Van restjes en meer

In mijn vorige blogje (hier) heb ik de voorbereiding laten zien voor een kleine quilt uit het Simple Whatnots boek van Kim Diehl, de Bountiful (19″x 19”). Die top is inmiddels klaar om doorgequilt te worden. Hij hangt nu op m’n designwall en ik moet steeds glimlachen wanneer ik ‘m zie. Zit lekker contrast in en een voor mijn oog prettige mix van kleuren. Twijfel nog beetje of ik gewoon in de ditch zal doorquilten of misschien her en der nog iets wil doen met wat patronen. Ik laat het nog even lekker pruttelen in mijn hoofd.

de Bountiful (patroon: Kim Diehl)

Restjes

Bij het maken van de flying geese blokken in de Bountiful heb ik steeds de bonus half square triangles ook vastgenaaid. Die methode is wel breed bekend, toch? Ik heb even geen foto bij de hand en wil geen afbreuk doen aan copyright van andere bloggers. Zoek maar even op “flying geese bonus half square triangles” als je daar meer over wilt lezen. Maar ik heb nu dus een plateautje vol met de snoepigste kleine, vrolijke blokjes. Ze zijn maar 1 inch groot en de eindmaat is dus nog maar een halve inch. Ini-mini. Ik wil ze niet kwijtraken, dus heb ze bij elkaar in het perfecte blikje gestopt. Ondertussen kraken de hersens door voor leuke ideeën om ze te verwerken. Speldenkussentje van maken? Of nog wat extra onderdelen toevoegen en een kussen voor op de bank? Of een mini quiltje voor op tafel?

kleurrijke restjes worden blokken

Nog meer restjes

Er waren nog meer restjes van projecten die ik niet zomaar uit elkaar wilde halen en verdelen over verschillende kleurbakken. Van de Life is Beautiful (lees meer hier) had ik nog restjes over in neutrale en rode stoffen. Die leenden zich uitstekend om tot stroken van 1 inch te snijden. En van die stroken kun je weer hele leuke nieuwe stof maken.

restjes stof als stroken samen weer nieuwe stof

De combinatie leek mij uitstekend geschikt voor de delen van wat rits tasjes. En dat kwam mooi uit, want ik wilde twee cadeautjes naaien voor collega’s. Even een tutorial erbij gezocht voor wat richt afmetingen en de “hoe ging dat ook alweer handig met die rits” en hup, aan de slag.

restjes stof en restjes vulling

Dit is de tutorial die ik heb gebruikt, van The Sewing Chick – ze heeft bij het Tutorial onderdeel van haar blog nog veel meer leuke projecten staan. Ze legt duidelijk uit met goede foto’s.

ritstas van restjes stof

Dit zijn de tasjes geworden. Ze waren verrassend lastig goed op de foto te krijgen, maar ze verdienen wel een foto. Vond het heel moeilijk om ze weg te geven, veels te leuk! Het is maar goed dat ik ze gemaakt heb met de ontvangers in gedachten, anders had ik ze direct zelf in gebruik genomen. En ja, inmiddels ben ik er voor mijzelf ook eentje aan het naaien. De rode stofjes van de Life Is Beautiful zijn op, maar genoeg andere rode lapjes in de stash.

Hawthorne Ridge

Na die kleinere werkjes had ik ook zin om weer met een grotere quilt te beginnen. Ik had nog een pakket in de kast liggen van een quilt van Jan Patek: de Hawthorne Ridge. Ik had ooit bedacht dat ik die zou appliqueren met de machine, maar bij het voorbereiden van het eerste blok greep ik automatisch naar de vingerhoed en ben ik met de hand aan de slag gegaan. Het is een quilt in de typische primitive stijl van Jan Patek, dus het is heel ontspannen werken met alles plaatsen op de ondergrond. Het begint al wat te worden.

Ik heb er al eerder een keer over geschreven, maar ik vind het heerlijk om alles rondom Formule 1 races te kijken en daar een handwerkje bij te hebben. Nu die races weer zijn gestart en een paar keer al ieder weekend zijn uitgezonden heb ik mij dus heerlijk kunnen uitleven met appliqueren.

Vakantie

Mijn vakantie is inmiddels begonnen en het was makkelijk beslissen dit jaar om lekker thuis te blijven. Wegblijven van alle gekte en genieten van een eigen quilt-retreat. Het betekent dat ik heerlijk dagen achter elkaar grotere taken kan tackelen. Ik heb nog 2 grote tops liggen om machinaal door te quilten en dat gaat de komende weken gebeuren.

Het voelt als een enorme rijkdom om in een soort grand dessert stijl steeds van alle projecten een hap te kunnen nemen en verschillende stijlen en technieken te proeven. Daar kan ik het deze zomer prima mee doen!

Hebben jullie nog fijne quiltvakantie plannen? In ieder geval veel plezier deze zomer.

 

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

 

PS: Vorige keer had ik mijn naaimachine voor onderhoud gestuurd. Bij terugkomst kwam de tas even beschikbaar en daar moest mijn quilttijger Tommy natuurlijk direct misbruik van maken. Hij zal eens niet met z’n snuit middenin de actie zitten…

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *