Textiel Festival Weerribben 2022

Heerlijk, zo’n combinatie van festival en vakantie vieren. Dan bedoel ik wel het Textiel Festival Weerribben 2022 dat plaatsvond van 10 t/m 12 juni in en rond Oldemarkt.

Prachtig

Het thema was dit keer ‘Pop-Up!’. Er waren ca. 100 exposanten te bewonderen, verdeeld over 18 prachtige locaties in het zeker zo prachtige Weerribben gebied.

We konden kiezen uit een autoroute en twee fietsroutes en met het prachtige weer dat we dat weekend hadden, was de keuze natuurlijk snel gemaakt. Op de fiets vrijdag route 2 en zaterdag route 1. Zondagochtend gezellig met Henriëtte Balten, onze penningmeester, in de stand van het Quiltersgilde op de textielmarkt nieuwe leden geworven en met vele leden gesproken.

Kortom een prachtig (laatste keer) weekend.

Samenwerking

De Stichting Textiel Festival Weerribben gaat volop de samenwerking aan. Zo vonden de workshops plaats in de Kringloopcentra in Steenwijkerland. Kinderen van de basisschool maakten bloemen, die een onderdeel vormden voor het bloementapijt van Gea Korpel-Beskers en leerlingen van een middelbare school hebben zich met het thema bezig gehouden. Het Buitencentrum Weerribben van Staatsbosbeheer was ook van de partij. Daar is de buitententoonstelling met werk van o.a. Jo Huijsman en anderen nog te bewonderen tot half september. (zie ook het filmpje van Joke Hardenberg op YouTube ).

 

 

Heel divers

Van vilten tot quilten, van spinnen tot weven en kantklossen, van beginners tot gevorderden, van handwerk tot kunst. Alles komt zo’n beetje aan bod en dat maakt dit festival zo bijzonder. Naast het feit natuurlijk dat je ondertussen kunt genieten van de mooie natuurgebieden.

 

 

Uitgelicht

Even wat (art)quilt gerelateerde voorbeelden. Zo waren de eindwerkstukken van de studenten van de cursus “Vormgeving en ontwerpen’ bij textielinstituut Hawar te bewonderen.

 

Rineke van Zeeburg met o.a. deze quilt:

Romy van Houten met o.a. deze quilt:

Marrie Bel met haar denim schilderijen:

 

Jeugd

Volgens de organisatie zal bij de vijfde editie, die plaatsvind van 7 t/m 9 juni 2024, de jeugd centraal staan maar ook de opleidingen en het doorgeven van technieken. Dat is een thema dat mij erg aanspreekt en waar we als Quiltersgilde wellicht aan mee zouden kunnen werken.

Er was natuurlijk nog veel meer te zien en te vertellen. Voor een meer uitgebreid verhaal kijk op https://textielfestivalweerribben.nl/  

Goede reden ook om over twee jaar lekker zelf gaan kijken 😉.

 

Monica van Leent-Bergkamp

 

Bron: Festivalboek, artikel ‘In de kop’ en eigen ervaring!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *