Wervelwind- beeldmerk voor de Tentoonstelling Miniatuurquilts

Wervelwind

Zeer vereerd en trots ben ik, dat mijn werk ‘Wervelwind’ gekozen is als poster voor de tentoonstelling voor Miniatuurquilts in april 2019. Toen het thema ’Lijnen’ gepubliceerd werd, kreeg het bij mij snel gestalte door de stof, dat ik net daarvoor zelf bewerkt had met verschillende kwasten en textielverf in de kleuren rood, groen en een beetje goud.

 

Je kunt wel zeggen, dat ik met textiel ben opgegroeid. Via mijn moeder, lerares naaldvakken, ben ik gaan handwerken. In die tijd had ik ook handwerklessen op de basis- en middelbare school, waaronder breien, haken, borduren en naaien.

Na veel omzwervingen woon ik nu al enkele decennia in Woerden. In de jaren negentig ben ik in aanraking gekomen met patchwork en quilten via een reportage in het maandtijdschrift Nouveau. Dat artikel heb ik nog steeds. Ik heb daarna diverse quiltcursussen gevolgd in Gouda en Woerden. In die tijd heb ik wel quilts gemaakt, maar niet veel; ik heb ook veel tijd besteed aan mijn gezin en andere interesses zoals kunstcursussen en musea.

Meer richting ArtQuilten

Sinds 2009/2010 heb ik meer ruimte en tijd gekregen voor quilten. Door cursussen o.a. bij Lia Meiborg in Woerden ben ik mij meer gaan ontwikkelen richting artquilts. Verder heb ik in 2016 en 2017 cursussen gevolgd in ‘Mixed Media and Surface Design’ en ‘Stitch-Art’ bij DIY-Textile School te Amsterdam.

De afgelopen jaren heb ik mijn quilts meerdere keren mogen exposeren, bijvoorbeeld in de Woerdense bibliotheek, op de Algemene tentoonstelling en Miniatuurquilt-tentoonstelling van het Quiltersgilde en ik heb mee gedaan aan de Atelierroute Woerden 2017: spannend en leuk!

Eigenlijk heb ik altijd ook groepsgewijs gequilt. Destijds ben ik al lid geworden van de quiltgroep ’De Groene Hart quiltsters’. Deze groep is inmiddels wat uitgedund tot zes leden, maar we komen nog steeds maandelijks bij elkaar. Sinds ik enkele jaren geleden met twee vriendinnen een bezoek heb gebracht aan de internationale quilttentoonstelling in het Franse St. Marie aux Mines zijn we geïnspireerd om met elkaar, in elkaars quilt door te werken of elkaars stoffen te gebruiken; heel uitdagend om te doen! We sturen sindsdien met z’n drieën thema quiltjes in voor de Miniquilt tentoonstelling.

Dit najaar start ik ook bij het ‘VeelZijdeg Collectief’, een groep waarin ieder met een vorm van textiel werkt, ook al zijn een aantal dat helemaal niet gewend. De oprichting van ‘Artquilten in beeld’ ondersteun ik van harte. Voor deze groep heb ik mij aangemeld, waarmee ik hoop mijn creativiteit verder richting te geven.

Margarethe Janssen-Muller

Naschrift

Dit jaar staat de quilt van Margarethe niet op onze eigen poster. We zijn een samenwerking aangegaan met de Patchwork-en Quiltdagen in de Broodfabriek en haar poster staat dus afgebeeld op de gezamenlijke flyer.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *