Vastplakken. Normaal en met een knipoog

Even iets fixen?

Even iets vastplakken? Hoe bevestig jij jouw vormen op een ondergrond of je stoffen op elkaar?
De hieronder beschreven materialen worden door mij regelmatig gebruikt. Ik beschrijf eerst de normale manier en dan een alternatieve manier. Zo heeft wellicht iedereen er iets aan. Het gaat over Vliesofix, Steam-A-Seam en Mistyfuse.

Voor ons quilters is natuurlijk manier no 1- bevestigen met draad, gewoon erop naaien, met de naaimachine of met de hand.

Maar soms wil je even iets vastzetten. Een cirkel, een ovale vorm, een boom of een struik, een huisje, of een pompoen…..

Vliesofix

Een tweezijdige plak-vlieseline van de fabriek Freudenberg, wellicht de meest gebruikte
Te koop bij bijna alle  quiltwinkels en stoffenzaken. Het is geschikt voor textiel, karton, kurk, leer, vilt enz. Voor allerlei quiltprojecten te gebruiken. Reuze handig.
Op de papierkant kun je tekenen. Je moet er alleen even aandenken dat je in spiegelbeeld werkt.
En het is verstandig om bij het vaststrijken bakpapier te gebruiken. Want een klein stukje naast je patroontje en het zit op je strijkbout of je strijkplankovertrek.  Niet lekker….

Hoe gebruiken wij Vliesofix ?

  1. Teken je voorstelling in spiegelbeeld op de papierkant.
  2. Knip de vorm uit, iets groter dan bedoeld. Strijk de vliesofix op de achterkant van de stof.
  3. Strijken op katoenstand met bakpapier eroverheen. Tijdens het strijken gaat die ene kant vastzitten aan de achterkant van de stof.
  4. Knip nu de voorstelling uit, en strijk deze op de ondergrond. Doordat je de voorstelling iets groter op de vliesofix hebt vastgezet, wordt de snij/knipkant extra stevig en is er minder kans op rafels.

 

 

Vliesofix anders

Naar een idee van Kim Thittichai. link naar you tubefilmpje over het verven van vliesofix

Altijd bakpapier gebruiken! (Bondaweb is Vliesofix).
We leggen een krant onder de vliesofix, en plakken het vast aan de ondergrond om rimpeling te voorkomen.  Maak de ruwe kant  van de vliesofix nat met een brede kwast.
Vermeng de verf met water en strijk het er voorzichtig op. Vliesofix (de plaklaag) is kwetsbaar. Het geeft mooie effecten als je door de verf heen kunt kijken. Tijdens het werken kun je altijd nog water en/of verf toevoegen, of goldflakes.
Laat de verf goed drogen. Je kunt het niet drogen met een heater, dan smelt de vliesofix. Laat het papier zitten, dan blijft het veilig/heel. Als je straks de vliesofix loshaalt van het papier heb je eigenlijk 2 lagen om mee te gaan werken: de geverfde vliesofix en het geverfde papier.

 

Gebruik dit doorzichtige gekleurde vlies voor het versieren van kaarten (kerstkaarten) of om een laatste accent te geven aan “lege stukken” van een quilt, een kaft van een journaal, een boek….

Je kunt ook uit deze geverfde vliesofix een applicatie knippen en dat opstrijken.

Extra : een link naar textileartistorg met een interview met Kim Thittichai, waar je kunt lezen dat zij niet zonder haar strijkbout en bakpapier kan….

Steam-A-Seam 2 Lite

je ziet hier de beide plaklagen naast de schaar

 

Eveneens een tweezijdige plakhulpmiddel.
Door 2 papierkanten hoef je bij Steam-A-Seam de patronen niet in spiegelbeeld over te nemen. Als je het op de stof strijkt (met je hand) en het papier verwijdert, zit het al tijdelijk vast, het valt er niet meer af. Je kunt het er weer afhalen en het op een andere plek neerleggen. Zo heb je de mogelijkheid om plaatsing van je motief uit te proberen. Hier, hier of hier?

Het wordt definitief vastgezet door het vast te strijken; dit gebeurt met hulp van stoom gedurende 15 -20 seconden. Dat zorgt dat de lijm zich aan de beide stoffen hecht, en niet straks bij het naaien aan de naald blijft plakken. Als dat wel gebeurt kun je het beste de quilt nogmaals strijken met stoom.  

Steam-A-Seam is te koop bij de quiltwinkels.

Mistyfuse is de dunste variant 

Het is milieuvriendelijk, zonder oplosmiddelen of agressieve chemicaliën en heeft een hele dunne onzichtbare plaklaag.
In Amerika is dit HET product om stof aan elkaar te bevestigen. Bij het gebruik van mistyfuse blijft de stof net zo zacht als het oorspronkelijk is. Er is geen voelbare tussenlaag. Je naait er makkelijk doorheen.
Het is onzichtbaar bij het gebruik van dunne stoffen zoals organza’s, lutradur, tule enz. En daar gebruik ik het met name voor.
Organza als vierde laag aan je quilt toevoegen, is soms wat onhandig. De organza is rekbaar en glad. De vorm glijdt makkelijk weg. Even bevestigen kan helpen. Dit kan met mistyfuse.

Mistyfuse  is zacht. Het is verkrijgbaar per meter. Bij mij  wordt gauw een bolletje, een rommeltje. Om er mee te werken is het handig om de stof tussen bakpapier te strijken. Volledig laten afkoelen. Dan het te gebruiken deel op maat knippen en  op de plek bevestigen  samen met de bovenlaag d.m.v.strijken met een vochtige handdoek.
Strijk aan één kant, draai het geheel om, bevochtig de handdoek indien nodig opnieuw en strijk opnieuw. Zorg ervoor dat je lang genoeg strijkt om de warmte door te laten om een ​​goede hechting te creëren. Wees niet bang om te veel te strijken! Het is moeilijk om Mistyfuse weg te strijken!
Als Mistyfuse buiten de bedoelde vorm zit, is het makkelijk weg te krabben. Wel eerst laten afkoelen.

Mistyfuse is niet verkrijgbaar bij alle winkels, je zult even moeten zoeken. Het is te koop in zwart en wit.

Maar je kunt het ook gebruiken met foil-on

 

Knip kleine stukjes mistyfuse en verdeel dat over je quilt. Strijk daarover heen met foil-on. Op de plekken van de mistyfuse zal de foil blijven zitten.
Zo kun je ook vormen knippen en daar met foil-on overheen strijken.
In het voorbeeld hierboven zie je een spiraal uitgeknipt en die is met de groene folie gestreken.
Deze werkwijze staat ook in het boek van Jane Dunnewold ; “Art Cloth”op bladzijde 162 beschreven.

Ga het ook eens proberen, wie weet ontdek je nieuwe mogelijkheden

Liesbeth Wessels 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *