Batik, textiel erfgoed

Coronatijd en….batik….

 

In een eerder blog vertelde ik dat ik nogal eens spullen ‘cadeau’ krijg. Zo ook in de afgelopen maanden. Iemand uit ons Quiltcafé overleed tamelijk onverwacht. Een poosje daarna kwam van haar dochter de vraag of ik de quiltspullen wilde hebben en kon ophalen. Dat werd een moeilijke missie in deze coronatijd waarin we afstand moeten houden, geen handen schudden en geen knuffel geven. Het is een naar gevoel om op gepaste afstand  iemand te condoleren. Evenwel ging ik met vier volle vuilniszakken huiswaarts. In de weken erna heb ik alles uitgezocht, in fat quarters of kleinere stukken gesneden, de grote lappen gemeten, opgerold en van een label voorzien. En nu staat alles in mijn quiltkamer te wachten tot het uitgedeeld kan worden in ons Quiltcafé….

textiel verkregen uit erfenis, verdeeld in verschillende groottes

Mijn eigen batikstoffen

Na alle affo’s kwam ik eindelijk toe aan het bekijken van mijn eigen voorraad batikstoffen. Ze zijn eigenlijk de oorzaak van het starten van mijn quiltersleven. In een eerder blog in januari vertelde ik al dat dat begon na het opruimen van de zolder van mijn schoonmoeder in 1994. Mijn schoonouders zijn geboren in Nederlands Indië,  hun beide ouders werkten er een poos en ook mijn man heeft er een paar jaar gewoond. Toen zij in 1951 naar Nederland terugkeerden, was dat met kisten vol spullen, waaronder batiklappen. Ook in hun huis was de batik zeer vertegenwoordigd in kleedjes: op tafel, kleedjes als bescherming over stoelen, kleedjes op de kasten, enz. Na het opruimen van hun huis had ik dus een behoorlijke voorraad aan kleden en kleedjes.

 

Batik als kunstvorm

Toen ik naderhand voor tentoonstellingen hoezen voor mijn quilts moest maken, deed ik dat van…batik: daar had ik immers meer dan genoeg van! Ik realiseerde me toen nog niet dat die stoffen best kostbaar kunnen zijn: batikken is een hele oude kunstvorm. Er zijn meer dan 2000 jaar oude stoffen gevonden!  In het Javaans betekent het: veel puntjes. De stof wordt eerst met was beschilderd, dan geverfd waarbij de met was behandelde delen geen verf kunnen opnemen. Na het verven wordt de was verwijderd. Zo kunnen er nog meer rondes volgen. In de was kunnen barstjes komen waar verf doorheen  kan lekken en er een craquelé effect kan ontstaan.

In Nederland zijn naast de Indonesische stoffen vooral de Vlisco stoffen bekend die vooral voor de Afrikaanse markt gemaakt worden.

Op vakantie

Een beetje beschaamd voel ik me wel omdat ik in het verleden de stoffen zonder veel aandacht gebruikt heb (alhoewel de hoezen best mooi waren…). Ik probeer het nu goed te maken door de stoffen in een quilt te gaan gebruiken die ook weer heel groot gaat worden. Ik heb immers genoeg stof! Intussen liggen er 20 pakketjes batik voor onze fietsvakantie klaar.

 

Ik verheug me er nu al op om na een lange fietsdag daar even rustig mee aan de slag te kunnen, desnoods weer op de rand van het hotelbed!

 

Ans Kouwe-Ickenroth, geschreven op 29 juli 2020.

.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.