijden zoals in het dronkenmans pad. Sinterklaas gaf me de liniaal samen met een boek met leuke voorbeelden. Ik heb eerst een oefenblok gemaakt.

Stofjes genoeg

Mijn stofkeuze voor een quilt was snel geregeld. Ik had nog wat liggen voor een quilt die ik al jaren in mijn hoofd heb. Dat is een Bella Bella quilt, een ontwerp geïnspireerd op een mozaïekvloer. Die komt er vooreerst nog niet! Met batik-, grunge- en pindot stofjes had ik genoeg fat quarters om te beginnen.

Mijn designwand

Het viel mee. In een reuze tempo zat ik blokjes te naaien. Na wat gescharrel op mijn designwand kwam ik echter tot de ontdekking dat het naaien van een blok gemakkelijker is dan er een mooi geheel van maken. Mijn eerste pogingen waren rommelig en ik zag al snel dat ik niet genoeg stof had om een quilt met een redelijke maat te maken.

Op weg naar de Lantaarn Quilt

Ik heb toen het eerder genoemde boek met voorbeelden erbij gepakt en zo kreeg ik nieuwe inspiratie. In combinatie met een neutrale achtergrondstof werd mijn quilt evenwichtiger. Bijkomend voordeel was dat ik met deze stof de quilt opeens een stuk groter zag worden. Zo ontstond mijn Lantaarn Quilt die een lichte lenteachtige uitstraling heeft. Na blok één ging het naaien eigenlijk vanzelf en al naaiend kwam ik op de gedachte: is dit nu een Modern Quilt?

Modern of eigentijds?

Het idee werd ingegeven doordat in de negatieve ruimte ook een lantaarn zichtbaar is. Mijn stofkeuze was eigentijds, er waren veel bijna effen stoffen met een lage contrastwaarde en dat paste in dat beeld. Ik bedacht dat er een verschil is tussen eigentijdse quilts en modern quilts, zoals het Modern Quilt Guild die heeft omschreven. Even spieken op het lijstje: veel of in mijn geval weinig contrast en grote vlakken ja dat wel. De negatieve ruimte noemde ik al en ook het vergroten van een klassiek patroon kon ik met ja beantwoorden. Daarentegen was mijn quilt niet abstract, was er geen geïmproviseerd patchwork en ook geen eigen ontwerp.

Vrijheid is maar alles

Een belangrijk kenmerk van zowel eigentijdse als ‘modern’ quilts is ook vrijheid. En die geeft mij ook de ruimte om een paar regeltjes aan mijn smaak en behoefte aan te passen. Of mijn quilt dan het etiket eigentijds of modern verdient is minder belangrijk. Een volgende quilt met de ronde vormen ga ik wel in een eigen ontwerp maken. We zullen zien.

Paulien van Hulten

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *