van Tekst naar Textiel en keuze’s maken

Ada Geurts heeft meegedaan in een pilot. Welke stappen kun je doorlopen in het proces voordat je een quilt gaat maken ?
In 2022 is er een proefproject (een pilot) geweest geweest, rondom het uitwerken van een idee voor een quilt. Maar dan vanuit een zelfgekozen tekst. In 2023 krijgt dit een vervolg. Op de Algemene Tentoonstelling wordt dit uitgelegd. In de tussentijd lichten we een tip van de sluier op in een aantal blogberichten. Het eerste blogbericht is van Ada Geurts.

Van Tekst naar Textiel

Meedoen met een pilot, dat wilde ik wel. De vraag werd gesteld op de Meet&GreetArt dag (2022) in Nijkerk. Samen met een artquiltcollega gaf ik mij op.

Na een introductie en kennismaking met alle deelnemers via teams/zoom gingen we van start.

Jaren geleden heb ik zelf een gedicht gemaakt over een moeilijke periode in mijn leven. In het gedicht verwoordde ik mijn gevoel en emotie, maar ook hoe die periode later een plek in mijn leven heeft gekregen. Al heel lang heb ik de wens om dat gedicht, die woorden om te zetten in beeld. En hoe mooi is dan nu de gelegenheid om dat te doen. Dus het was voor mij snel duidelijk dat ik deze tekst voor de pilot ging gebruiken.

We gingen gestructureerd aan de slag.

Vanuit Joke/Liesbeth kregen we elke week een mail met daarin achtergrondinformatie en vragen. De informatie en vragen die bijv. bij stap 1. hoorden gingen met name over hoe kom je tot de keuze van welke tekst je gaat gebruiken voor jouw project. De vragen zetten je aan om dieper na te denken over het “waarom” van jouw keuze. De antwoorden op de vragen zette je op papier en stuurde je naar je quiltmaatje. Zij las de antwoorden en gaf feedback en stuurde die terug. Door zo met elkaar te communiceren kon je een weloverwogen keuze maken en kreeg je steeds meer feeling met jouw gekozen tekst.

Enthousiast als ik ben ging ik van start. Hoe mooi en interessant is het om dat hele proces voorafgaand aan het daadwerkelijk aan de slag gaan met stofjes, naald en draad te doormaken, doorleven, doorvoelen. Met anderen die ik niet ken (en zij mij ook niet) en dus een andere manier van werken hebben, samen aan de slag te gaan om tot een mooi eindresultaat te komen. En doordat je alleen contact hebt via de mail kun je aan de slag in je eigen huis, je eigen werkruimte welke jou vertrouwd is. Want ja, met mijn gekozen tekst stelde ik mij kwetsbaar op. Het was een zeer persoonlijke tekst en hoe daar door anderen op gereageerd zal worden kan moeilijk zijn. Maar mijn wil om de tekst om te zetten in beeld was groot, dus ik ging de uitdaging aan.

Gaandeweg merkte ik dat ik toch wel weer een moeilijk onderwerp gekozen had. Het vraagt tijd om hiermee bezig te zijn, na te denken, gedachten onder woorden te brengen. Nog meer nadenken over de tekst waar ik al zoveel over nagedacht had. Had ik dan de verkeerde tekst genomen? Moest ik opnieuw iets uit gaan kiezen? Nee, dat wilde ik niet. Het zal mij toch lukken om van de tekst een mooie artquilt te maken. Dus doorzetten. Het werken met de toegestuurde informatie werkte prettig, gestructureerd.

Maar, naast het hebben van deze fantastische hobbyuitdaging moest er ook gewerkt worden. En ook dat vraagt tijd. Er moest een balans gevonden worden. Dat bleek voor mij op dat moment niet goed mogelijk en de wijzer sloeg uit naar werk. De pilot kwam stil te liggen bij mij. Wel bleef ik de mails met de informatie lezen en wanneer ik even een rustig moment had maakte ik de volgende stap. Helaas niet binnen de tijd die gepland was voor de pilot. En dit was ook een van mijn feedbackpunten die ik tijdens de evaluatie aangegeven heb: maak de tijd tussen de mails iets langer zodat er niet teveel druk op het project gelegd wordt door de deelnemers. Tenminste, door mij.

En wat betekent dat nu voor mij?

Deze pilot krijgt een vervolg. Iedereen kan straks meedoen met deze fantastische uitdaging. Een uitdaging om een tekst via verschillende stappen om te gaan zetten in beeld. Ontdekken dat het proces voor de start van het daadwerkelijk maken van je quilt een heel interessant proces is waar je veel van leert en een mooie ontwikkeling is. Ik kan alleen maar zeggen: “Ga die uitdaging aan!”

Dat ik mijn tekst van het gedicht niet in de gestelde tijd heb kunnen omzetten in beeld wil niet zeggen dat het mislukt is. De wens en de wil om dat te doen is er nog steeds. En met de stappen en de informatie van de pilot die ik bij de hand heb ga ik verder aan de slag. Het beeld komt dichterbij en wordt duidelijker. Materialen zijn al verzameld en liggen klaar om verwerkt te worden. Dus wie weet zien jullie straks mijn artquilt ergens voorbij komen. En dan weet je: het is haar gelukt.

Ada Geurts

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *