Een bloem in het bruidsboeket als inspiratiebron voor een quilt

Een bloem als inspiratiebron

Mijn dochter is een paar weken geleden getrouwd en een van de mooie elementen van die dag, naast de door mij gemaakte trouwjurk, was een bloem in haar bruidsboeket. Steeds werden mijn ogen weer getrokken naar die ene bloem: de Protea, oftewel Suikerbossie in het Zuid-Afrikaans. En ineens wist ik het, deze bloem was de inspiratiebron voor mijn allereerste Afrikaanse Caleidoscoop quiltje!

Het allereerste Caleidoscoop quiltje

Toen ik in 2015 van Santiago (Chili) naar Accra (Ghana) verhuisde, had ik alleen een pakketje Ghanese Fat Quarters bij me. Deze had ik in Birmingham op de Festival of Quilts gekocht. Eenmaal op de hotelkamer in Accra, maakte ik met pen en papier een patroon voor een Caleidoscoop quiltje naar de techniek van Ricky Tims Kool Kaleidoscope Quilts. Door een klein foutje ging het patroon er iets anders uitzien en ontstond er dus een nieuw patroon. Op de hotelkamer had ik nog geen naaimachine dus naaide ik dit quiltje met de hand in elkaar. Toen we een appartement hadden gevonden en onze huisraad met naaimachine was gearriveerd, ging het in elkaar zetten van de quiltjes daarna een stuk sneller. Hier kun je lezen hoe ik deze quilt toen in Ghana gemaakt heb.

 

Protea bloem – Suikerbossie nr 1

Suikerbossie nr 2

Na het zien van het bruidsboeket was ik weer helemaal geïnspireerd om hetzelfde patroon weer te gaan gebruiken. Ik dook mijn kast met Afrikaanse stoffen in en haalde er een stapel met de hand geverfde stoffen en een Afrikaanse print uit Ghana uit. De groene ring langs de buitenste rand van de bloem wilde ik opnieuw terug laten komen als vaststaand component. De rest van het patroon heb ik in een andere kleur combinatie uitgevoerd.

In dit filmpje kun je zien hoe de bloem langzaam groeit. Wat mij elke keer weer verbaasd is hoe de kleuren van intensiteit veranderen zodra er een nieuw ‘bloemblad’ bijkomt.

 

Een serie van 4

Het idee is om er nog twee variaties aan toe te voegen tot een serie van 4 quiltjes in verschillende kleursamenstellingen. Het eerste caleidoscoop quiltje is met de hand gequilt en op een houten frame gespannen. Zo hangt het mooi strak tegen de muur. Daar komen er straks dus nog 3 bij. Ik wil ze dan 2 hoog en 2 breed bij elkaar hangen. Tenminste, dat is het plan… Nu eerst dit quiltje doorpitten voordat ik de volgende Protea ga patchen.

 

Suikerbossie nr 2

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *