Tot ziens in Alkmaar (2); de selectiecommissie

Tot ziens in Alkmaar (2); de selectiecommissie

De selectiecommissie aan het woord…..

Van 250 naar 200

Nog ruim 10 weken en dan start de Algemene Tentoonstelling in Alkmaar. Dit jaar vind ik het extra leuk, want samen met Corinne Zambeek – van Hasselt (Colourminds) en Antonia (Tonny) Hering (internationaal quiltster), heb ik de quilts voor de tentoonstelling mogen selecteren. Dat leverde een ongelooflijke inspirerende en boeiende dag op in Nijkerk op 10 mei 2017.

Ruim 250 leden hebben samen meer dan 250 foto’s van quilts ingestuurd. Geweldig! Helaas kunnen er op de tentoonstelling  maar zo’n 200 quilts hangen. En dan je moet dus gaan kiezen, en aan het eind van de dag een aantal quilters gaan teleurstellen. Je weet dat quilters vaak maanden (of jaren) aan hun quilt hebben gewerkt, de moeite hebben genomen om de foto’s in te sturen, en dan ben je niet geselecteerd.

Selectiecommissie Algemene tentoonstelling 2017 van links naar rechts: Caroline, Corine, Antonia (Tonny)

 

Selecteren versus Jureren

De selectie voor de Algemene Tentoonstelling is anders dan een selectie voor een grote internationale tentoonstelling of wedstrijd. Het motto van het Quiltersgilde is vooral ‘voor leden door leden’. Het doel is een brede gevarieerde tentoonstelling met werk van beginners, gevorderden, moderne versus traditionele quilters, hand- versus machinaal gequilt etc.

Bij internationale jury’s zijn er allerlei criteria waarop je quilt gekeurd wordt. Deze juryleden hebben vaak jarenlange opleidingen gevolgd om zich hierin te bekwamen. Per quilt wordt dan een juryrapport opgesteld. Dat doen wij bij het Quiltersgilde niet.

Als ik dan teleurgestelde facebookberichtjes zie kan ik alleen maar zeggen: ‘we moesten een keuze maken’. Het liefst zouden we alle inzendingen tentoonstellen. Het selecteren van quilts blijft een subjectief proces. De ene quilt spreekt je meer aan als de andere quilt: patroon, kleurgebruik, type stoffen, het verhaal achter de quilt etc.

Daarom probeert het Quiltersgilde de selectiecommissie zo breed mogelijk samen te stellen, met quilters met een verschillende achtergrond en vind de selectie volledig anoniem plaats.

Anoniem selecteren

De foto’s en de gegevens over de quilt zijn zichtbaar, maar geen naam of adres. Als één van de leden van de selectiecommissie een quilt herkent, onthoudt zij zich van de selectie. Als er twee inzendingen zijn van een quilter, een thema en een algemene quilt, kan er slechts een geselecteerd worden.

Want laten we nou eerlijk zijn, het is natuurlijk hartstikke leuk als je quilt op een tentoonstelling hangt.  Ik hoop jullie allemaal te zien in Alkmaar.

Groet Caroline Dijkerman


Comments

comments

Pin It on Pinterest

Shares
X