voorbeeld flying geese 2

Flying Geese

Hieronder worden verschillende technieken aangereikt om tot een zelfde resultaat te komen: het maken van een flying geese.

 

De omklapmethode

Als je volgens deze methode een Flying Geese blokje wilt maken heb je een rechthoek nodig met twee vierkantjes.

In dit voorbeeld is de rechthoek van een printstof en de vierkantjes zijn effen zwart.

Vaste regel: van de rechthoek is de afgewerkte lengte 2 x de breedte en de vierkantjes hebben de maat van de breedte van de rechthoek dus in dit voorbeeld: voor een flying geese van afgewerkt 7 bij 3,5 cm :

Is de rechthoek 8,5 bij 5 cm  ( inclusief naadbreedte (2 x 0.75 cm )

De vierkantjes zijn dan  5 bij 5 cm ( inclusief naadbreedte ( 2 x 0,75 cm)

 

Op het  vierkantje teken je een diagonale lijn:

 

Leg het vierkantje op de printstof  zodanig dat de diagonale lijn van midden boven naar rechtsonder loopt.

Stik over de getekende lijn en snijd het hoekje met een naadbreedte vanaf de gestikte lijn af:

Strijk het overgebleven zwarte driehoekje om:

Leg het tweede zwarte vierkantje op de rechthoek met de diagonale lijn van midden boven naar linksonder:

Stik weer over de getekende lijn, snijd het driehoekje er af en klap de overgebleven driehoek om:

Maak op die manier net zoveel flying geese als je nodig hebt voor je blok of rand en stik ze daarna volgens je ontwerp aan elkaar:

 

De snelle methode (square in square of vierkant in vierkant)

 

start flying geese

Snijd 2 vierkanten waarvan het ene vierkant 1 inch groter is, bijv. 5 inch en 6 inch.

 

flying geese

Snijd het grootste vierkant diagonaal door.

 

Vouw het vierkant in vieren en strijk zodat je de strijkvouwen ziet. De driehoeken in tweeën vouwen en strijken zodat je de strijkvouwen ziet. Naai de driehoeken aan het vierkant.

 

flying geese

Zorg dat je aan de boven- en onderkant een naadtoeslag hebt van ¼ inch

 

Aan de beide andere zijden van het vierkant heb je geen naadtoeslag nodig dus snijd daar de naadtoeslag af.

 

flying geese

Het vierkant doormidden snijden, daar waar je geen naadtoeslag hebt.

 

flying geese

Je hebt nu twee identieke vliegende ganzen

 

flying geese

Ik heb ze op deze wijze aan elkaar gezet maar er zijn vele methoden.

De ‘Vier in Een’ methode.

Een snelle methode om vier ganzen in een keer te naaien is met een grote driehoek en vier kleintjes.

Bij een afgewerkte maat van 3 x 1,5 inch [breedte bij hoogte] zijn de maten als volgt:

1 groot vierkant (de gekleurde gans) van 3 inch plus 1,25 inch naadtoeslag [foto 1];

4 kleine vierkantjes (de vleugels) van 1,5 inch plus 7/8 inch naadtoeslag [foto 2];

Teken een diagonale lijn over de kleine vierkantjes. Leg 2 vierkantjes tegenover elkaar op de hoeken van het grote vierkant. De kleine vierkantjes overlappen elkaar een stukje [foto 3];

 

foto 3

 

Naai aan weerszijden op ¼ inch vanaf de getekende lijn [foto 4]en snij door op de getekende lijn [foto 5];

 

Strijk nu de vierkantjes naar boven zodat je een figuur krijgt zoals op foto 6;

foto 6

 

Leg vervolgens de 2 overgebleven kleine vierkantjes op de hoeken en naai ook deze weer aan weerszijden van de getekende lijn op ¼ inch [foto 7 en 8];

Snij door op de getekende lijn en strijk de hoeken om [foto 9];

foto 9

Je hebt nu vier flying geese blokjes die je waarschijnlijk nog wel even precies op maat moet snijden [foto 10 en 11].

Opmerking: ik heb met opzet donker garen gebruikt zodat het op de foto goed te zien is. Normaliter gebruik is licht en donkergrijs garen voor respectievelijk lichte en donkere stoffen. Of ik gebruik garen in de kleur van de stoffen.

Het voetje op de foto is niet persé het juiste voetje. Meet even op jouw machine hoe je een kwart inch naad in kan stellen.

Uitleg in Quiltnieuws

In het Quiltnieuws 45 van augustus 1995 (pag 1, pag 2 ) staat ook een snelle methode voor dit blok en is gebaseerd op de square in a square methode zoals hierboven uitgelegd. Inmiddels zijn er speciale linialen te koop om het blok te maken en meerdere snelle methodes die je heel goed uitgelegd vindt op diverse YouTube filmpjes.

In Quiltnieuws 134 (pag 1, pag 2) schreef Gemma Versluys een artikel voor een leuke verwerking van flying geese blokken op een ondergrond (foundation). Ook de methode om de ganzen als losse flapjes te verwerken, legt Gemma in dit artikel uit. Zie ook hieronder.

Nog meer methodes en varianten

Op het quiltje in aardetinten [foto1] bestaan de traditionele blokjes uit drie keer de flying geese en het blokje is vierkant gemaakt door aan de zijkanten een biesje te naaien. De blokjes zijn genaaid op vlies met voorbedrukte ruitjes volgens de omklapmethode maar ze kunnen ook gemaakt worden op de traditionele manier met malletjes.

Foto 1

De flying geese is ook op een vrije manier te maken zoals in het zwart-witte voorbeeld met de bonte ganzen [foto 2]. Door het blok vier keer te maken en aan elkaar te naaien, vliegen de ganzen in een cirkel. Ook dit patroon is op een ondergrond genaaid. Het patroon van dit blok vind je hier . Volg tijdens het naaien de nummering op de tekening. Naai de deeltjes 1, 4, 7, 10, 13, en 16 in bont en de deeltjes 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 14, 15, 17, 18 in zwart of wit.

Foto 2

Een leuke manier om de ganzen los te laten vliegen, is te zien op Colourful Birds [foto 3]. De ganzen zitten slechts aan de lange zijde vast op de achtergrond [foto 4]. Deze manier leg ik uit met een voorbeeld genaaid in inches.

Uitleg

Snijd per gans een lapje van 3 bij 3 inch en voor de lucht een lapje van 3 bij 1¾ inch [foto 5]. Houd het lapje voor de gans met de goede kant naar beneden, vouw stevig de twee diagonalen. Keer het lapje en vouw stevig de twee middellijnen. Geef nu aan de verkeerde kant een duwtje in het midden van het lapje en laat de twee diagonalen en een rechte vouw hun werk doen. Strijk de driehoek.

Foto 5

 

Speld nu de gevouwen gans op het lapje voor de lucht [foto 6]. Snijd zoveel gansjes en lapjes voor de lucht voor een strook op de lengte die u wilt. Zet het patchworkvoetje op uw naaimachine. Dit voetje zorgt voor een naadbreedte van een kwart inch als je het voetje precies langs de stof laat lopen. Om te voorkomen dat je per abuis het puntje van het gansje vast stikt, naai je een blokje inclusief gansje aan het volgende blokje zonder gansje [foto 7]. Naai zo alle blokjes tot een strook [foto 8]. Het laatste gansje zet je voorlopig alleen vast met een speld. Je naait het mee als je een ander blok of de afwerkbies aannaait.

 

Probeer dit trucje eventueel eerst met een velletje papier [foto 9]. Je ziet de dubbele driehoek, de vliegende gans, ontstaan. Kijk nu eens wat er gebeurt als je aan de goede kant van het lapje/papiertje een duwtje in het midden geeft [foto 10]. Nu ontstaat een dubbel vierkant waar je wellicht ook iets mee kunt. Als je het dubbele vierkant toe wilt passen, houdt dan tijdens het vouwen het lapje/papiertje andersom om de goede kant aan de buitenkant te krijgen. Deze vormen, de dubbele driehoek en het dubbele vierkant, komen uit de origami oftewel Japanse papiervouwkunst.

 

Filmpje van de paperpiecing methode

 

Bijdragen zijn van:

Marjolein van der Eijk

Inge Schoonderwoerd

Inge van Koningsveld

Rose-Anne de Haan