De dag begint met iets moois

Neem de tijd en maak iets moois!

Steeds vaak lezen we, en ondervinden we hoop ik ook, de vele goede effecten inzake handwerk en gezondheid.
Goed voor lijf en zeker voor de geest, een ontspannende therapie zeggen sommigen.
Op veel media kom je artikelen tegen die aangeven dat iets met je handen doen, heel goed is. Het volgen van een patroon en dat via je handen tot een prachtig werkstuk laten komen, schijnt heel goed te zijn.
Zelfs bekende professoren vertellen het, quilten of patchen of borduren of, noem maar op, het is goed voor elke hersenkwab!!??
En ook nog goed voor motoriek, creativiteit, zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen.
Nou vind ik het heerlijk om gewoon bezig te zijn met lapjes en draadjes. En al die ‘wetenschap’ is misschien een beetje overdreven. Maar ik weet ook, als er een situatie is waardoor je niet kunt handwerken, het toch wel wat met je doet.

Even niets doen!

Daar tegenover staat dat er ook veel geschreven en gesproken wordt over “Even niets doen”!!??
Mijn eerste reactie is dan meestal “Dat kan ik niet!”
Maar even rustig zitten met een kopje thee of koffie.
Vroeg in de ochtend luisteren naar het wakker worden van de wereld!
Of een kleine wandeling in park of bos.
Het brengt je tot rust en dat geeft weer ruimte én tijd om actief te kunnen zijn.

De dag wordt wakker

Luisteren naar de start van de dag.Neem de tijd

Doordat ik een paar maanden de tijd heb zou je denken dat ik een hele serie aan tops klaar zou krijgen.
Nou, de tijd leert anders.
Deze winter, die voor mij een soort voorjaar is, geeft me tijd en ruimte om veel en vaak niks te doen. Er zijn wel wat kleine knutsel werkjes tot stand gekomen. Maar de meeste tijd zat ik met mijn neus in een leesboek. Ja, een echte boekenwurm. Sinds eind december vliegen de boeken langs. Op dit moment ben ik in boek nummer 19 beland.
Ja, neem de tijd en maak iets moois, dat gaat mij deze winter niet lukken.

Een rustig plekje om te genieten!Toch maar iets moois…

Mijn motto is altijd “Ik zou geen dag kunnen zonder een naald”. Nee, geen injectienaald gelukkig. Maar een quilt-, haak-, brei-, of borduurnaald ligt altijd binnen handbereik.
Als je hoofd er niet naar staat om te handwerken dan pak je plan B. En dus ga ik lezen, wandelen, genieten van wat wel kan.
Zelfs een blogbericht schrijven lukt niet zo vlot als anders. Maar het lezen is een goed alternatief, blijf ik toch met letters en woorden bezig.

Leesboek met oppasbeer

Mijn e-book met oppasbeer!!Lezen geeft ook energie….

Om toch in handwerkwereld te blijven een grappig verhaaltje. Met mijn liefde voor uitdrukkingen en gezegdes kwam het volgende tot stand:

Spreuken met een draadje los!!??
De allerleukste spreuk (bij mij tenminste) is ALLE DAGEN EEN DRAADJE IS EEN HEMDSMOUW IN EEN JAAR en betekent ook beetje bij beetje bereik je iets. Het zou zo mijn lijfspreuk kunnen zijn. Elke Quilter weet dat je veel geduld moet hebben tijdens het patchen en quilten en gewoon moet volhouden en doorgaan.
Dus DE DRAAD WEER OPPAKKEN! Maar als je DE DRAAD KWIJT BENT moet je nooit TEGEN DE DRAAD INGAAN.

En ja we weten ook TOT OP DE DRAAD VERSLETEN heel vervelend kan zijn. Maar uit elk versleten kledingstuk is wel een bruikbaar lapje te halen. Gelukkig zijn er veel quiltwinkels en website waar we de “echte” lapjes kunnen aanschaffen.

Tijdens tentoonstellingen, exposities of regiodagen zie ik prachtige werkstukken en dan denk ik, DAT KENT ZIJ/HIJ OP EEN DRAADJE. Soms moeten of willen we de voorgeschreven quilt-bevelen opvolgen, wat niet altijd makkelijk is. Dus WAAR DE NAALD GAAT, VOLGT DE DRAAD. En zo nu en dan gewoon DE DRAAD VAN ARIADNE GEBRUIKEN. En VOOR ELKE NAALD EEN DRAAD HEBBEN, kan zeer zeker van pas komen.

In Quiltwereld kom je het, denk ik, niet zo veel tegen EEN LUIE NAAISTER, EEN LANGE DRAAD. Je moet dan DOOR HET OOG VAN DE NAALD KRUIPEN om niet in de knoop te geraken en als je pech hebt moet je ook nog eens EEN SPELD IN EEN HOOIBERG ZOEKEN. En soms stevig AAN DE DRAAD TREKKEN.

ERGENS MEE VOOR DE DRAAD KOMEN, dat geheim blijft onder ons. En HEET VAN DE NAALD of KORT VAN STOF ZIJN, of als iemand ook maar even denkt BIJ HAAR ZIT ER EEN DRAADJE LOS, dan weten wij wel beter.

Toch nog iets moois kunnen maken. Het is wel niet met stof en draad, maar met potlood en pen lukt het ook wel om mijn gedachten de goede kant op te krijgen.

Kennen jullie alle spreuken?
Of zijn er nog suggesties?
Ik hoor/lees het graag.
Groet van Lees-Quebbel, Maria Teeuwe-Holtslag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *