Textielfestival 2021 in het najaar en online

Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum was voornemens om in mei 2021 voor de 6e keer het Textielfestival te organiseren. Dit festival is een gezamenlijk initiatief van de textielverenigingen en museum de Kantfabriek, die in STIDOC vertegenwoordigd zijn.

STIDOC wil een platform zijn voor textiel en textielkunst. Dit betreft zowel kennis van het historisch erfgoed, als van de hedendaagse textiel en textielkunst.

In November 2020 is echter besloten om het vijfjaarlijkse Textielfestival in Leiden een hybride opzet te geven: gedeeltelijk fysiek in Leiden en gedeeltelijk online. Het coronavirus bleef echter zodanig verrassen dat het niet verantwoord is om half mei in Leiden een Textielevenement te houden. Daarom werd de opzet van het festival teruggebracht naar alleen online en de datum verschoven naar een nader te bepalen moment in het najaar. De 7 grote textielverenigingen en Museum de Kantfabriek (verenigd in STIDOC) willen hun leden, deelnemers en andere belangstellenden geen gezondheidsrisico laten lopen en hebben daarom dit besluit moeten nemen.

Films

Besloten is om alle films over de bouwstenen van het festival (wedstrijd, kunstwerken verenigingen, workshops, museum masterclasses e.d.) te gaan maken in de loop van dit jaar op een moment dat dit weer verantwoord mogelijk is. Deze films worden dan in het najaar op een nog nader te bepalen moment online uitgezonden. Vrij toegankelijk en nog steeds onder de naam Studio Textielfestival

Helaas annuleren…

De afspraken met alle samenwerkingspartijen moeten we helaas annuleren. De mensen die al een kaartje hebben gekocht, een workshop hebben betaald, of deelnemen aan de Textielroute krijgen hun geld terug. De procedure voor het terugbetalen wordt half februari opgestart en omdat dit handmatig gedaan wordt zal het enige tijd duren voordat die is afgerond. Mensen die op 5 maart nog niks hebben gehoord kunnen zich melden via annuleren@textielfestival.nl.

Online-uitzendingen

Het STIDOC-bestuur vindt het heel spijtig dat deze beslissing genomen moest worden maar vindt de gezondheidsrisico’s voor alle deelnemers te groot. Wel wil het bestuur nog steeds graag een positieve afronding geven aan alle voorbereidingen voor het festival door de prachtige textielwerken die daarin zijn ontstaan online aan iedereen te laten zien.

Berichten over de datum waarop de online-uitzendingen zullen plaatsvinden volgen t.z.t. op de websites van het TextielFestival (https://www.textielfestival.nl/), die van de textielverenigingen en op de Textielplatform website (https://www.textielplatform.nl/).

De nieuwsbrief van mei 2021 kan hier gevonden worden. De nieuwsbrief bevat onder andere informatie over:

  • Het beeldmerk, gemaakt door weefkunstenaar Roos Cox
  • De expositie “Rondom het textielfestival” in het Leids Wevershuis tot 11 juli 2021
  • De expositie “Beyond Bounderies” tot 22 augustus 2021 in Galerie Zone in Leiden en in HighFiveArt in Baarle-Nassau
  • De winkelroute in Leiden onder het motto “De leukste handwerkspulletjes koop je in Leiden”
  • Droomreis: borduurwerken van Leidse kinderen in Museum Volkenkunde in Leiden

Check voorafgaand aan een bezoek op locatie de openingstijden en de geldende Corona maatregelen

Studio Textielfestival 2021 gaat op 1 oktober open

In mei en juni zag je al de eerste sporen van het Textielfestival in de Leidse Binnenstad verschijnen. En binnenkort is het dan echt zover: Studio Textielfestival opent op 1 oktober en kan dan drie maanden lang gratis worden bezocht. Eindelijk kunnen we dan zien waar de leden van de zeven textielverenigingen en een grote groep textielkunstenaars zo lang aan hebben gewerkt!

Het was net of iemand vast voorzichtig een tipje van de Corona-sluier had opgelicht. Begin juni waren toch nog enkele exposities van het Textielfestival in het echt te zien. De Museum Masterclasses in de Hortus en het SieboldHuis bijvoorbeeld, de exposities Beyond Borders in Galerie Zone, Windkracht 10 in het SieboldHuis en Rondom het Textielfestival in het Wevershuis. En gelukkig mochten de musea net weer open. Het waren ideale omstandigheden om te gaan filmen. Exposities, wedstrijd, ledenportretten, kunstwerken van de verenigingen, Museum Masterclasses, demonstraties en workshops, we zijn er de hele zomer mee bezig geweest om alles op video vast te leggen.

Alle verenigingen en Museum de Kantfabriek zijn aardig buiten hun comfortzone gegaan om al die films te maken. Het was nieuw voor iedereen en eigenlijk zijn we best aangenaam verrast door wat het heeft opgeleverd. Daarom is binnen STIDOC besloten om dit eerste Studio Textielfestival drie maanden lang open te houden zodat iedereen in alle rust kan genieten van al dat moois en ook nog eens terug kan komen.

Een speciale plek is ingeruimd voor techniek demonstraties en mini-workshop. Na het zien van zoveel inspirerende werken wil je tenslotte graag ook ‘zelf aan de slag’. Bij alle video’s ligt de focus op textielkunst, textieltechnieken en -experimenten.

De site www.studiotextielfestival.nl laat vanaf 1 oktober in een galerie-achtige setting, state-of-the-art textielkunst zien in al haar verschijningsvormen. Kijk mee, praat mee en kies jouw favoriet in de wedstrijd!

Voor actuele informatie over programma en nieuws van Studio Textielfestival kijk je tot 1 oktober op de vaste textielfestivalwebsite www.textielfestival.nl of op de websites van de verenigingen, vanaf 1 oktober kun je terecht op de nieuwe festivalwebsite www.studiotextielfestival.nl.