Fibermail- kleine kunstwerkjes

Mijn eerste kennismaken met Artquilten kwam door een toevallig contact met iemand uit de Dutch Fibermail groep. Zij experimenteren met materialen en technieken en doen dat in het klein. Vijftien bij vijftien centimeter zijn de meeste kaarten die de groepsleden voor elkaar maken en naar elkaar toesturen. Door informatie uit te wisselen ben ik toen lid geworden van deze groep. Dat is minstens 10 jaar geleden !

Weer lid zijn

Ik ben een aantal jaren lid geweest en een aantal jaren heb ik niet actief meegedaan. Maar ik heb weer meer tijd en de groep werkt nu ook op Facebook. Dus sinds een jaar doe ik weer mee met de maandelijkse uitdagingen. Ondertussen heet de groep “Fiber Art“.  Je kunt de groep alleen vinden als je lid bent. De hoofdbeheerder is Trees Wolffers.

Iedere maand wordt er een thema gekozen, en dan kun je inschrijven op een lijst. Aan het eind van de maand heb je je huiswerk klaar en dan stuur je dat naar iemand van die lijst. En jij krijgt een kaart van iemand anders. Het is altijd verrassend wat je ontvangt. Wat doen anderen met het thema, wat zijn hun creatieve invallen ?
Het is niet verplicht iedere maand mee te doen. En heb je niks met het onderwerp? Dan doe je gewoon niet mee.

Het is als een hersentraining maar dan niet op de telefoon maar met textiel. Je moet er even voor gaan zitten, even bedenken welke materialen of welke techniek je wilt gebruiken. Vaak duik ik even in mijn doos met “Halfproducten” dat zijn probeersels die nooit verder gekomen zijn…. Maar te goed om weg te gooien. Hebben jullie ook zo iets ?
Het is leuk om tussendoor even te spelen met het onderwerp.

Ja je moet lid zijn van de groep en daarmee is de privacy in een Facebook groep gegarandeerd. Wat alleen in de groep staat kan niet door anderen bekeken worden. Ik kan hier dus ook geen link naar deze groep plaatsen. Als je lid wilt worden kun je daarom vragen, er is geen ballotagecommissie. Iedereen die mee wil doen is welkom.

De uitdaging voor de maand  september is maak een kaart met een eigen stempel. We laten daarbij ook elkaar de stempel zien. Heel leerzaam waar mensen allemaal een stempel van maken.

Jaren geleden was er op het Textielfestival (misschien was het wel in 2005) een gedeelte ingericht voor een internationale fibermailgroep. Toen was dit soort textielwerk nog erg onbekend. Wat jammer dacht ik toen dat de Nederlandse fibermailgroep hier niet voor gevraagd is en niet bij betrokken is.

Wat is het Fiber kaart ?

Je maakt een Art kaart van 15 x 15 cm. Je verwerkt daarin textiel, draden, papier….. noem het maar op. Sommige mensen geven de kaart een harde binnenkant. Sommigen doen dat juist niet. Je kaart krijgt een achterkant. Op deze achterkant komt het adres van diegene waar de kaart naar toe gaat en de postzegel. Je kunt de kaart zo in de brievenbus gooien, maar vaak wordt de kaart in een cellofaan zakje gestopt om smerig worden tegen te gaan of te voorkomen dat kralen, ofzo er afvallen. Om de postzegel te kunnen afstempelen moet er dan wel een extra gat rondom de postzegel uitgespaard worden. Want juist een afgestempelde postzegel maakt de kaart tot een echte kaart. Ik gebruik vaak lutradur als drager voor de kaart. Dus de tussenlaag, wat in een quilt de batting is. Dit maakt de kaart licht (goed voor 1 postzegel) en stevig.

Ik maak naar mijn idee de voorkant en daarna bevestig ik met plaklijm de tussenlaag erop en de achterkantstof. Het geheel wordt rondom doorgestikt en afgewerkt met een zigzagsteek of een festonsteek.  Soms in een passende kleur, soms in een afstekende kleur. Soms met een glinsterdraadje of goudkleur. De meeste fibermail leden werken met de naaimachine, maar ook het echte handwerk wordt zeer gewaardeerd.

Voorbeelden

 Maak een dier in 1 lijn – one line drawing.

Ontvangen mocht ik de olifant van Gerrie, op een lapje bewerkt met roest. Ik heb gemaakt een leeuw in 1 lijn op wax papier. Hiervoor moest ik de gaatjes voorprikken. De draad is opgenaaid.

Maak een vogel van stof

Maak een huisje  van ongeveer 15 cm

Dit was dus ook geen kaart maar een hangend object

 

Naast de maandelijkse kaarten doen we ieder jaar aan kerstkaarten en verjaardagskaarten. Je beslist iedere keer of je wel of niet meedoet. Niets is verplicht. Dus kun je het ook van je persoonlijke agenda af laten hangen.

En wat doe je er dan mee ?

Overigens alle fibermail kaarten die ik ontvang zijn te bewonderen bij ons op de WC. In zo’n doorzichtige plastic hangzak met vakjes. Als je daar zit heb je dus wat leuks te bekijken.
Als we aan een thema werken maak ik een boekje van alle kaarten die ik ontvangen heb. Dat heb ik bijvoorbeeld ook gedaan met het Album Amicorum, een soort vriendenboek bestaande uit kaarten. Een uitwisseling van kaarten met op de voorkant het onderwerp en op de achterkant een bijpassend gedichtje of een spreuk. Wil je zien hoe deze werkjes eruit zien ? Volg dan deze link.

 

Dit verhaal kun je lezen in mijn serie “Waar kom ik de tijd mee door”. Al eerder schreef ik over onze buitenlandse reizen en over de Half-half uitdaging van het Quiltersgilde. Ook deze zomer ben ik blij dat ik een hobby heb !
Ondertussen draaien mijn hersenen al weer op volle toeren. Wat gaan we maken voor de Art Quilt wedstrijd “Grenzen aan de groei”. En er loopt me nog een ander projectje “voor de voeten”.
Dus nog genoeg stof om een volgende keer over te schrijven. En we blijven hopen op tijden dat we weer naar een tentoonstelling kunnen, zoals naar de tentoonstelling voor Miniatuurquilts in oktober.

Liesbeth Wessels  

 

1 antwoord
  1. Yolanda Coevert zegt:

    Wat een leuk artikel, maar nergens staat waar je informatie kunt opvragen of een e mail adres of zo. Link in de tekst werkt niet..
    Groeten, yolanda

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.