Over rondstruinen, cadeau krijgen en verzamelen

Patchwork met daarbij alle geometrische figuren leek me erg ingewikkeld ondanks een HBS-B opleiding en het opgroeien met stofjes en naaiwerk: ik kon met vier jaar al knopen aanzetten volgens de verhalen, mijn moeder en tantes naaiden voor de kerk en ik groeide op bij nichtjes die coupeuse waren. Volgens mijn moeder probeerde ik van alles, maar maakte ik nooit iets af. Reden om maar niet aan zo’n lappendeken te beginnen.

Toch maar eens op patchworkles

Toen echter in 1994 mijn schoonmoeder overleed, kwamen er bij het opruimen van haar zolder een berg lappen en kleding uit Indië tevoorschijn, meegebracht bij hun terugkeer in 1951. Toch maar eens op patchworkles én….het bleek eenvoudiger dan gedacht! Vol enthousiasme maakte ik in de loop der jaren kleinere en grotere quilts met een duidelijke voorkeur voor restjes en knopen. Ik struinde na een regiodag de afvalbakjes af, bezocht regelmatig kringloopwinkels en als je dan iets spaart dan krijg je ook nog wat! Gevolg: een lading restjes die door diverse mensen gedoneerd werd, soms een vuilniszak vol!

Zijden stropdassen spaarde ik zelf in kringloopwinkels en ik vond er naderhand zelfs een gouden dasspeld met briljant tussen… Ruim honderd batisten zakdoekjes van de oma’s van mijn man vonden de weg naar ons huis. En ga zo maar door.

Mijn man liet zich ook niet onbetuigd en hing op zijn werk een briefje op : knopen gevraagd…

Ik kan intussen een fourniturenwinkel beginnen: een kast vol knopen, diverse lades vol naaigaren, een koffer vol kantjes, bandjes, etc. etc.  Een paar van mijn quilts hebben intussen Quiltnieuws gehaald of waren te zien op een ATT.

 

Goed voornemen?

Een paar jaar geleden, na een paar grote quilts met de hand gemaakt en gequilt  te hebben, nam ik me voor zulke grote niet meer te maken. Maar ja…ze worden vanzelf groot als ik er aan begin! Misschien herkenbaar?

Begin vorig jaar vroeg onze visite of ik wel wat Liberty stofjes wilde? Ja natuurlijk!

detail van de hexagon liberty quilt

Je voelt het al: het werd een koffer vol! En vervolgens bood een quiltvriendin, die aan het opruimen was aan om ook nog maar even door haar Liberty stoffen te neuzen. Van beide partijen sneed ik wat hexagons, je kon amper zien dat er stof weg  was. Kort daarna ging ik er serieus mee aan de slag. In mei was de top klaar en tweede kerstdag heb ik een blik naar de hemel geworpen: mam, er is er toch weer eentje klaar!! Ook deze was weer 2.40 x 2.40 meter….!

Rekenwerk

Mijn echtgenoot, een echte wetenschapper, vond het leuk om er wat berekeningen op los te laten: 836 hele hexagonnen, 32 halve, 72 sterren, 3 randen rondom gequilt, goed voor ruim 37000 quiltsteekjes en ruim 200 meter quiltgaren… (plus nog al dat aan elkaar naaien, maar daar heeft hij geen berekeningen op losgelaten én…. er is ook geen steekje los bij hem!!)

 

Ans Kouwe-Ickenroth

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.