The Making of…

Toen het thema Grenzen aan de groei van de Artquiltwedstrijd bekend werd ging ik er wel over nadenken.

In eerste instantie wilde ik niet mee doen. Een quilt had ik niet zo’n zin in. En de afmetingen voor 3D waren wel erg klein…

Ergens in Januari had ik ineens een idee. Een 3D wereldbol. Maar hoe maak je zo iets? Door de lockdown konden we niet naar de winkel. Op internet vond ik een piepschuim bol bij een winkel voor bloemdecoratie materialen. Handig! Precies 30 cm, in twee delen.

Maar hoe blijft zoiets staan? Ik moest denken aan de globe op zo’n pen, beetje schuin. Een pen erin leek me niet handig. Dus dan maar een stukje eraf gezaagd met een broodmes. Zo kon ik hem ook beter bekleden. Ook de top ging eraf, die heb ik met mijn niettang omgekeerd er weer op geniet, zodat er een holte ontstond. De twee delen in elkaar gezet en ook met de niettang verbonden.

Oh ja het moest een quilt worden…
Vroeger heb ik moulage geleerd en dat kwam nu goed van pas. Iedere keer een stukje van de wereld gemaakt met een laag tussenvulling: gestikt, geplooid, bewerkt met de punchmachine en vrij machinaal borduren.

 

Iedere keer terug naar de bol, vastgespeld en dan het volgende stukje, steeds gepast en aan het vorige verbonden. Een vrij lange verticale naad bleef open, zodat het geheel precies om de bol paste.

Het moest wel op een wereldbol lijken, dus de werelddelen moesten er wel bij!  Met een uitgeprint plaatje van de wereld wist ik waar ongeveer de werelddelen moesten komen en , niet onbelangrijk, de vorm bij benadering.

 

De top van de bol is driedimensionaler geworden met veel geplooide stukjes stof en opvulsels. Bij het werken aan de bol spookten er allerlei rampenfilms  door mijn hoofd van overstromingen, smeltend ijs, branden, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Toen het “jasje” klaar was heb ik het geheel op de bol gespeld en met de hand aan elkaar gezet En met de hand gequilt, 1 hand in de bol met een lange naald heen en weer gestoken.

Nog een onderlegger er bij gemaakt: het Heelal.

Artist statement:

Apocalyps

Doemscenario: een Apocalyps van de planeet aarde die ontploft.

Te hoge concentraties broeikasgassen in de atmosfeer, ontbossing van het regenwoud, intense industrie enz. leiden tot klimaatverandering en vervolgens frequentere en intensere natuurrampen zoals hittegolven, bosbranden, droogte, overstromingen, en stormen.

Daarom: Grenzen aan de groei!

 

Marijke van Welzen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *